9 Юни, 2019 09:10 5 820 10

Ликвидират язовир "Тутраканци"

  • тутраканци-
  • язовир

Задействат процедура по ликвидация на язовир. Водоемът "Тутраканци" край Провадия, който преля преди дни, е негоден за експлоатация, а ремонтът му ще е неоправдано скъп.

Започналото източване трябва напълно да пресуши "Тутраканци". При компрометиране на язовирната стена нормативната уредба предвижда два варианта.

Ако един язовир бъде изведен от експлоатация, след време той може да бъде възстановен след ремонт на неговата стена и технически съоръжения. Ако бъде ликвидиран, той повече няма как да съществува като язовир, обясни зам.-кметът на Провадия Анатоли Атанасов, цитиран от БТВ.

Общинският съвет на Провадия ще предложи ликвидация, тъй като ремонтът е нецелесъобразен. Ако Държавната агенция за метрология я одобри, концесионерът ще трябва да се откаже от дейността на четвъртата година от 15-годишната концесия.

От 84 язовира във Варненска област повече от половината са с пропуски в безопасността, казват контролиращите.

В момента се опитваме да накараме чрез предписания и указания собствениците на тези язовирни стени да предприемат необходимите мерки, така че да не се допуснат щети, коментира Явор Димитров от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

За общините микроязовирите са бреме, защото концесионните такси са ниски, а разходите - големи. Затова очакват обещаното създаване на държавно предприятие към Министерството на икономиката, към което ще преминат водоемите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Boxer

    54 3 Отговор
    Ние сме по ликвидациите...
  • 2 qwerty

    46 0 Отговор
    Тъй, тъй, проблемът с банята е решен: баня няма да има. Ех Тодоре, Тодореее, вицовете за теб станаха отдавна реалност (за боядисването). И за вица за децата се смяхме, а ела у нашия град да видиш.
  • 3 266

    34 4 Отговор
    Закривай България
  • 4 Чудо на чудесата

    51 5 Отговор
    По икономически показатели всяка година сме отличници в ЕС. Имаме си и бюджетен излишък. За кувиози събираме капачки. Не ни трябват язовири. Давай Бойко, напред !
  • 5 Лорчето от красивия град!!!!!!

    25 4 Отговор
    Първо ще кажа, че се пише,, кувьози,,...! Второ ще кажа, че всичко, което е построено от оно време или е разрушено или се руши, почти всичко е оставено на съдбата на времето...!!!

    Коментиран от #10

  • 6 Мол или кръчма ше има там😂😂😂

    26 0 Отговор
    Ромски катун или къщи за гости😂😂😂
  • 7 PlimP

    20 1 Отговор
    след някоя друга година на ликвидации да не стане така, че във вода газим, жадни ходим(в буквалния смисъл), нама такава накендзана държава
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бббббб

    9 0 Отговор
    Социализма създаде стотици язовири за напояване и ги поддържаше.А, демокрацията ги съсипа ,съсипа и селата около тях.
  • 10 Garrincha

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лорчето от красивия град!!!!!!":

    "Кувьози" се пише в изгорялата гимназия на новобългарски ! Колкото до решението за язовира - прав е колегата с вица за банята !