Last news in Fakti

7 Юни, 2019 11:11 4 912 6

Цените на имотите отново нагоре в Хърватия

  • хърватия-
  • цени-
  • жилища

На места предкризисните нива са достигнати

Цените на имотите отново нагоре в Хърватия - 1
Снимка: Shutterstock

След финансовата криза през 2008 г. цените на имотите в Хърватия поевтиняха с близо 50%. Днес – 11 години по-късно, обаче стойностите на жилищата и къщите в крайбрежните градове като Дубровник и Сплит, са напълно възстановени, а Истрия е на път да ги последва.

За последната година в Истрия цените са се повишили със 6%, но все още остават с близо 20% по-ниски от предкризисния период. Повишеното търсене и ограниченото предлагане са двата фактора, които движат цените нагоре, коментират местни анализатори. Според тях, до края на 2020 г. стойността на квадратен метър жилищна площ във въпросния град ще достигне нивата отпреди 2008 г.

Пазарът на недвижими имоти в Хърватия е силно сегментиран. Стара историческа къща по крайбрежието може да се купи и срещу 150-200 EUR/кв.м. В същото време обаче луксозните къщи там са по-скъпи от тези в централната част на близките градове.

В Истрия красива къща с три или четири спални се оферира на нива между 275 000 и 400 000 EUR в зависимост от местоположението. Цената на стари реновирани къщи със същия брой спални е около 800 000 EUR, а на нови луксозни вили може да достигне и 1.5 млн. EUR.

През последните години пазарът на недвижими имоти в Истрия се промени. Преди основната група чуждестранни инвеститори бяха руснаците. Днес те са предимно граждани на Германия, Италия, Австрия. Те предпочитат покупката на къщи. Словенците се насочват към придобиването на жилища. През последните години активни на пазара на недвижими имоти в Хърватия станаха и скандинавците. Това се дължи най-вече на евтините самолетни билети.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганай

    5 1 Отговор
    Там може, тук защо падат?

    Коментиран от #3

  • 2 Тролл2

    7 0 Отговор
    Пишете по-кратки коментари, че ме мързи да чета. Не стига, че пишете много ами и глупости!!

    Коментиран от #4

  • 3 Истината е че

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ганай":

    Хърватия е много по напред от нас !
  • 4 Чнтгжръй

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тролл2":

    Как не те домъзя да го напишеш ве

    Коментиран от #5

  • 5 Тролл2

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чнтгжръй":

    Ами, стегнах и те така.
  • 6 Бай Ганьо

    0 0 Отговор
    Нещо не разбраххх ? Тъкмо се наточих за келепир от имоти цените паднали надолу после се вдигнали нагоре ... това клатене нагоре и надолу си е живо е....