Last news in Fakti

3 Юни, 2019 09:37 8 360 17

В Пловдив клиентите предпочитат жилища ново строителство

  • пловдив-
  • жилища-
  • наем-
  • продажба-
  • цени-
  • търсене-
  • предлагане

Над 3000 сключени сделки с имоти за първото тримесечие

В Пловдив клиентите предпочитат жилища ново строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Стабилен от стабилните жилищни пазари в България, като изключим София, е Пловдив. За първото тримесечие на текущата година са сключени 3004 броя сделки с недвижими имоти, сочат данните на Агенцията по вписвания. „При наличието на достатъчно имоти – ново и вторично строителство, виждаме по-голям избор за купувача, а не “пренасищане на пазара”. Наличието на избор не е лош елемент нито в търсенето, нито в предлагането; то би могло да успокои цените, но не ѝ да ги тласне драстично надолу”, коментира Илиана Руменова от Luximmo Finest Estate.

Търсене и предлагане

Съотношението между търсене и предлагане е в равновесие, с лек превес на предлагането. „Наблюденията ни сочат, че атрактивни локации като идеален център, продължават да бъдат силно привлекателни и цените на квадратен метър остават относително високи (около 1000 – 1500 EUR/кв.м). Предвид липсващи нови големи парцели за застрояване в Централна част и ниско предлагане на имоти на вторичния пазар, не се очаква спад в цените”, прогнозира Руменова.

Основната група купувачи са българите. Що се отнася до факта, че Пловдив е европейска столица на културата, то това се отразява повече на наемния пазар, а не на цените. Наличието на повече чужденци в града под тепетата в резултат на културното мероприятие ще повиши инвестиционния интерес от страна граждани на други държави, прогнозират анализатори.

Строителството

Несъмнено развитието на пазара на недвижими имоти е свързано и със строителната активност. Рекорден брой разрешителни за строеж са издадени през последната година. Това до голяма степен се дължи и на желанието на клиентите. Повечето от тях предпочитат новото строителството поради редица фактори, сред които са добре поддържани общи части, възмoжнocт зa пoĸyпĸa нa пapĸoмяcтo или гapaж, cъceди oт идeнтичeн coциaлeн ĸpъг - млaди xopa c пoдoбни интepecи, пo-виcoĸ пpoцeнт нa финaнcиpaнe oт cтpaнa нa бaнĸитe пpи изпoлзвaнe нa ипoтeчeн ĸpeдит и cъoтвeтнo нyждa oт пo-мaлъĸ пpoцeнт caмoyчacтиe oт cтpaнa нa ĸyпyвaчa.

„Новото и качествено строителство ще продължава да се търси на определени локации и най-вече в Централна градска част. Наблюдава се и тенденция за силно застрояване в различните квартали на града и в голяма степен в района на Гребна база и в южната част на града, от където се открива гледка към Родопите”, казва Руменова.

Наемите

Освен дългосрочното отдаване под наем, набира скорост и т.нар. краткосрочно отдаване под наем (нощувки в платформи като Booking и Airbnb). Много от наемателите са студенти, сред които не малка част са и чyждeнци. Активно е търсенето все още на апартаменти за покупка в близост до Медицинския университет, с цел инвестиция. Пловдив привлича и все повече чуждестранни големи фирми, ситуиращи производство и администрация в града и околността, което също е причина за раздвижването на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    16 5 Отговор
    Стабилен е стабилният стабилитет на стабилната стабилност от стабилландия... Колкото до Пловдив, старата архитектура и пешеходната част на центъра са ми любими. НО, архитектурата построена след 90та е абсолютно безобразие, подпис на архитектурната мафия...
  • 2 Къде си

    7 9 Отговор
    Оня с балона още не е писал ?!
  • 3 ИМОТЕН БАЛОН

    28 3 Отговор
    поредната статия която трябва да ни убеди, че няма имотен балон.
  • 4 гост

    42 3 Отговор
    Мизерни и малки кутийки с привидно ново излъчване, а реално са строени по много стар метод и с нетрайни материали. Нормално ли е да ти се наводняват мазите след всеки по-голям дъдж, да ти тече покрива и да ти избива влага по стените след 5г. употреба на чисто ново жилище? Дал си 1000 евро на квадрат, от които 10квм са обща част, но ти си ги плащаш като жилищна. Спалня 9квм, кухнята е само една стена в дневната, баня и тоалетна на едно, коридорче 2м. Новите стандарти може да са добре за пренаселена азиатска страна, но не и за нас. Навремето боксониерата беше 35квм, гарсониерата 45, двустайното към 60кв, а тристайно 90-100квм. Сега са ги намалили с 10кв и са включили общите части вътре, честито на новодомците.

