Last news in Fakti

8 Юни, 2019 09:37 4 936 41

С до 5% ръст на цените на жилищата в София

  • строителство-
  • насп-
  • цени-
  • жилища-
  • софия

Сред причините за поскъпването е двойно увеличение цената на парцелите

С до 5% ръст на цените на жилищата в София - 1
Снимка: Shutterstock

С до 5% ще се повишат цените а жилищата в София през текущата година, прогнозират от Националната асоциация на строителните предприемачи. Сред основните фактори за това са покачването на себестойността на строителния продукт, двойното увеличение на цената на терените и нарастващите разходи, свързани с административните услуги.

„Изчисленията ни сочат, че малко над 50% от крайната цена на жилищата се формира именно от самото строителство, в което обаче се включват инвестиции в прилежаща инфраструктура и изграждане на комуникационни мрежи. Макар допълнителните вложения в инфраструктурата да не са изрично заложени в нашите задължения, изпълнението им има ключова роля за успешното реализиране на проектите и за подобряването на градската среда“, казва Камен Пенков, член на НАСП.

По думите му повишаването на цената на труда също оказва влияние върху крайния продукт. За последните 10 години възнагражденията в строителния сектор са нараснали почти два пъти, показва статистиката на НСИ.

По отношение на развитието на жилищния пазар в София голям процент от жителите на града все още обитават остарелия сграден фонд, което провокира устойчивото търсене на жилища ново строителство. Броят на издадените строителни разрешения в столицата расте – с почти 25% повече са планираните жилищни единици през първото тримесечие на 2019 спрямо 2018. Въведените в експлоатация нови жилища пък се увеличават двойно, сочат данните на НСИ.

„Предвид балансирания пазар, който наблюдаваме в момента, очакваме поскъпването на жилищните имоти да бъде около нивата на инфлацията и да не надвишава 5% на годишна база. Секторът навлиза в една по-зряла фаза, в която купувачите и продавачите сключват сделки без да се налага сериозен компромис от двете страни“, уточнява Христо Чепишев, член на НАСП.

Въпреки че през последните 2 години цените нарастваха с над 10%, жилищата у нас остават сред най-достъпните в Европа. По данни на Numbeo– най-голямата в света база данни с актуална информация за условията на живот, както и изчисления на икономисти, жилищният пазар в София заема водеща позиция в отношението на средния месечен доход към средната цена на квадратен метър жилищна площ за града. За България показателят е 0.6, докато на Стария континент той е под 0.1.

„За съжаление тенденцията у нас е за влошаване на този показател. В резултат от все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции, нашата дейност значително се затруднява и крайният продукт се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище“, казва Георги Шопов, председател на НАСП.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KENEPH BG

    44 23 Отговор
    Балончето пуква, и цените се сриват. Не из беж но! Някои много брзичко забравиха какво беше преди десет години

    Коментиран от #12, #13

  • 2 753

    51 10 Отговор
    Ми не знам колко се покачват ама аз си купих миналият месец на 780 евро/м² супер качествено строителство в София, кв.Витоша! На откровените ви лъжи вече никой не се вързва!

    Коментиран от #5, #21

  • 3 преЦ пръЦ

    29 7 Отговор
    ПреЦ текущата година ви се иска, ама няма да стане. Чакам за 100е/м2, като на кмета.
  • 4 Имотен балон

    59 7 Отговор
    Една и съща неистина повтаряна множество пъти в медии,социални мрежи,вестници и къде ли не се превръща в истина.Пропаганда и лъжи на строителната мафия.Имотите не са казино и руска рулетка за да лъжете хората с цените.Целия български народ видя на какви цени давате жили на властта и депутатите и как си придобивате терените,уважаеми господа строители.Вече и брокерите съветват да не се купува на тези цени,защото при тези извратени ценови нива имота не само че не е инвестиция,ами си е чиста загуба.Да не говорим какво строите,с какво качество и какви общи части лоши разпределения.Пазара,тоест купувачите не ги интересува колко ви струват терените и какви заплати давате,как лъжете с квадратите и качеството.Ако не можете и не искате да строите достъпни жилища на нормални цени,фалирайте уважаеми господа строители !!
  • 5 Варненец(натурализиран).

