14 Юни, 2019 14:05 3 479 4

Технология намалява дефицита на жилища

  • нигерия-
  • блокчейн-
  • crowdfunding

Блокчейнът crowdfunding в областта на недвижимите имоти има възможност десетки пъти да увеличи броят на предприемачите

Технология намалява дефицита на жилища - 1
Снимка: Shutterstock

По оценка на нигерийската Федерална банка за ипотечно кредитиране, на населението на Нигерия са необходими 22 милиона нови жилищни единици. Най-силен дефицит на този тип имоти се наблюдава в Лагос, Порт Харкорт и Абуджа. Темпът на нарастване на населението в големите градове и несъгласуваните с властите дейности са двата основни фактора за липсата на достатъчно предложения на пазара на недвижими имоти.

Близо половината от населението на страната живее именно в градовете. За строителството на нови жилища е небоходима субсидия минимум от 16 млрд. USD. Държавата не е в състояние да ги осигури. Единственият начин за набавянето им е т.нар. crowdfunding (бел. ред. нов начин за събиране на средства от много хора).

Блокчейнът crowdfunding в областта на недвижимите имоти има възможност десетки пъти да увеличи броят на предприемачите в големите проекти. Като пример вече има успешно реализиран проект в сферата на селското стопанство. Благодарение на платформата AgricTech над 14 000 фермери в Нигерия са получили финансиране. Само за 6 месеца инвеститорите са получили с около 20% по-висок доход.

В помощ на намаляване дефицита при жилищните имоти идва и токен криптовалутата. Така например, апартамент от 50 кв.м с цена 83 000 USD при съотношение 10 токена/1 кв.м ще струва 500 токена. Въпросната криптовалута ще може свободно да се продава и купува на определена платформа. Всеки притежател на токен става съсобственик на имот, като получава дял от печалбата при продажбата на имота.

Използването на блокчейн технологията ще увеличи придобиването на имот от няколко месеца до няколко минути. В същото време се повишава и прозрачността на сделката и се намалява цената, тъй като няма да е необходимо да се плаща комисионна при прехвърлянето на собствеността.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    11 2 Отговор
    Най-добрата технология за намаляване на дефицита от жилища е приложена в Германия 1941-45 год.!
  • 2 Гост

    9 0 Отговор
    Пишете още в заглавието, че става въпрос за Нигерия.
  • 3 Марк Енгелс

    2 2 Отговор
    Няма дефицит на магистрали, В пазарна утопия няма дефицит. В КАПИТАЛИЗМЪТ НЯМА ДЕФИЦИТ. НИ НА ТОК НИ НА ЖИЛИЩА НИ НА ПЪТИЩА, НИ НА ТЕСЛИ, НИ НА МЕДИЦИ И УЧИТЕЛИ, НИ НА РАБОТНА РЪКА. ПАЗАРЪТ НЕ ПОЗНАВА ДЕФИЦИТИ, А САМО ЦЕНА ЗА ДОСЪПНОСТ. ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА НЕ ПРИЗНАВА ДЕФИЦИТИТЕ. ПРОИЗВОДСТВОТО ПРАВИ ТЪРСЕНЕТО Е ПАЗАРНО ДЯСНА ОПОРНА ТОЧКА, ТОЕСТ ЦЕНАТА ПРАВИ ТЪРСЕНЕТО. България е свободна не солидарна пазарна плутократична държава, като от преди 1944та и дори като преди 1934та. В Колумбия или МЕКСИКО, имат два пъти по-големи цени на токът и над два пъти по-малко ток на глава, при нашият стандарт и продукт на глава, и доход на глава. 1985г?Турция 660 квч на човек, Чили 995 квч, България 4 680 квч, Гърция 2 666 квч, Швеция 15 000 квч, Норвегия 22 560 квч, Австрия 5 280 квч, Белгия 5 500 квч, Израел 3485 квч, - 1985 година - електропотребление на глава. СЕГА: Турция, Чили, Унгария, Полша, Кипър, Румъния, са имали по-малко от България през 1985г. и СЕГА - СЪЩО. СЕГА:Турция 2 850 квч, Чили 3 900 квч - СЕГА, България 4 700 квч - сега, Румъния 2 580 квч - сега, Румъния през 1988г. е 3 400 квч, Унгария сега
    3965 квч, Унгария 3426 квч 1990г. Полша 3970 квч - сега, 3568 квч - 1988г. При пазарна икономика няма дефицит, има цена за достъпност. Токът ще ни стигне за още 30г. поне. В капитализмът няма ниска или висока цена. Има поносима цена. ПАК ЦЕНАТА ЩЕ Е ТОЛКОВА КОЛКОТО Е СКЛОНЕН ДА ПЛАТИ КУПУВАЧЪТ. Ако приватизираме енергетиката и с нула държавна намеса,
  • 4 мдаа

    2 2 Отговор
    Токен криптовалута добре, но някой трябва реално да ги построи. Негрите са мързеливи, това е проблема. Много по лесно се правят деца отколкото да построиш жилище.