Last news in Fakti

20 Юни, 2019 16:59 4 086 12

Чехия: Затягат условията за отпускане на ипотечен заем

  • чехия-
  • жилищен кредит-
  • ипотечен заем-
  • промени-
  • закон

Очаква се това да доведе до забавяне темпа на поскъпване при жилищата

Чехия: Затягат условията за отпускане на ипотечен заем - 1
Снимка: Shutterstock

Чешкото правителство одобри законопроект, с който дава повече правомощия на Централната банка на страната по отношение регулиране пазара на ипотечно кредитиране. Нормативният документ дава право на банките да определят лимита, до който може да се отпуска заем съобразно дохода на кредитоискателя. Промените успяха да минат през одобрението на парламента от втория път. Първият опит беше през август 2017 г. Тогава депутатите отхвърлиха предложението.

Недостигът на жилища ново строителство доведе до сериозен дефицит и съответно значителен ръст на цените. С близо 19% се очаква да поскъпнат апартаментите в Прага през текущата година, прогнозират анализатори. Сега Централната банка се опитва да ограничи драстичното поскъпване като съветва търговските банки да се придържат към някои правила. Така например, съотношението кредит/залог не трябва да надвишава 80% от цената на имота, а месечната вноска не трябва да е повече от 45% от доходите на кредитополучателя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джейми Карагър

    4 1 Отговор
    Лично се убедих в това вчера, но това е стара новина. Доколкото си спомням, тези неща минаха миналата година и още от август-септември вашата именно тези условия. Отделно, растат лихвите върху отпуснатите кредити, което прави вземането на кредит не съвсем изгодно. Абу, все още дават кредити, включително в рамките на едно 10 минути си го получавате на сметката и си тръгвате, но лихвеният процент е все по-висок. Интересни имоти има доста, включително за инвестиция, като от наеми и поради повишаването на пазарната стойност на имота можете да удвоите печалбата си за по-малко от 5 години, но и ще трябва да се бръкнете доста.

    Коментиран от #2

  • 2 Бау

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джейми Карагър":

    Ще удвоят на баба ти фърчилото!

    Коментиран от #3

  • 3 Джейми Карагър

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бау":

    А на твоята баба газовия котлон! Ела и виж, бе, имот, който беше преди 2 години на цена около 2,3 млн. крони, сега би се търгува на цена над 2.6-2.7 млн. Жилищата стават все по-скъпи, малко се строи и съответно наемите растат. Ти сигурно си по-наясно кое колко пари е в Прага от 1300 км. разстояние?!
  • 4 Мнение

    7 3 Отговор
    Прага не може да се сравнява със София. В прага туристите са около 200 пъти по-вече от туристите в София. Прага изпреварва по брой на туристи много европейски столици. Това повишава търсенето на жилища от Букинг и другите сайтове за краткосрочно наемане. Това е една от причините. Второ Чехия се развива доста добре икономически, покупателната способност на гражданите е в пъти по голяма от нашата затова няма база за сравнение. Когато цената на имотите в една страна е висока спрямо другите страни, това означава че жизнения стандарт на населението е висок.

    Коментиран от #6

  • 5 Селяндур

    2 1 Отговор
    Ма как ще сравнявате Прага със София бе? В софия цените падат а в пага се вдигат.
  • 6 Гошо

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    Туристите не са 200 пъти повече, а около 2 повече според официалната информация за Прага и София, която успях да открия. Покупателната способност на Прага не е в пъти по-висока от тази в София, а с около 20% според Нумбео. 20% не е малка разлика, но определено не е "в пъти" повече.

    Не е лошо да си проверяваме информацията преди да говорим. И не е лошо да поспрем с митовете и легендите как другите държави са много по-богати от нас. Германците (една от най-богатите нации в света) са с около 2 пъти по-висока покупателна способност от нас. А с държавите в Източна Европа сме горе-долу в едно и също положение. Да не сравнявам българина със средностатистическия човек в света, че някои хора обичат само да говорят колко са бедни, без да осъзнават какъв късмет са извадили, че са се родили в държава, която е по-добре от повечето.

    П.П. Интересен факт - в идните 10 до 15 години България ще достигне статут на развита икономика. За сведение само около 15% от населението на света живее в такава.

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Мнение

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    От написаното става ясно, че не сте ходили в Прага.

    Коментиран от #10

  • 8 KENEPH BG

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "Гошо":

    София е KENEPH. Прага е Европа. Хайде сега заври се в статистиките да ми разясниш процентите!

    Коментиран от #11

  • 9 KENEPH BG

    6 4 Отговор
    БВП прогноза за 2020 (Purchasing Power Parity): Чехия - $38000, България - $20200. Източник: Trading Economics. Брой туристи за 2018: Прага - 7.7 милиона. София - 630 хиляди. В Чехия имат пари защото техните политици крадат с мярка. B KENEPH BG се краде като за световно. Затова Прага е Европа, а София е KENEPH.
  • 10 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мнение":

    О, ходил съм, при това не само в центъра, а и в крайните квартали, където не е по-различно от софийските крайни квартали - соц панелки и друсащи пътища.
  • 11 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "KENEPH BG":

    Очевидно това е емоционална тема за теб, след като използваш толкова силни и абсолютизиращи епитети и излагаш крайни твърдения. От опит знам, че в повечето случаи хора в това състояние не приемат рационални аргументи, така че не виждам полза да се хабя.

    Коментиран от #12

  • 12 KENEPH BG

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гошо":

    Ти си едно Гочи от кенефа. С теб нормален разговор не става, защото на теб тук, кенефа си ти е добре. Колкото до крайните квартали където си обикалял, има си Google Maps Street View. Всеки може да отиде там и да прецени за себе си - на компютъра се вижда че Прага е Европа, а София е кенеф.