    29 7 Отговор

    До коментар #2 от "753":

    Това Витоша до Обеля ли е?

    Коментиран от #6

  • 6 753

    18 2 Отговор

    До коментар #5 от "Варненец(натурализиран).":

    Обеля къде е?

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Варненец(натурализиран).

    21 1 Отговор

    До коментар #6 от "753":

    Знам че метрото има спирка там. И цените са ниски.
  • 8 Сложих

    28 4 Отговор
    Ви оценка 5 звезди на статията. Чудя се дали на сбърках. Защо не кажете че почти комунистическата държава прибира 38% от цената която крайния купувач плаща? 20% ДДС, 10% данък печалба, 8% такси, разрешителни. В Румъния където купих наскоро имот ДДС за жилищата е намален на 9% (основния ДДС е 19%) и от 01 Януари е премахната държавната такса от купувача при прехвърляне. Ние сме в отворен ЕС и рано или късно българските купувачи ще се усетят, колкото и бавно да стоплят...

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Не купувайте

    51 5 Отговор
    Не купувайте на тези цени просто. При липса на интерес, при тези цени, до 10 месеца и строители, и брокери и банките, бързо ще бъдат поляти със студен душ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГОЛАТА ИСТИНА

    15 26 Отговор

    До коментар #1 от "KENEPH BG":

    Така пишат тук всички, на който маминка им оправя сутрин кревата, а вечер заедно с тати се бутат пред банята, кой ще си измие зъбите пръв
  • 13 тони

    18 27 Отговор

    До коментар #1 от "KENEPH BG":

    от 15 години се говори за пукане на балон, но цените са все нагоре.

    Коментиран от #19, #27

  • 14 БРОКЕРИИИ. . .

    9 9 Отговор
    . . . Ама нали земята в София нищо не струвала ? ААА ??? Помните ли ? Чакайте сега да видите !

    Коментиран от #15

  • 15 Kristian

    36 10 Отговор

    До коментар #14 от "БРОКЕРИИИ. . .":

    Цените не само че не растат а намаляват от декември 2018.На много места на стари оферти от 2018 ми предлагат смели отстъпки от 3-9 % процента.Всеки един който е инвестирал от приятели брокери припряно съветва и разпродава в момента.Но за съжаление копувачи няма на тези цени и не е имало освен редки сделки .Пътя надолу е започнал официално от Февруари цените неизбежно ще паднат 15-25 % въпроса е по скоро дали ще има по голям спад заради цялостния балон и съвпадението не цикли

    Коментиран от #24

  • 16 Гост

    38 5 Отговор
    Само човек, който не разбира и грам от икономика може да твърди, че няма балон. Пазара на имоти се характеризира с цикличност- цените се надуват периодично и след това спадат. Балонът на имотния пазар е виден и с просто око. Хората имат уникалното свойство да забравят какво беше преди точно 9 години. А балоните са надуват и пукавт за париод от около 10. Сега някой ще кажат- ама няма балон. А какво има, след като средната работна заплата в София е 1500 лева, средния наем 6-700 лева, което е половин заплата, а панелките в младост се търгуват за над 1000 евро на квадрат? Според вас колко още трябва да се вдигнат цените? Среден наем от 1000 евро може би? А кой ще го плати? Равновесие между търсене и предлагане при оптимални пазарни условия или балон е това според вас?
  • 17 Краси

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "753":

    Обеля е там, където свършва надеждата... И днес стана известна със две фамилии от "чисти българи" дето са се посбили...
  • 18 Gost

    26 2 Отговор
    Гледам, че цените на парцелоте в имот.бг падат. Какво лъжат народа? Големите строителни фирми обикновено намазват с общински парцели.
  • 19 KENEPH BG

