9 Юни, 2019 17:36 2 691 6

С години собствениците на имоти в центъра на Пловдив не могат да строят

  • пловдив-
  • имот-
  • парцел-
  • цена

Става дума за апетитен терен до Централна поща

С години собствениците на имоти в центъра на Пловдив не могат да строят - 1
Снимка: М. Богданова ©

Години наред парцел на площад „Централен“ в Пловдив пустее и грози централните части на града. Мястото от 330 кв.м. е разположено на гърба на Община Пловдив, като граничи на сграда разстояние с бившата Руска книжарница. От другата му страна се намира ниска постройка, която приютява различни заведения през последните 15 години.

Още в началото на 2000 година за парцела има инвестиционни намерения за изграждане на сграда за обществено обслужване, като през 2006 е трябвало действията да започнат. Върху терена има стара постройка, която е съборена. Има влязло в сила строително разрешително, теренът е изкопан, ала до фактически действия не се стига заради административни пречки. Вместо това нелицеприятната дупка е заградена с метална конструкция, която да отклонява погледите на минувачите.

Към днешна дата парцелът се води частна собственост на фирмата „Йоана Акинита“ ООД, която е собственост на гърците Йоанис Хатзигеоргиу и Йоанна Папаманоли, а управител е Теохарис Папаманолис. Те го придобиват от „Фаст Форуард“ ООД през 2010. През този период за имота има влязло в сила още през 2006 разрешение за строеж на 5-етажна сграда с магазини и офиси, както и одобрен архитектурен проект.

Строителството, което дори се води започнато обаче не може да продължи заради ред административни спънки, а в последствие и заради несъгласуваност с НИНКН. Инвеститорът губи търпение и според информация на TrafficNews продава имота на пловдивски транспортен бизнесмен през 2016 година. Той от своя страна се бори от близо 2 години да получи скица-виза за проектиране, за да стане възможно да съгласува проекта с Министерство на културата да започне строителство.

През фирмата, управлявана от Папаманолис, няколко пъти в община Пловдив са постъпвали документи за получаване на скица-виза, ала поредният опит завършва с мълчалив отказ на главния архитект на община Пловдив, съответно обжалван от собственика на имота.

Причините за цялата административна въртележка се коренят в ситуацията „Параграф 22“. Община Пловдив не може да определи какъв е статутът на земята, тъй като Подробният устройствен план – План План за регулация и застрояване на зоната виси в безтегловност от години. Според действащия ПУП от 1982 година, обновен през 2001, зоната е предвидена за застрояване. Този статут е валиден и в Общия устойствен план, приет през 2007. През 2012 обаче е поръчано изработване на нов ПУП, който до ден днешен не е влязъл в сила. В него е предвидено зоната също да бъде за застрояване, но според Община Пловдив между ПУП-овете имало разминаване и сега зоната се предвиждала за пешеходна, което твърдение обаче се оказва невярно, пише TrafficNews.bg. Новият ПУП трябва да бъде внесен и гласуван в Общински съвет Пловдив, а забавянето произтича от спор по зоната на Тютюневия град.

Преди дни обаче Административният съд в Пловдив най-накрая дава становище по казуса. Според магистратите след всички проведени експертизи се оказва, че Община Пловдив незаконно не издава скица-виза на въпросния имот, тъй като не съществува пречка, а никой документ не сочи зоната да е обявена за такава без строителство. Така решението на съдебната власт е Общината да преразгледа последния си мълчалив отказ, което най-вероятно означава, че документът най-накрая ще бъде издаден.

След завършване на тази процедура, предстои да се финализира съгласуването на проекта с НИНКН, като междувременно ще влязат археолози за довършване на работите по обекта. По информация на TrafficNews парцелът ще бъде обединен с прилежащия западно от него, за да бъде изградена нов хотел с ресторантска част.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Опа опа

    12 0 Отговор
    Знам го парцела и от всички страни има сгради ( с изключение на лицето, естествено) и няма как, няма от никъде за никъде да има пешеходна зона. Обаче на кмета братчето плюс мента стоянова получиха светкавично разрешение за строеж върху един разкопки, че даже общината им подари и паркчето пред парцела и уличката между тях, щото все пак да изпълнят изискванията за озеленяване.

    Коментиран от #5

  • 2 Краси

    11 0 Отговор
    Е как да им разрешат да строят? Там където копнеш се излиза археология... И както каза пича от горния коментар най - вероятно не са свои хора...
  • 3 Щангиста

    4 3 Отговор
    Милите собственици на парцели в центъра на Пловдив, да ги ужалиш...
  • 4 Селяндур

    2 0 Отговор
    Няма да строите в Пловдив ейййй! Вижте какво стана в София. Софиянци вече бягат, само некви заблудени селяндуеи искат да купуват. Оставете фелибето!
  • 5 Вагабонто

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Опа опа":

    Ами иде края на ерата ГЕРБ в българската политика и взеха да крадат по-усилено, че да може да обзаведат за времето, през което явно няма да са на власт вече.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.