    Коментиран от #5

  • 5 Умен

    12 16 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Викаш панелките са лукс жилища в сравнение с новото. При тях няма течове, няма мухъл от фугите между панелите. Голям кеф е да мъкнеш кофи с вода от банята за да измиеш тоалетната. Практични разпределения, при които имаш коридори, колкото за още една спалня. Гостите ти седят сами в хола, докато им приготвяш салатата в тясната кухня или си ги сврял директно на кухненското ъгълче. Покривите на панелките не текат, те са вечни. А какъв кеф е само да се возиш в асансьор облицован в ПДЧ, който е поел тютюневия дим от годините, когато се пушеше навсякъде. Направо няма нужда да ходиш на заведение за да се опушиш. При това го получаваш на цената на ново строителство.

    Коментиран от #8

  • 6 Коко

    24 1 Отговор
    Новия блок срещу мол плаза, строен 2017-2019 е тотално зле, целия подземен етаж с мазета и гаражи е наводнен с 4 пръста вода, покрива му тече при всеки дъжд... тъй че купувайте ново строителство...

    Коментиран от #7

  • 7 Умен

    3 11 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    Викаш, че заради един калпаво направен блок ново строителство всички останали също са калпави? За нова година бях в един ново строителство с ТЕЦ. При спряно парно вътре си беше за по къс ръкав. Това в панел и да го видя няма да го повярвам.

    Коментиран от #11

  • 8 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Умен":

    Ти имаш ли си понятие от строителство ?

    Коментиран от #9

  • 9 Умен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Какво общо има с горепосочените факти и лични преживявания с панелно жилище?
  • 10 Цар Вул

    6 1 Отговор
    Навремето като ученик бачках през лятото в строителството!Имаше един турчин,който казваше,че като пръдне в тоалетната го чуват и на последния етаж при това със строителство масивно с бетон и тухли!!
    А сега?Дървени опори и гипсокартон!Ако го ударя по силно ще набарам комшийката по бели бикини!!Ако това е строителство аз съм китайски император!Да им е ЧИСТШТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ!!Чиста работа е да си построиш къща на село!Е аз си имам да му мислят другите!!!КАЗАХ
  • 11 От панелката

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Умен":

    Живея в панелен блок повече от 12 години, изолиран е с 5-10см твърда/каменна вата и кнауф външни стени и таван, 2см фибран на пода. По Нова Година изключих отоплението, също...

    Коментиран от #12

  • 12 Умен

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "От панелката":

    Благодаря, че потвърждаваш моите приказки. Новото строителство винаги е с изолация, така е по стандарт. Докато панелките са нашарени с изолации нещо средно между цигански катун и "тука има, тука нема". Ако ти имаш изолация, но тоя под теб и този над теб нямат, ефекта от изолацията намалява драстично. За парите дето си дал за изолацията плюс парите за апартамента спокойно можеше да си купиш ново.

    Коментиран от #13

  • 13 KENEPH BG

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Умен":

    Истината е че всичко трябва да се поддържа, както в Европа. Там всички блокове са санирани, няма ново няма старо. Всичко изглежда и работи добре. За съжаление БГ е кенеф, защото БГ матрияла е кенеф. Главата му е кенеф. Опитай да го направиш както е в Европа и си до там. Жив ще те изядат кенефите.
  • 14 MGewehr

    3 2 Отговор
    Предпочитaм къща с двор.... селяците в блокове старо или ново строителство!
  • 15 гочето

    2 0 Отговор
    Че,панелките са зле...вярно,но 90% от новото стройтелство е "да вземем на балъците парите"С тези скосени покриви за да стане "играта" с +2 етажа. Клиента получава безплатен водопад при дъжд.Тавана да тие се явява плочника на терасата на съседа отгоре е безценно! За балон....незнам и не ме интересува,но с това безогледно бетониране с "кошери"
    тип:Плази....Резиденшъли,Президеншъли....Оазиси...Олимпики,Академики....Супер-хипер парк...и тем подобни Маймунярник парк "комплекси"Ще става сеира в близките 3-4 години.
  • 16 БАЛОНА

    0 0 Отговор
    Ходих наскоро да гледам бутиков лукс и там другите екстри. В подземния паркинг хората си бяха направили мостче от дъски. Върху водното голедало. А след 10 години какво ли ще е когато вече е старо строителство. Как ли ще се продава или изплаща е мистерия.

    Коментиран от #17

  • 17 Умен

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "БАЛОНА":

    Поне си имат паркинг. Я старото да те видя след 19ч. къде ще паркираш. Ще спреш пред съседния блок и има голяма вероятност на сутринта да си с нарязани гуми.