    20 4 Отговор

    До коментар #13 от "тони":

    Ти и ГОЛАТА сте едно и също лице. Точно преди десет години пазарът се срина с фалита на банките. Допреди пет години цените бяха поне два пъти по-ниски от сегашните. Има техническо време от напечатването на стотици милиарди до влизането им в експлоатация и вдигането на цените / обезценяването на банкнотите напечатани със стотици милиарди. Имам имоти. Купувах на евтиното. Сега започвам да продавам.
  • 20 Гладен брокер

    12 3 Отговор
    Няма сделки деба. Аре купувайте, че немам паре!
  • 21 Гост

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "753":

    За 780 евро на квадрат маже да си купиш само НЕ качествено строителство.
  • 22 Имотен анализатор

    28 2 Отговор
    Няма никакви балони. Цените се определят от търсенето и предлагането във всеки учебник по икономика го пише. Когато търсенето на имоти стане по-малко, цените започват постепенно да падат. Предлаагането на имоти като надхвърли търсенето цените падат. Кога предлагането ще се увеличи. Когато банките започнат да дават по високи лихви по депозитите, за собствениците на имоти става по-изгодно да си държат активите в пари. Кога търсенето на имоти ще намалее? Когато купувачите и банките свършат парите. Банките след като си раздадат парите под формата на кредити, започват да вдигат лихвите за да постъпят свежи пари. Тогава за купувачите става неизгодно да теглят ипотечен кредит и се отеглят от пазара, цените продължават да падат, така докато ударят дъното......

    Коментиран от #26

  • 23 Пешо

    15 13 Отговор
    Продадох имот в София, тухлено строителство до ВМА през 2015 на пазарна цена.
    Месец май 2019 познати ми казаха, че същият е продаден с 20 000 евро отгоре.....
    Така, че каквото и да си пишем, цените се повишават.
  • 24 БРОКЕРИИИ. . .

    9 12 Отговор

    До коментар #15 от "Kristian":

    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА ! АМА ПАДАТ ЦЕНИТЕ ТА СЕ КЪСАТ ОСОБЕНО НА СТРОИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ . . . . ПРОДАВАТ НА ВСЯКА ЦЕНА И ОБЕЗАТЕЛНО ! ! !
  • 25 Аз търся да купя

    18 9 Отговор
    Питам тия със спукания балон - търся да купя евтино след като се е спукал тоя балон, ама евтино има само в Ботунец. Явно само в Ботунец се е спукал въпросния балон. Моля, Ако го видите- кажете му да се спука и в Лозенец,.аз там искам
  • 26 KENEPH BG

    18 1 Отговор

    До коментар #22 от "Имотен анализатор":

    Прав си, но твърдиш неща които са очевидни, говориш за следствията а не за причините. Ниската лихва е следствие от факта че търговските банки са ликвидно осигурени от Европейската Централна Банка (не забравяме че сме във валутен борд). Печатницата заработи през 2015 и от тогава до сега ЕЦБ създаде от въздуха ЧЕТИРИ ТРИЛИОНА ЕВРО. Имотите започнаха осезателно да поскъпват след същата 2015. Лихвата трябва да стои ниска, защото степента на задлъжнялост не позволява повишаването и. Това би довело до масови проблеми по обслужването на заемите и ипотечните кредити с последващ фалит на системата. Но не се притеснявайте, другари инвеститори, пак ще се почне от Америка, хвърляйте по едно око натам!

    Коментиран от #32

  • 27 ЖУНГЛА

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "тони":

    Нещо бъркаш тои се пука вече за 15 години и аз си купих. Сега като видях,че се наду пак събирам всеки лев и евро. За следващата жътва. Още си спомням сълзите на миналия собственик при нотариуса :(
  • 28 wildlife lover

    9 12 Отговор
    Няма имот които да съм гледал и да не са ми свалили 10 15к евро като кажа че ще го купя. Тази цена в саита е просто за маниппулация и може да се вдига до безкрай. Реалната цена на която разумен човек трябва да купува е поне -35%. Ако няма такава значи сега не пазарува разумния човек. По добре изчакаи. Много добре знаеш какво се случва на тези дето не са си направили сметката добре. Точно от тях ще вземеш това което е твое.

