Last news in Fakti

2 Август, 2019 09:15 20 158 12

Собствениците на лихвоточки забогатяват със 7000 лв.

  • лихвоточки-
  • обезщетение-
  • сума
Собствениците на лихвоточки забогатяват със 7000 лв. - 1

По 6900 лв. средно обезщетение получават притежателите на лихвоточки през последните 2 години, а за последните 20 години държавата е платила 314 млн. лв. на притежателите на лихвоточки.

Компенсациите на притежателите на жилищни влогове, одобрени за обезщетяване заради загубата им от някогашната Държавна спестовна каса и придобили или започнали строителство на жилище и подали искане до 30 ноември 2016 г., ще бъдат изплатени до края на тази година.

Притежателите на общо 155 000 жилищно-спестовни влога получиха право през 2010 г., съгласно определени критерии, да получат обезщетение за изгубените си спестявания. Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са купили или да са започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация.

В края на 2018 г. са отделени 9 млн. лв. за изплащане на компенсации, уточнява в-к „Монитор”. Притежателите на още около 2000 влога имат да получават, обаче, от държавата 12,3 млн. лева. Бюджетът на специалния фонд, от който се изплащат обезщетенията, възлиза на 11,1 млн. лева, т.е. опасенията и на двамата са, че средствата няма да стигнат за заложения краен срок.

Крайният срок - 31 декември 2019 г., е записан в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Той беше многократно удължаван през последните няколко години заради системно недофинансиране на създадения специален Национален компенсационен жилищен фонд, който е под шапката на финансовото министерство.

Около 160 000 влога така и не получиха право на компенсация, защото притежателите им не отговаряха на условията в закона да не са прехвърляли имот след 1981 г. или да нямат имоти над определена стойност. Много от тях изобщо не подадоха искания за обезщетение заради получени недвижимости след реституцията. Други около 40 000 влога пък загубиха шансовете си през 2016 г., защото не успяха да докажат покупка или строеж на жилище.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боко шмекера

    21 4 Отговор
    Далавери .най-обичам, народа на мизерия обричам.
  • 3 JWP

    54 1 Отговор
    МНОГО подвеждащо заглавие! Изключително некоректна журналистика!
    "Забогатяват" е абсолютно неадекватен термин.
    Ако вие сте вложили в банка от 20 000 до 40 000 лева и след 20 години мъки си върнете 7000 дали сте забогатяли, тъпаци?

    Коментиран от #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 dagata

    15 1 Отговор
    Боклуци!!!
  • 6 !!!!

    4 5 Отговор
    1970 си внесал 15000 лева, а през 2018 получаваш 12 000 лева, същото ли е. С 15 000 и у дома в дюшеците, общо 50 000 лева, 1970,р.1903, как е, в сф можело, но жителство, от мързеливи и крадливи акъл не искаме. Оставите от време на Костов народ някой или цели семейства безработни. Живи и здрави, провери и за моите с честен, жени на Тодор Живков внучката, как е, дизайнер.. Не на мен, отлично съм запозната, не сте били родени или кога аз.. Вие сега.. Халал да ви са отрудени наши и на родители, свекърва парите... Сега в София за 9000 х. Лева дори и преди 1970, на прости както казват остарелите ни вече дечица не трябва да имат пари, защото те не знаят как да ги уползвотворят,,, циггарелите са на добре.. Намазаха от Бг, печки, покъщнина, всичко дори нови хладилници, бойлери...няма справедливост. Държавата те обира винаги.
  • 7 Сандокан

    37 1 Отговор
    Нямам спомен бащами да е трябвало да отговаря на каквито и да било изисквания когато обаче внасяше пари!!! Животът на един човек които цял живот внасяше, внасяше, внасяше не струва 7 000 лв. А сега ДСК предоставя парите на моите родители под формата на кредити на мен и моите деца. Това си е...... нямам думи!!!
  • 8 МОШЕНИЦИ

    30 0 Отговор
    СТАВА ДУМА ЗА РЕДОВНИ БАНКОВИ ВНОСКИ КОИТО ВЪВ ВСЕКА ДРУГА ДЪРЖАВА ВСЕКИ МОМЕНТ МОЖЕТЕ ДА ИЗТЕГЛИТЕ ЗАЕДНО СС ЛИХВИТЕ.
    БЪЛГАРИЯ Е МОШЕНИЧЕСКА ДЪРЖАВА В КОЯТО С ПРАВИТЕЛСТВЕН ДЕКРЕТ ЗАГРАБИХА ВЛОГОВЕТЕ И С РАЗЛИЧНИ СЕЛСКИ "ХВАТКИ" ИСКАТ ДА ВИ ЛИШАТ И ОТ ЛИХВИТЕ
    ОТВРАТ ! !
  • 9 РАЗБОЙНИЦИ

    28 3 Отговор
    ПАЗЯ ОЩЕ СПЕСТОВНАТА СИ КНИЖКА ОТ "БИБ"
    КОГАТО ОТИДОХ ДА ПРОВЕРЯ КАКВО Е СЪСТОЯНИЕТО НА ВЛОГА СЛУЖИТЕЛКАТА ПЪРВОНАЧАЛНО СЕ ЗАИНТЕРЕСОВА ОТ ЗДРАВНОТО МИ СЪСТОЯНИЕ-ПОСЛЕ МЕ СТАНА ЯСНО - ОТ 10000 лв ( по това време равни на 10 000 герм.марки) ВЛОГЪТ МИ БЕШЕ СТАНАЛ 0.57 ЛЕВА.СИГУРНО Е ИМАЛО ПРИПАДНАЛИ,СЪРДЕЧНИ КРИЗИ И Т.Н.
    ТАКОВА ОГРАБВАНЕ И ПРОФЕСИОАЛНИ БАНДИТИ НЕ ПРАВЯТ.
    РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВИ НИ УПРАВЛЯВАТ ДО ДЕН ДНЕШЕН
    ПРОСТ ПРИМЕР НА ГРАБЕЖ - "СГРАДНА МОЩНОСТ" НА ТОПЛОФИКАЦИЯ.
  • 10 БЛАГОДЕТЕЛИ

    23 3 Отговор
    ПАРИТЕ ОТККРАДНАТИОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕ НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "ПАРИЧНА РЕФОРМА" В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ БЯХА ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗДАДЕНИ ВЪВ ВАЛУТА НА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ:
    " КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ"
    НИТО ЕДИН ОТ ТЯХ НЕ СИ ВЪРНА КРЕДИТА.
    ВСИЧКИ СА "ЛОЯЛНИ" И "ПОЧТЕНИ" " БИЗНЕСМЕНИ "- ОПОРА НА ДЪРЖАВА И ПРАВИТЕЛСТВА
    А "ПАРИЧНАТА РЕФОРМА" БЕШЕ ОТЛИЧНО ПЛАНИРАНА - УНИЩОЖИ И ПРОЧУТАТА "БУРКАН БАНК"
    ТАКИВА "АКЦИИ" СА ПЕРИОДИЧНИ: ВИЖ ФАЛИТА НА "КТБ"
    УМНИТЕ ЗАМИНАХА ! !
  • 11 1234

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "JWP":

    и уния 20000лв равняват ли се на сегашните 7 е по важно
  • 12 БАРО

    1 0 Отговор
    Бунт на оръжие