Last news in Fakti

24 Юни, 2019 10:21 18 573 7

НАП издирва собственици на „втори” дом, за да им върне пари

  • нап-
  • собственици-
  • ваканционни имоти-
  • данъци-
  • наем-
  • доходи
НАП издирва собственици на „втори” дом, за да им върне пари - 1
Снимка: М. Богданова ©

НАП издирва хиляди добросъвестни собственици на „втори” дом в курортните комплекси, за да им върне надвзети суми. Причината е, че имотите им са били обложени неправомерно с по-висока ставка.

Затруднението на общините идва от промените в Закона за местните данъци и такси, приети през есента на 2018 г. Те предвиждат имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище, да се облагат с по-висока ставка. Целта е повече собственици на ваканционни имоти да плащат данък върху получените от наем доходи.

Промените влязоха в сила от началото на 2019 г. и се отнасят до „втори” имот, който не е регистриран по Закона за туризма – апартаменти в хотели или жилища, разположени в над 140 български курорта.

За тях общинските съвети трябваше да гласуват по-висок данък сгради - от 5 до 7 на хиляда върху данъчната оценка за имотите, разположени в балнеолечебни, планински и морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда за имотите в останалите населени места, определени като курорти. За сравнение - ставката за жилищата в останалите населени места в страната е в рамките на между 0,1 до 4,5 на хиляда. В началото на април Конституционният съд отмени по-високия имотен данък в курортите, което доведе до необходимостта от масово връщане на пари от общините.

„В момента цялата приходна администрация е ангажирана да преизчислява данъците и да кани гражданите човек по човек, за да си получат надвнесените пари по банков път“, каза кметът на общината и заместник-шеф в сдружението на общините Донка Михайлова, цитиран от в-к „Монитор”. Експерти по местни данъци коментираха, че има вариант, ако гражданите имат други задължения, разликата да бъде приспадната. Но тези данъци не могат да бъдат приспаднати от бъдещи вземания, гласи Законът за местните данъци и такси. Експертите в общините трудно откриват собствениците на имотите. Това създава хаос не само за администрациите, но и за изрядните платци, които трябва да покажат пред общината документ от банка за тяхна сметка, по която да бъдат преведени парите.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напчо

    34 3 Отговор
    От кога пък НАП започна да събира местните данъци и такси. Сменете си заглавието, само подвеждате хората.
  • 2 Аз Варна

    16 5 Отговор
    НАП да върне пари???Стригали ли сте костенурка?Има да чакате, все пак абревиатурата НАП означава Национална Агенция по Приходите.
  • 3 Гюлсер Мехмед

    4 8 Отговор
    Наистина НАП връща надвнесени суми,на нас ни върнаха,,стига сте писали наизуст.
  • 4 Алекс

    7 3 Отговор
    Естествено, че ги връщат. И каква глупост е това с наемите. Ако човек дава имот под наем, то тогава плаща ДОД. Дамък сграда какво общо има с това. И ако човек има ваканционен имот, защо непременно се счята, че го дава под наем.
  • 5 Гост

    3 3 Отговор
    и защо да ги издирва?
    взел съм 20лв отгоре , другата година пиша едно "връщане от предходната" и не им взимам 20лв ...
    сензации да има :) НАП може да ходят по курортите само да пият на аванта!
  • 6 Валера

    0 0 Отговор
    Майтап бе
  • 7 баймилен

    1 0 Отговор
    Това е по вярно отколкото , преоблечени агенти се качили на круизен кораб за следят за касови бонове. Пък се оказал нудистки круиза,
    както каза шефа им. После като се замисли човек - колко круизни кораби акостират в Бургас, какви касови бонове на оул инклузив и безмитна зона, какъв нап в международни води ?!