Last news in Fakti

14 Юни, 2019 06:21 16 051 20

Който си търси жилище в Германия, трябва да знае това

  • германия-
  • жилище-
  • покупка-
  • сделка-
  • информация

Само 42% от германците притежават собствен дом

Който си търси жилище в Германия, трябва да знае това - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия едва 42% от хората притежават собствен дом, останалите живеят под наем. Но колко трябва да е наемът, какво е това "студен" наем, как да се пренеса? Ето какво трябва да знаете, ако си търсите жилище в Германия:

Германия - страна на наемателите

В Германия се търсят най-вече къщи или жилища под наем. Собствениците на недвижим имот си остават малцинство: съотношението е 42% срещу 58% в полза на живеещите под наем, според данните за 2018 година. Така Германия се оказва страната с най-малък дял собственици на недвижими имоти в целия ЕС. Начело е Румъния, където 96% от населението притежават собствен дом.

Но защо под наем?

По време на Втората световна война голяма част от жилищните сгради в Германия са напълно разрушени. Затова след войната има остър недостиг на жилищна площ. И тъй като частният капитал също е твърде малко, в Западна Германия залагат на ударното строителство на социални жилища. В ГДР пък гледат с лошо око на "капиталистите" със собствен дом.

Важен съвет: първо огледайте числата!

Преди да наемете жилище в Германия, задължително се информирайте дали наемът не е завишен. За всяко населено място в страната съществува т.нар. "огледало на наемите", което показва колко е средният наем за съответния град. Но понеже в момента търсенето е голямо, някои собственици изискват значително по-високи наеми. В края на 2018 година наемът в Мюнхен достигна 17,56 евро за квадратен метър.

Като на кастинг

Тръгнете ли да наемате жилище, подгответе се за един вид кастинг - ще трябва да убедите собственика, че сте идеалният наемател, ще трябва да отговаряте и на много лични въпроси. И непременно ще трябва да удостоверите, че сте платежоспособен. Въпроси за произхода или за личните Ви планове, например дали искате да имате деца, всъщност не са позволени. Но въпреки това често се случва да ги задават.

Една германска особеност: "студен" и "топъл" наем

Наемът в Германия се дели на "топъл" и "студен". Т.нар. "студен" наем обхваща само отдадената жилищна площ, а в "топлия" влизат и разходите за отопление, ток и вода. В договора за наем двете страни се разбират как ще става заплащането на тези текущи разходи. Към "топлия" наем спадат и административните разходи по жилището.

Без гаранция не може

Преди да получи ключовете за жилището, наемателят е длъжен да депозира определена сума като гаранция, която си получава обратно заедно с лихвите при прекратяването на договора за наем. Собственикът обаче има право да си удържи разходите за повреди и щети, нанесени от наемателя.

Голи стени

Много чужденци, които си търсят жилище в Германия, с изненада установяват, че тук къщите и жилищата под наем не са мебелирани - напълно празни са, дори печка и хладилник няма. Понякога наемателят може да откупи кухненските мебели и уреди от предишния наемател. Но това е по-скоро изключение, отколкото правило.

В деня на пренасянето

В Германия не е позволено да блокирате просто така мястото пред входа в деня на пренасянето - задължително трябва да поискате разрешение от общината. Освен това веднага след нанасянето сте длъжни да се регистрирате на новото място.

Добре дошли!

След като цялата работа е свършена, идва ред на първото парти в новото жилище. По този начин германците благодарят на всички свои приятели, които са им помогнали при пренасянето. Това е и отлична възможност да се запознаят с новите си съседи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    67 11 Отговор
    Накратко,реалността в германия е,след като ти удържат данъците и си платиш наема ти остава колкото да преживееш.шансовете да се впишеш в германска социална среда са нула.за компания търсиш мигранти.

    Коментиран от #17

  • 2 Дедо Йоцо

    25 5 Отговор
    Закъсали са здраво швабите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дюселдорф

    8 14 Отговор
    А бе зависи какво работиш а и в ДЕ, социал genuk
  • 5 Антон 1

    10 26 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    А какво отне ?

    Коментиран от #8

  • 6 Начо

    17 42 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Соца си беше мизерия

    Коментиран от #7, #10

  • 7 Гого

    83 7 Отговор

    До коментар #6 от "Начо":

    Така е!
    Мизерия беше соца!
    Всички си бяха на работа, децата играеха до 11 ч. нощно време и не ги беше страх от педофили, циганите работиха и не крадяха, няамаше хора да се самозапалват, опрощаваха заем на 2 и 3-то дете, 90% със собствено жилище и дори Цар Киро влезе в панделата, но демократите сметнаха, че е политически и го освободиха, за да убива Българи в Катуница!
  • 8 Гого

    75 8 Отговор

    До коментар #5 от "Антон 1":

