Last news in Fakti

7 Юни, 2019 09:37 3 705 9

Чернобил стана туристическа атракция

  • чернобил-
  • туристи-
  • обиколка-
  • атракция

Хиляди туристи се тълпят в града

Чернобил стана туристическа атракция - 1

Успехът на телевизионния минисериал на НВО за безпрецедентната ядрена авария в Чернобил доведе до огромен ръст на туристи, които искат да видят централата и призрачния град, който я заобикаля.

Близо 40% ръст на туристите отчита местна агенция след началото на излъчване на сериала през месец май. Екскурзията струва близо 100 USD на човек. Атракция за посетителите е най-вече стария саркофаг на Чернобил, покриващ повредения четвърти реактор. Той е поставен през 2017 г. и е висок 105 метра и обгръща експлоадиралато ядро.

Във въпросния сериал детайлно се описват последиците от експлозията, операцията по овладяването на аварията и последващото разследване защо се е стигнало до трагедията.

Районът около завода запазва усещането за пост-апокалиптична пустош, където бездомните кучета бродят и растителността навлиза в изоставени сгради без прозорци, осеяни с развалини. В града призрак Припят, който някога е бил дом на 50 000 души, работили предимно в централата, може да се види ръждясал увеселителен парк с гигантско виенско колело, което е трябвало да бъде открито в деня на труда - 1 май.

Автобусите за Чернобил тръгват от центъра на украинската столица Киев и пътуват 120 километра до паметниците на жертвите и изоставените села. Обядът е в единствения ресторант, работещ в Чернобил.

Чернобил стана туристическа атракция

Чернобил стана туристическа атракция

Чернобил стана туристическа атракция

Чернобил стана туристическа атракция

Чернобил стана туристическа атракция


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    26 1 Отговор
    "Атракция за посетителите е най-вече стария саркофаг на Чернобил, покриващ повредения четвърти реактор. Той е поставен през 2017 г. и е висок 105 метра". Пълни глупости! Стария саркофаг е от 1986 и след завършването на новия саркофаг през 2017, няма как да се види вече стария. Четете малко, преди да пишете глупости!
  • 2 Прости туристи

    10 6 Отговор
    Абсолютна лудост е да се ходи в този все още радиоактивен район. Все още има остатъчна радиация.
    Не ходете да търсите проблеми там.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    5 0 Отговор
    Той е отдавна туристическа асракция. Сталкери блабла.
    Укрите трябва да го понаблегнат, щото скоро нема тръбъ...
  • 5 Чичо АДИ

    6 5 Отговор
    Господи колко са много "минионите" ,сериала повишил туристите в Чернобил !! МНооо прост народ майка си ли търсят там !! Населението на Земята ептен е изпростяло ,чудят се с какво да се захванат !! Пълна малоумщина
  • 6 Краси

    5 5 Отговор
    Обядваш и после свети през нощта доживот...
  • 7 турист

    2 0 Отговор
    Това ме заинтригува ,мисля да отида .
  • 8 гост

    10 0 Отговор
    Туристическите атракции са едни от най доходоносните . Винаги когато отида в Москва по работи пред мавзолея на Ленин има опашки всеки ден от стотици посетители . А ние какво направихме простите българи , разрушихме мавзолея на Георги Димитров , съсипахме Бузлуджа и куп още архитектурни паметници за да начешем егото си и да покажем на краварските си господари ,че сме верни роби. А можеха да ги запазят и съхранят като културни паметници и всеки ден да носят на България хиляди левове само от туристи. Ние сме единственото племе в света който си съсипаха икономиката и историята. Умишлено написах племе защото не сме и народ вече.
  • 9 Нормален

    4 0 Отговор
    Нека да се превърне е Мека за демократи