Last news in Fakti

4 Юни, 2019 06:21 8 072 23

Финландия: Без пушене на балконите в жилищата

  • жилище-
  • цигари-
  • пушене-
  • куопио-
  • забрана-
  • балкон

Съдът може да постанови прекратяване на договора с наемателя и изгонването му от въпросното жилище

Финландия: Без пушене на балконите в жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищата, които са собственост на акционерни дружества във Финландия, и се отдават под наем, имат право да забраняват пушенето на балконите във въпросните апартаменти. От тази възможност досега са се възползвали 57 жилищни сгради в Хелзинки, 25 в Тампер и 18 в Куопио. Общият им брой в скандинавската държава не надвишава 150 сгради.

Въвеждането на подобна забрана става след като повече от половината акционери в едно подобно дружество дадат съгласието си за това. От Асоциацията за недвижими имоти отбелязват, че повечето молби постъпват есенно време.

Проблемът с пушенето на балконите е много сериозен в редица европейски държави. Така например, още през 2013 г. съдът в германския град Дюселдорф застана на страната на компанията, която отдава под наем жилище на 75-годишен мъж. Причината, за да се стигне до съд е, че съседите на наемателя непрекъснато са се оплаквали от цигарения дим на Фридхелм Адолфс. Въпреки, че наемателят не пуши на обществено място, а в наетата от него квартира, съдът присъди той да бъде изгонен от нея. „Договор с пушач може да бъде разтрогнат, ако цигареният дим се усеща на стълбището, представлява заплаха за здравето и е непоносим за съседите” пише в решението на съда. На базата на въпросното решение пенсионерът, който е живеел 40 години във въпросния имот, трябваше да го напусне.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 нервен

    34 33 Отговор
    умен човек няма как да пуши
  • 3 Коко55

    40 33 Отговор
    Браво на Финландия! В България това е неприложимо. В момента има забрана за тупането през балкона на килими, черджета, китеници, одеала и т.н. и какво от това. Наш Ганьо тупне покривката с трохите по главите на хората и на балконите под него, па после си запали една цигара, за да усмърди тези над и до него!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Който плющи женски в затвора

    22 5 Отговор
    Всеки които иска да се размножава в затвора това е новия световен ред за ограничаване на населението
  • 6 Guðmundsson

    22 22 Отговор
    Този болен мозАк който е измислил това правило, няма да му се получи.
  • 7 Пушач

    30 15 Отговор
    Да си куоят по един притивогаз комшиите а на г-н Фридхем хубаво ли му е било на му мирише на тежки манджи от комшиите Хасан и Юрумба? Наживат ГМО като не видели а се огледаха в пушачите, да затворят заводите и тецовете в Германия! Не ми е кеф също разни мазни джендери да пипат копчетата на асансьора от къде да занам в чий г... са му били пръстите преди това!
  • 8 Пушач

    22 18 Отговор
    Не пушачите в България да почнат да се къпят по- често, миришат лошо ако още не са го разбрали!

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гост

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Пушач":

    Къпете се по-често и няма да миришете. Същото и с краката. Цигари или не, свинско или не.

    Коментиран от #19

  • 10 NikNay

    28 9 Отговор

    До коментар #8 от "Пушач":

    Само с къпане не става трябва и дрехите да се сменят редовно. А по темата, това си е чиста тъпня - пречи им пушач на балкон а комина на фабриката до тях не е проблем. От многото дървета не могат да видят гората. . . .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МислещиЛиСме

    17 1 Отговор
    Замислете се защо пишат подобни новини: Има едно нещо в което 7 млн. вярват и са еднинни - че има едни 200 човека, които се скъсват да работят с/у народа - в името на капитала само. Сигурен съм, че от тези 7 млн. няма и един, който да се съмнява в това ! Иначе за всичко останало тези 200 са се погрижили да сегментират, разделят населението по всякакви тематики - медиите се скъсват да всяват разъединение. Най-обичаме, расовите, половите, малцинствените разъединения ... но има и германофилство, франкофилство, русофилство, турскофилство ... и разбира се фобстванията им - замислете се за РИМ: разделяй и владей. Хора обединявайте се около стойностните неща и не се поддавайте на глупави провокации на 200 некадърника ... като подобна статия !
  • 13 Хахахахахаха