    На много хора доста отне соца!
    Например на педалите, крадците, убийците и т.н., защото те не може да упражняват професиите си.:)
    На циганите например соца им отне правото да мързелуват и да бъдат лентяй и престъпници!
    Абе доста отне соца на сороспийските организации! :)
  • 9 Бен

    43 2 Отговор
    42% са, защото се сляха с Източна Германия, където собствеността беше много висока. Иначе в бившата Западна Германия ситуацията беше още по-зле. Затова сега, когато немецът се пенсионира и не може да си плаща нормален наем, отива в старчески дом най-често. Средната пенсия в Германия е около 1000 евро, с които там човек е до никъде...
  • 10 NikNay

    28 2 Отговор

    До коментар #6 от "Начо":

    За мизерниците в какъвто и строй да живеят ще си останат мизерници.. . .
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Smotan Germanec

    12 3 Отговор
    Предполагам, че тези 42%, собственици на жилища в Германия, са точно тези 42%, които са си германците в тази държава. Който е ходил, знае, че има предостатъчно други нации и малцинства в Германия.
    Те едва ли ще придобият собственост някога.
  • 13 Истината съм аз

    14 1 Отговор
    Топъл наем с ток няма ...тока винаги си е отделно освен в някой частен случай..пак глупости пишат тия
  • 14 Емигрант в Нететал.

    14 3 Отговор
    От пьрва рька: Наем на двустаен 2005 стройтелство 460 студен и още 140 небенкостен(топла вода,канализация,студена вода,чистачка на входа,паркомясто). Така, в Източна Германия може да си купиш за 60 хил. двустаен или за 80 хил. тристаен. Инфраструктура перфект,чистота ,подреденост,улици без кал. Защо,да се врьщам в БГ,и да взема,някьде апартамент на сьщата цена,с изглед кьм неокосени площи, или кьм шосе,дето по малките часове се срещат пишман рейсьри. Срещу германците да бягаме, неможем да ги настигнем. Сградата ми е в провинциален град, и има подземен паркинг. Кьде и колко са сградите с такова решение в БГ? За осветеност и чистота на сьщия,мисля няма смисьл да казвам изобщо. Като сляза от самолета и като хвана такси ,и мина през ,, квартала мечта'' Христо Ботев и си викам,еееее вьрнах се 100 години назад вьв времето.
  • 15 Димитър Митушев

    6 1 Отговор
    В Торонто 78 % от дохода отива эа наем или ипоте
    ка, консумативи...
  • 16 Обективчо

    12 3 Отговор
    Вярно ,скъпо е ,нооо в Лайпциг например не е,а заплатите са същите,въпрос на гледна точка,нооо МЕДИЦИНАТА ИМ Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД НАС ,а отношението е човешко, казвам го щот мъжа ми го спасиха ТАМ ,немските лекари,немските данъкоплатци,просто трансплантация,БЛАГОДАРНИ СМЕ НА ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ !Тва са фактите ....бъдете живи и здрави ...
  • 17 Без значение

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Не винаги е така, за 4 години спестих 30 000 е, теглих кредит 200 000е.Купих къща за 175 000 +20 000 за прехвърляне данаци и тн. Останалите пари за ремонт. Равносметката 20 години по 1000 на месец вноска, + 5 години по 200 вноска, или иначе казано по добре от цял живот наем от 600 и нагоре, врора равносметка, в Бг теглих 45 000е за 20 г, и щях да върна 88 000,тук за 200 000, връщам 250 000е.Трета равносметка 50 000, от кредита ги дава държавата за младо семейство и първо жилище на 0,9%, дргите 150 000 от банката на 2,1%.
    Много равносметки станаха, но истината е, че ако пестиш, бачкаш, не се изхвърляш със скъпи коли да те видят на "село" колко си велик ще живееш добре. Не съм сводник, дилър или търговец, просто работник и тук и в Бг. Но тук е по лесно. Успех на всички Българи на всяко място в България и другаде. (пълно е с грешки правописни и пунктуационни но бързам не ме оправдава ама бързам :)))) успех)
  • 18 Васил Левски

    9 2 Отговор
    Бързо всички в Германия, да си направим нова България
  • 19 KENEPH BG

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Собствен кенеф ти даде соца. Кенеф да е ама да си е твой. Да си го осираш със густо. Най голямото престъпление на соца беше това. Навря селяните в панелни кенефи. Изкара ги от собствените им къщи, откъсна ги от тяхната земя. А вместо панелни кенефи можеха да построят хубави пътища и жп линии до селата и ТАКА да ги вкарат в градските агломерации. Що ли ми трябва, и без това нито един KENEPH BG няма и да се опита да разбере.
  • 20 да не ги жалим германците

    1 0 Отговор
    Не е точно така, много българи си купиха жилища в по малки населени места и успяват да плащат кредита. Имам познати. Българина така е устроен - да има собственост.