Last news in Fakti

29 Май, 2019 17:55 3 463 4

Заменят спорния парцел в „Стрелбище”

  • стрелбище-
  • никми-
  • парцел-
  • строителство-
  • небостъргач-
  • софия
Заменят спорния парцел в „Стрелбище” - 1

Решението на Столичния общински съвет е дал на НИКМИ ъгловия парцел на столичните булеварди „България" и „Петко Тодоров” преди близо 13 години е редовно реши днес Административен съд-София (АССГ). До съд се стигна след като прокуратурата поиска решението на СОС да бъде обявено за нищожно. Според нея заменка не е трябвало да има, тъй като фактически НИКМИ не е съсобственик на урегулирания поземлен имот, който получава през 2006 г. от Столична община, не е съсед на имот, за който се предвижда сключено застрояване, не е наемател на общински имот, не притежава временен обект върху имота, запазването на който не противоречи на действащия Подробен устройствен план (ПУП).

От своя страна, в съда НИКМИ представи копия от документи, доказващи строеж на техническа инфраструктура. Според Инициативен комитет "Стрелбище", който също се включи в делото и е основен двигател на протестите срещу застрояване на зелената площ на столичното кръстовище, представената въпросна техническа инфраструктура касае друг квартал по Общия устройствен план на района.

Според съда, обаче не е налице съсобственост между общината и НИКМИ. Също така към момента на замяната имотът не бил предвиден за зелена площ, а за високо жилищно строителство. По действащия Общ устройствен план (ОУП) към 2009 г. теренът е предвиден за озеленяване. ОУП е със силата на закон и не подлежи на съдебен контрол. В случая обаче съдът отсъжда на база показанията на Подробен устройствен план (ПУП), независимо, че той е по-низш акт.

Съдът също така осъжда прокуратурата да плати 1500 лв. хонорар на адвокатите на СОС, които искаха 24 000 лв. хонорар, а на адвоката на НИКМИ – 700 лв.

Съдебните власти не признават „Инициативен комитет Стрелбище“ като правно заинтересована страна, защото не е регистран по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и защото сделката между НИКМИ и СОС е гражданско-правна, т.е. с права и задължения само за сключващите я страни. Решението може да бъде обжалвано от прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъй тъй

    6 0 Отговор
    И сега, ако обясните на прост език, ще строят ли там небостъргач или ДА !

    Коментиран от #4

  • 2 Ali

    3 0 Отговор
    и журналистката не е разбрала какво е казал съда, и това й написала... обаче, обаче, обаче... ;(
  • 3 Ай стига бе!

    4 1 Отговор
    Да, но ама НЕ!
    ТОВА Е НИКМИ!
    НЕ знаете ли, че каквото поискат - имат го?!?
    И защо ли? Разгледайте кога какво сториха, че с чии средства и - ясно!
  • 4 Ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "тъй тъй":

    София вече е изтървана. Жалко.