Last news in Fakti

13 Юли, 2019 09:37 2 504 4

Близостта до университет повишава цената на имота

  • университети-
  • град-
  • жилища-
  • цени
Близостта до университет повишава цената на имота - 1

Ако жилището ви се намира в близост до университет и особено в университетски център, по-високата му стойност е гарантирана. По-високата цена, обаче не винаги е положителен фактор е мнението на специалисти.

Цените на жилищата в 50-те най-добри университетски града в света са с 25% по-скъпи, отколкото средните нива за съответната държава, сочат данните на доклада Property Consultants Bidwells за период 2009-2018 г. За въпросния период цените на апартаментите средно във всяка държава са се повишили с 40%, а в университетските центрове - с 65.8%. Максималният ръст е регистриран в Хонг Конг - 195.6%. Анализаторите също така отчели съществено поскъпване в университетски градове като Цюрих - 145.8%, Сан Франциско – 113.7%, Торонто – 98.2%, Лос Анджелис – 90.1%, Ванкувър – 8.3%, Лондон – 76.3%, Остин – 73.7%, Кеймбридж – 73.4% и Оксфорд – 66.8%.

Авторите на доклада отбелязват, че той показва взаимозависимостта между цената на жилището и икономическото състояние на региона - в частност, то има за цел да привлече вниманието към проблемите на пазари като Оксфорд и Кеймбридж, където се наблюдава ограничено предлагане и това ще поддържа тенденцията на поскъпване на жилищата. Това от своя страна може да доведе до забавяне ръста на икономиката - талантливите студенти след завършване на висшето си образование ще бъдат принуждавани да напускат университетските градове в търсене на по-бюджетни жилища. Според експерти, Оксфорд и Кеймбридж няма да ги спаси дори фактът, че и двата града са процъфтяващи сектори на науката и техниката и там се развиват стартъпи на стойност милиарди британски лири.

"Съществува риск от намаляване ръста или дори понижаване качеството на живот. Не желаем факторът недостъпност на жилищата да забавя икономическия ръст или да препятства развитието на бизнеса, казва Патрик Макмън, старши анализатор в Bidwells.

Една от мерките за решаване на кризата е заделяне на средства за наем на жилища за особено ценните кадри.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 onq s konq

    2 0 Отговор
    Йессс!...Ако искате да си вдигнете цената на имотите,ПОРЪЧАЙТЕ СИ СТРОЕЖ на Университет до тях:)
  • 3 Варненец(натурализиран).

    0 1 Отговор
    Купувам имот в Свищов.

    Коментиран от #4

  • 4 Перун

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Варненец(натурализиран).":

    Амчи да ти продам моя - вече три години виси тъжно обявата - 66 кв.м. тухла от 1980, на 15 минути пеш от СА. Ама то СА не работи, Студентски град - НЕ РАБОТИ, заведенията - не работят.