Last news in Fakti

7 Юни, 2019 06:21 5 878 8

Сагата с поредния разрушен исторически имот

  • пловдив-
  • къща-
  • събаряне-
  • архитектура

Апелативна прокуратура да поиска от съда отнемането на строителното разрешение на фирма „Неокор Билдинг“ ЕООД за обекта на ул. „Гладстон“ 12, настояват в сигнал от кметството на район „Централен“. Кметът Георги Стаменов е бил на място, веднага след като е получил сигнала за събарянето на сградата паметник на културата.

„Фирма е „Неокор Билдинг“ ЕООД. Те внесоха проекта за одобряване и издаване на строително разрешение. Проектът е за ремонт и възстановяване на съществуваща сграда с пристройка към нея. Съгласуван е от Националния институт за недвижимо културно наследство и след надлежно разглеждане от експертите на администрацията, бе издадено такова строително разрешение за ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуваща сграда“, казва кметът на „Централен“, цитиран от TrafficNews.bg.

В първите етапи на строителните дейности са били премахнати покривната конструкция, дървените елементи отвътре и когато е трябвало да бъде укрепена фасадата, за да бъде изпълнен проектът, днес на терена влезли машини и съборили цялата постройка.

„Недопустимо е – тази сграда е в защитена зона, има статут на паметник на културата с ансамблово значение. Всеки един от нас може да си направи изводите сам за случилото се. Ние уведомихме незабавно Министерство на културата и кмета на Пловдив. Отидохме с Комисия и издадохме констативен акт, с който се разпореждаме незабавно машините да бъдат изведени от обекта, незабавно да се прекратят всякакви строително-ремонтни дейности. След това подадохме сигнал към Прокуратурата“, обясни хронологията на събитията Стаменов.

Сигналът до Прокуратурата е в две части. Едната е по Наказателния кодекс по чл. 277 за увреждане и унищожаване на сграда в защитена зона. Вторият сигнал е за предприемане на действия за отмяна на строителното разрешение, което е издадено.

„Апелативна прокуратура е органът, който може да пледира пред съда за отмяна на това разрешение. Основанието за издаването на този документ не съществува. То е за ремонт и възстановяване, а те премахнаха сградата“, допълва кметът на „Централен“.

Министерство на културата също е реагирало веднага и е изпратило арх. Слави Славов, за да се запознае с цялата преписка и на терен да види какво се е случило. Предстои да бъде съставен акт за административно нарушение.

Специална докладна е изпратена до министъра на културата Боил Банов, в която е обяснено в хронология какво се случва със сградата.

Според специалистите във фазата на издаване на строително разрешение проектодокументацията е била изрядна. След това обаче нещата не стоят точно така.

На строителния обект липсва информационна табела, комисията е установила и липса на регистрирана заповедна книга. Така не може да се установи фактически кой извършва работата.

„ В този смисъл смятаме, че инвеститорите сами са унищожили този паметник. Липсата на заповедна книга не дава възможност за установяване на реалната строителна фирма, която работи в обекта, защото по правило регистрираните такива в Камарата на строителите носят отговорност при подобни ситуации“, каза Стаменов.

По време на огледа на терена на съборената къща комисията е открила само строителни работници. Експертите от Районния строителен контрол са изискали документи и са се разпоредили работата по обекта да бъде прекратена.

От Общинския Инспекторат са извършили проверка и на техниката, с която е съборена къщата – на чия фирма са, имат ли разрешително за влизане в града. В това отношение нарушения не са установени, но на проверяващите не е предоставен договор между инвеститора и фирмата, която е съборила сградата.

„Не можем да всеки инвеститор да поставим човек от общинската администрация. Има одобрен проект и в тази си фаза всичко е било изрядно. Контрол и установени процедури има. Няма как как обаче да знаем какво се случва в главата на един инвеститор. Днес сутринта отиват с багер и камион да почистват терена и след няма и половин час сградата липсва. Сами разбирате, че това е планирано деяние. За съжаление – пак казвам, една изключителна сграда с много история изчезна. Ако ние самите не сме бдителни, самите инвеститори не оценяват в какви обекти работят, няма сила, която да може да противодейства“.

Припомняме, че сградата на ул. „Гладстон“ 12 е паметник на културата с ансамблово значение. Тя е построена от големия тютюнотърговец Васил Куцоглу и по думите на стари пловдивчани е дело на гениалния архитект Йосиф Шнитер.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдателен

    21 0 Отговор
    Сагата се разиграва от дни на 25м. от прозореца на кмета на район Централен, получаващ4 заплата от данаците ни.
  • 2 Ти да видиш!

    10 1 Отговор
    Само тоалетната е останала! Много грозен символ!
  • 3 Е, и???

    6 0 Отговор
    Всяко чудо за три дни, най много за девет! Ще утихнат нещата и ще се извиси новата кооперация с мезонет на покрива. Може и лифт да опънат между нея и Общината...
  • 4 NikNay

    7 1 Отговор
    Мой приятел работещ в Австрия ми разказ, че там има згради на по 700 години които са още обитаеми. Отвън фасадата исторически автентична а вътре модерна. Там стара постройка с историческа стойност не се събаря . При нас варварите нямат спирка и задръжки.
  • 5 Филип II

    8 1 Отговор
    Строителна фирма Неокор ООД възстанови един от огромните тютюневи складове, този на Иван Вазов срещу библиотеката. Влизал съм вътре. Всичко е много добре и професионално изпипано. Другият им обект е триетажна сграда на Сахат Тепе. И тази сграда се слива с архитектурата на тепето. Сега, за да събори архитектурен паметник, някой трябва да им е разрешил. Трябва да изградят новата сграда със същата фасада като на архитектурния паметник. Те са способни да го направят, но ако са смятали да вдигат пет етажен блок, няма да им излезе исапа.
  • 6 Тотю

    3 2 Отговор
    Ще бъде построена нова библиотека и клуб на пенсионера .
  • 7 Тролл2

    2 5 Отговор
    Пишете по-кратки коментари, че ме мързи да чета. Не стига, че пишете много ами и глупости!!

    Коментиран от #8

  • 8 Усмивката

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тролл2":

    Крадци