    14 3 Отговор
    Ама секса между гейове и фжендъри не е забранен нали ... тъпа европа
  • 14 Един вече непушач

    13 8 Отговор
    Вече двама квартиранти гоня от апартамента си, защото пушат. Не само на мен не са ми приятни, но и на другите ми квартиранти, както и на съседите.
    Бил съм пушач и знам какво мръсно племе са: пепел хвърчи навсякъде и мирише на катран. А това за тровенето - никой не може да им го избие от главите!
  • 15 Мутреса

    10 5 Отговор
    Благодарение на СОЦ-а хората разполага със собствени жилища под формата на панелени коптори построени в полето. Горди собственици, които нямат нито финансовта, нито моралната или интелектуална способност да разберат какво предсатвялва реалната собственост... Че носи колкото права, толкова и задължение. Е ходи да кажеш на някой изкопаен от СОЦ-а кретеноид, че не може да пишу на собствения си балкон. В България това е неприложимо. Те пари за ремонт на асансьора / покрива не дават.
  • 16 Пушач

    9 5 Отговор
    " Цялата Мара втасала, та и тази глупост" Тези хора вече се побъркаха от манията за всякакви забрани и ограничения. Но пропускат един важен факт. Защо не се преустанови производството на цигари тогава. ?Т.е да се забрани производството на тютюневи изделия. Да се забрани да пърдиш, например, че може да замирише на съседите! Да се спре производството на ел. енергия от ТЕЦ-овете, да се спре и производството на петролни продукти. А наркотиците, за тях какво!? Нищо! А най големите замърсители и то много опасни са.....производителите на оръжие. И въобще въоръжаването.
    Да се върнем в каменната епоха и тогава ще дишеми чист въздух!? Но и това не върши работа. Защото учените твърдят ,че на земята настъпил ледников период заради ........ динозаврите!?? Защото много пърдели и тези газиве нарушили баланса в атмосферата!!!?
  • 17 Скептик

    7 0 Отговор
    И хората имат право да не ги наемат.
  • 18 Селяндур

    3 1 Отговор
    Забранява се секса на терасата.
  • 19 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    А тези където не пушат Не миришат ли?
    Хахаха страшна логика
  • 20 12345

    6 6 Отговор
    Браво! Прекрасна страна е Финландия - чисто, подредено...Тукашните наркомани и комини никога няма да го разберат!
  • 21 маймун

    4 2 Отговор
    Ам с газоете питам аз ко ш прайм? Ся и да не ядем и бопЪ със зеле ли...? Ми то некой нужди са нетърпими...убав човек лоши работи не държи!
  • 22 Точно така

    6 6 Отговор
    Одобрявам! В събота сутрин редовно ме буди цигарения дим на съседа отдолу.
  • 23 BraveCat

    1 0 Отговор
    Пушачите са най-нахалните и безпардонни хора. Редовният им рефрен е, че непушачите проявяват каприз. Какъв каприз - да им дишам никотина, ама те сами са решили да се тровят - ок, но да го правят без да тровят хората, които е желаят да вдишват Никотин. ТЮТЮНОПУШЕНЕТО НЕ Е ПРАВО И ЗАЩИТЕН ОТ ЗАКОНА ИНТЕРЕС. ТОВА Е ЗЛОВРЕДЕН НАВИК, КОЙТО ОТНЕМА ПРАВОТО НА ДРУГИТЕ НА ЗДРАВОСЛОВНА ЖИЗНЕНА СРЕДА.