17 Юли, 2019 15:11 5 002 3

Турската “Златна виза” е мега популярна

  • турция-
  • инвестиции-
  • чужденци-
  • покупка-
  • златна виза
Турската “Златна виза” е мега популярна - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Внесените през септември 2018 г. законодателни промени за получаване на турско гражданство улесниха чужденците. Най-много гражданство след инвестиции получават купувачите от държави в Близкия Изток. От средата на септември миналата година до момента 981 чужденци са получили турско гражданство, сочат данните на Централното управление по въпросите на гражданството към министерството на вътрешните работи. За въпросния период близо 2700 чужденци са вложили в местната икономика близо 1 млрд. USD, съобщава Daily Sabah.

Съществуват няколко опции за получаване на гражданство - покупка на недвижим имот (тук ограничението е, че той не може да бъде продаван за период от 3 години след придобиването), създаване на работни места, откриване на депозит в турска банка и други. Сумата, която желаещите турско гражданство трябва да инвестират в бизнес, беше намалена от 2 млн. USD на 500 000 USD, а необходимият брой разкрити работни места от 100 на 50. също така турските власти понижиха стойността, която да се вложи в имот с цел получаване на гражданство - от 1 млн. USD на 250 000 USD.

Иранците оглавяват списъка на инвеститорите в имоти, които получават турско гражданство от момента на внесените промени - 253 души. На второ място са жителите на Ирак - 143 души са получили вече гражданство от южната ни съседка. Третото място с 97 души е за Йемен. Турски паспорти са получили 94 афганистанци и 59 сирийци.

От момента на влизане в сила на законодателните промени продажбите на жилища в Турция на чужденци отчитат ръст. През месец май чуждестранни граждани са купили 3925 имота, което спрямо същия месец на миналата година е ръст от 62.5%. От януари до май броят на сделките е достигнал 17 263, или със 77% повече спрямо януари-май на 2018 г., сочат данните на Националния статистически институт на Турция (TurkStat). През миналата година на чужденци са продадени 39 663 имота. Това е най-високия показател откакто се води статистика на пазара на недвижими имоти. През 2017-а чужденци са придобили 22 234 жилищни единици.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mmmm

    20 1 Отговор
    1 млрд. Долара за година, а бай ганьо изгоди инвеститорите заради алчния си г*з.Много рушвети иска.
  • 2 мали мали

    5 1 Отговор
    Даи и наще да се поучат,занаят се краде а се не учи
  • 3 Без притеснения

    4 2 Отговор
    "Всички политици крадат, но нашите искат да изнесат всичко." - Цитат на Мика Зайкова ........................................... А що се отнася до Турция - както виждате показателно е - тя привлича мюсюлмани от държавите около нея. А в Европа не я искаме.