23 Май, 2012 14:06 4 113 4

Паспортизацията на сгради отново на дневен ред

  • паспортизация-
  • сгради-
  • жилища-
  • министър
Паспортизацията на сгради отново на дневен ред - 1
Снимка: М. Богданова ©

Вече стана закономерност при всяко земетресение да се обсъждат две теми. Едната касае културата на българина да застрахова имота си от природни бедствие, а другата се отнася до паспортизацията на сградите. Днес втората тема беше отново повдигната в парламента от министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Спешно трябва да започне паспортизация на жилищните сгради, за да е ясно каква е конструктивната устойчивост на жилищния фонд”, заяви Лиляна Павлова пред депутатите по повод действията на държавните структури и Кризисния щаб за оценка на последствията от земетресенията в Перник.

В края на 2011 г. беше удължен срока за изготвяне на технически паспорти на жилищни, обществени и производствени сгради. Постройките от трета и четвърта категория, в които влизат най-много жилищни сгради, трябва да имат паспорт, съответно до 2014 и 2016 г. До 2018 г. трябва да бъде завършена паспортизацията на сгради от пета категория, в които влизат нискоетажни обекти.

Ако министър Павлова под „спешна паспортизация” има предвид връщане старите срокове, то тогава до края на тази година всички жилищни сгради от трета категория трябва да са снабдени със съответния документ.

 

Какво означава паспортизация на сградите?

В паспорта на сградата трябва да се опише качеството на конструкцията и строителните материали, да се приложат сертификати за всички видове съоръжения, качеството на електро- и водопроводната инсталации. Също така се посочва кога тези системи подлежат на обследване, реконструкция и обновяване.

Кой извършва паспортизацията?

При новите сгради това са консултантски фирми, които предават паспорта на собствениците на сградата, преди да се издаде разрешение за нейното ползване. При старите сгради  паспортизацията се извършва от инженери с проектантска правоспособност и от консултантски фирми, лицензирани от МРРБ за извършване на подобна дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lilian

    3 0 Отговор
    И без да ни издадат сертификати сме наясно, че трябва да се укрепят заварките и се санират старите ни сгради. Повишете ни доходите и сами, без закон ще поемем инициативата да сторим това. Вие господа управляващи не разбирате ли, че хората нямат средства. Само си чешите езиците.
  • 2 теди

    4 0 Отговор
    Поредната гениална мисъл на Павлова. Да наистина трябва да има някакъв ред, но какво става с тези консултанти ли са фирми ли са протежета инжинери лицензирани от МРРБ. Дотук добре, но те носят ли вина ако грешно определят и подлъжат собствениците на сградите и се получат нежелани последици от това тяхно действие. Не знам какъв епитет трябва да се сложи във връзка с посредствеността и оневиняването на лицензираните господа. Жалко е, че и министър се вкарва в тази схема. За да не бъда многословен Ви давам пример с изготвянето на кадастрите по места. Въпросната "инженерка" от гр. Пловдив е пропуснала да впише много сгради които са въведени в експлоатация и има всички документи в районната администрация. Но на нейната кадастрална карта итази вкадастъра на Пловдив липсват тези сгради. Защото трябвало лично да се отиде с нотариалния акт при нея и тя да го отрази. А въпросния недъгав закон е така създаден, че оневинява тези инджинери. Исега със всички скици разрешения за ползване проекти и нотариални актове да отидеш ще трябва отново да отидеш при въпросните инж. но да си платиш. А в кадастъра има много чиновници но те не са компетентни и не могат да нанесат тези сгради или постройки. Те са чиновници но не им се плаща за това. За жалост сигурно и така е замислена тази поредна категоризация. Ако не е така да се впише, че извършителите подлежат на наказателна отговорност и ще се види, че такива инжинери няма в България. Лош материал нали бате Б.
  • 3 ИВАНЧО

    3 0 Отговор
    ВСЕКИ СТАР ЖИЛИЩЕН БЛОК ИМА ПАСПОРТ. ИНАЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ ПУСНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ. КАКВО СТАНА С ПАСПОРТИТЕ НА ПАНЕЛНИТЕ СГРАДИ, СТРОЕНИ ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ НА 20-ТИ ВЕК? КЪДЕ ИЗЧЕЗНАХА? ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПАЗЯТ В АРХИВ. И АКО ВСЕ ОЩЕ СЕ ПАЗЯТ - ЗАЩО СЕГА ОТНОВО ТРЯБВА НИЕ - ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА ПЛАЩАМЕ НА РАЗНИ "ПОДБРАНИ" КОНСУЛТАНСКИ И ИНЖЕНЕРНИ ФИРМИ, КОИТО ДА ОБСЛЕДВАТ ОТНОВО СГРАДИТЕ. А КОЙ ЩЕ ПЛАЩА РАЗРУШЕНИЯТА И ЩЕТИТЕ ПРИ ОБСЛЕДВАНЕТО НА СГРАДИТЕ ОТ СЪЩИТЕ КОНСУЛТАНСКИ И ИНЖЕНЕРНИ ФИРМИ?
  • 4 Бай Михал

    2 0 Отговор
    Защо ли още ви търпим?!?Ще ви дадем ние едни консултантски фирми и мафиотски историй...И на хората покрива остава да вземете..я бърже в затвора...!