    Коментиран от #29

  • 29 Броук май хард

    7 14 Отговор

    До коментар #28 от "wildlife lover":

    Хахаха! Явно гледате само некачествени имоти в незнайни квартали, като тези, които дават в онова смешно предаване по една от телевизиите. За перспективен или качествен имот никой няма да ти свали и стотинка.Преди една седмица гарсониера, ЕПК в Младост 3 за основен ремонт се продаде за половин ден, като купувачите почнаха да си наддават един на друг. Само че първият, който я поиска беше направил депозит. Та продължавайте да се самозаблуждавате и да си чешете езиците, че ще свалите цените с 35%, защото не сте единствен купувач на пазара...:)

    Коментиран от #33

  • 30 Гост

    14 4 Отговор
    Каква пропаганда се води.Заплатите били двойни. Пълна лъжа. Материали всичко си е същото както преди 10г.Проблема у нашите строителни босове е ,че са алчни искат поне 1000евро на квадрат чиста печалба.А и държавата тук е замесена и ги покровителства с възможностите за измами ,които се прави ,че нв вижда.Ако има луди да плащат то защо да не искат.
  • 31 Бай Ой

    14 4 Отговор
    Падането на цените на имотите се дължи само на 1 причина: от лакомия, през тази година, строителите започнаха да строят 2-3 повече от преди 3-4 години, а няма толкова купувачи да им изкупят всичките коптори! Който има малко акъл сега изчахва да се натрупат хиляди необитаеми жилища и да се чудят какво да ги правят. Тази година се строи на поразия
  • 32 Имотен анализатор

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "KENEPH BG":

    Донякъде си прав за Европейската централна банка, която захранва останалите банки, но тя не може да печата пари до безкрайност, защото ще настане хипер инфлация - парите ставата по-вече от възможността на обществото да произвежда блага. За да се избегне това централната банка ще спре да печата, тогава идва финансовата и политическа криза, фалити на банки, смяна на правителства повишаване на лихвените проценти, безработица, срив на цените на имотите и т.н.
  • 33 Не ми отговаряите моля

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Броук май хард":

    ''значи сега не пазарува разумния човек''
  • 34 Умен

    5 0 Отговор
    Много интересно. В статия от преди няколко дена или седмици, не помня вече, брокерите обесняваха, че сме в "плато" на цените и че ще се задържат на това ниво. На кого да вярва човек? Като чета статиите за цените на имотите и се сещам за филма "Кит". Та и тука така: "Риба ама цаца. - Цаца ама риба"
  • 35 Roskata

    2 0 Отговор
    А с колко ви нарастна печалбата на вас бе,мародери!
  • 36 Я. Петров

    6 2 Отговор
    Спада започна преди 1.5 месеца спите ли като пишете. Липсват и продажби.
  • 37 хhhh

    3 1 Отговор
    Пазара на недвижими имоти влезе в стагнация, лошото е че не се знае колко ще продължи.
  • 38 дам

    2 2 Отговор
    От 2017 година чета тук, че балона се пукал, а от тогава цените са скочили с 25%
    Колко ли са се прецакали като са повярвали на врачките пишещи по темата.

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Дойде време

    1 1 Отговор
    Все по-рядко пускат статии за цени и продажби на имоти в България от сайта. Направих справка - последните статии загатващи за трендовете на пазара са от 03 Юни и 21 Май...правете сметка защо...
  • 40 Хаххаха

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "дам":

    Ти не ни мисли. Мисли следващата година какво ще ядеш
  • 41 дам

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "дам":

    Много се прецакахме. Толкова много,че се отказахме да купуваме. Дано не ти се налага да продаваш!!!!