8 Юни, 2019 11:37 7 163 15

Над 635 млн. лв. са приходите на наемодателите

  • наем-
  • доход-
  • деклариране-
  • нап

Ръст на рентиерите, които официализират доходите си от този вид дейност

Над 635 млн. лв. са приходите на наемодателите - 1
Снимка: М. Богданова ©

Над 635 млн. лв. са приходите, които са получили собствениците на недвижими имоти, решили да ги отдават под наем през 2018 г. Данните на база подадени в Националната агенция за приходи (НАП) годишни данъчни декларации. Засилва се тенденцията все повече наемодатели да обявяват доходите си от този вид дейност като се има предвид, че през 2018 г. 9.4% повече рентиери са декларирали доходите си от този вид дейност спрямо 2017-а.

Значителна е и сумата на обявените доходи от прехвърляне на права и имущество -438.9 млн. лв. В тази графа влизат не само продажба на жилища, парцели и друг вид недвижими имоти, но също така и автомобили и акции и дялове от компании. Важно е да се отбележи, че необлагаеми са доходите от продажба на едно жилище, ако между придобиването и продажбата са минали над 3 години, както и на два имота, ако са притежавани над 5 години.

На практика общите доходи от наеми и продажба на имоти и дялове от фирми са над 1 млрд. лв.,


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gnida

    56 3 Отговор
    Ех този българин , направо забогатя ! А колко са обезлюдените села с падащи къщи никой не отчита !

    Коментиран от #8

  • 2 бедняка милионер

    23 8 Отговор
    Реалните приходи на наемодателите е сигурно тройно и четворно по-голям, само най-големите балъци и данъчните не знаят че обявения наем е няколко пъти по -малък от реалния.

    Коментиран от #10

  • 3 Балък

    8 12 Отговор
    Мили хейтъри, за себе си мога да кажа, че от 10 г. получавам всички наеми с ддс по сметка и всички разходи са ми с карта в магазина и по банка ползвам и електронен портфейл от скоро.
  • 4 Краси

    11 0 Отговор
    Ами значи си един от петдесетте процента с доказани доходи... Останалите са си таковали танковата... :-)
  • 5 Балък

    6 1 Отговор
    Колкото повече са балъците в БГ толкова по-добре ще живеем и няма да имаме нужда от терикати и няма да завиждаме на балъшка Англия, Германия и т.н.
  • 6 Оная с косата

    7 1 Отговор
    Владислав Горанов сънува мокри сънища като чете някои от коментарите в тази новина...
  • 7 Йойо

    8 2 Отговор
    Когато банките се подиграват с мижава лихва, пенсионните фондове са същите измамници, нормално е хората да си осигурят нормален живот от рента! Това не е наше откритие, а го има в САЩ, където не разчитат на пенсия, а инвестират в ценни книжа и билдинги за отдаване под наем.
  • 8 Николай

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "gnida":

    Ако дядо Тодор се беше погрижил селата да имат ток, вода, канализация и беше построил пътища нямаше да се обезлюдят. Обаче индустриализацията от 50-те и 60-те години ги докара в градовете и построиха панелните комплекси за работниците. Сега който свикна от 8 до 5 на работно време не можеш го накара да се върне на село.
  • 9 Николай

    4 2 Отговор
    Има много села в близост до градовете които не са обезлюдени. Иначе какъв да го държиш в някое родопско село.
  • 10 Николай

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "бедняка милионер":

    На теб кво ти пука? Ако има законен начин да прекараш данъчните какъв е проблема.

    Коментиран от #11

  • 11 бедняка милионер

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Николай":

    Виж ся, аз проблем нямам. Лошото е в това че в тази държава 80% разсъждават като теб, ние само гледаме как да прекараме някой, няма значение кой, дали данъчните, дали здравната каса, дали осигурителните фондове, дали комшията, дали колегата, дали някой на кръстовището, все някой трябва да прекараме за да сме щастливи като велики тарикати. И понеже всички така си мислим и онези горе (политиците) разсъждават така и ни прекарват, къде с евтини апартаменти, къде с крадени заводи, къде с тарикатлъка на директори на болници и други държавни предприятия. Ама докато всички сме тарикати и нямаме чувство за общност където да осъзнаем че с вечния си тарикатлък вредим на самите себе си няма да мръднем и милиметър напред и ще се мерим с банановите републики. ДЕРЗАЙТЕ ТАРИКАТИ! и искайте после добри политици, добри пътища, училища, болници, самолети, въртолети и т.н. ДА ама НЕ.

    Коментиран от #12

  • 12 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "бедняка милионер":

    Много си прав. Обаче съгласи се, че там където няма работещи правила и закони всички го правят. И най много го правят тези които имат най-много манги.
  • 13 наш

    1 0 Отговор
    Това е българския бизнес.Убито е всякакво предриемачество.Хората с пари губят креативност,стават рентиери и го удрят на мързел.От време навреме вкарат малко въздух да надуят балона на цените и им се получава засега.
  • 14 хаха

    1 2 Отговор
    хаха, в София доходи от наем декларират едва 5%, останалите 95 - на ръка
  • 15 Prof.Danov

    1 0 Отговор
    Няма смисъл да,се плаща данък. В крайна сметка парите пак ще бъдат похарчени и държавата ще си вземе данъка. Професор Генчо има 15 апартамента и къщи.