Last news in Fakti

25 Юни, 2019 13:37 1 314 3

Сингапур: Темпът на поскъпване се забавя

  • сингапур-
  • цени-
  • жилища-
  • поскъпване-
  • имоти

Ръст от 2.6% за първото тримесечие

Сингапур: Темпът на поскъпване се забавя - 1
Снимка: Shutterstock

С 2.6% са поскъпнали недвижимите имоти в Сингапур през първото тримесечие на текущата година. Темпът на увеличение е значително по-слаб спрямо предходни периоди. Цените растат с по-бавни темпове, благодарение на намаляване темпа на ръст на икономиката на страната. Годишният ръст през последното тримесечие на миналата година беше 7.3%, а през третото и второто, съответно 7.9% и 8.5%. Основният фактор за този ръст беше високото търсене. През четвъртото тримесечие на миналата година имотите се обезцениха с 0.8%, съобщава анализаторската компания Global Property Guide.

През 2018 г. общият брой на продажбите на жилища, както на тези ново строителство, така и на тези от вторичния пазар, отчетоха спад от 11.5%, до 22 139 единици, за разлика от ръст от 52.7% през 2017 г., по данни на Urban Redevelopment Authority (URA). Търсенето продължава да отслабва. Продажбите на жилища са спаднали с почти 30% през първите три месеца на текущата година в сравнение със същия период на миналата, до 3743 единици.

Доходността от отдаване под наем е ниска 2.5%. Това се дължи на високите цени на квадратен метър жилищна площ - около 13 700 USD. Жилище от 120 кв.м в центъра на града струва 1.6 млн. USD, а наемът е 3500 USD на месец.

По данни на Министерството на търговията и промишлеността, икономиката на Сингапур е нараснала с 1.2% през първото тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Това е най-бавният годишен темп на нарастване за последните 10 години. Основната причина за това е спадът в производството и експорта в резултат на търговската война между САЩ и Китай. Икономическият ръст за текущата година се очаква да бъде е1.5%-2.5%, което е по-малко от 3.2% през 2018 г. и 3.9% през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    0 0 Отговор
    А защо в софия намаляха сделките?

    Коментиран от #2

  • 2 Ново

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гладен брокер":

    Защото всеки си пише нещо което е привёл сам кои може кои не може пише
  • 3 Брокерът

    0 0 Отговор
    Имам оплаквания от продавачи.