Last news in Fakti

2 Август, 2019 19:05 4 345 20

Бум на разрешителните за строеж

  • строителство нси-
  • данни-
  • софия-
  • пловдив

Пловдив изпревари София

Бум на разрешителните за строеж - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 28% се е увеличил броят на издадените разрешителни за строеж в България през второто тримесечие спрямо първото, сочат данните на Националния статистически институт. Спрямо второто тримесечие на миналата година увеличението е 8%. Плановете са 1591 жилищни сгради с 8456 жилищни единици да бъдат изградени. Общата им разгъната застроена площ ще е 1 078 441 кв.м.

Първото място по най-голям брой издадени разрешителни за строеж - общо 263, е за Пловдив. С 237 издадени разрешителни София остава втора, а третата позиция е за Бургас. Там издадените разрешителни за строеж са 147 броя. В ТОП 5 влизат още Варна - 145, и София (област) - 122.

Интересно е да се отбележи, че броят на жилищните сгради в Града на тепетата ще е по-голям, но не и броят на апартаментите в тях. Най-много жилища предстои да бъдат построени в София (столица) - 3 646, а в Пловдив те са едва 1 279. Това се дължи на различните типове строителство. В София преобладават проекти за по-мащабни сгради с повече самостоятелни обекти и съответно по-голямо РЗП, докато в Пловдив голяма част от строителните разрешителни са за малки кооперации. Във Варна новоизградените жилища ще бъдат 868, Бургас - 445.

По традиция второто тримесечие отбелязва значителен ръст в започнатите нови сгради . 1203 сгради с общо 5650 жилища в тях. Тук първото място е за столицата. Там се строят 271 жилищни сгради, 5 административни и 28 с обществено предназначение. На второ място е Пловдив със започнати 155 жилищни сгради, 3 административни и 71 други.

Все повече инвеститори в областта на недвижимите имоти се насочват и към другите сегменти на пазара, а не само към жилищния. Ръст бележи и започването на строеж на административно-офисни сгради, както и на постройки с друг тип функции, най-вече обществени.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дявола

    21 8 Отговор
    Нека се строи да има селяните къде да отидат
  • 2 Пламен

    19 4 Отговор
    така, така, избори идват, пък после Бойко си тръгва. Затова всичко се кара през куп за грош, подписва се, усвоява се, кешира се - като за последно! Ха да видим, КОИ ще ги плащат изтребителите?! Държавните калинки, социално подпомогнатият етнос или пък Тумбак войвода...
  • 3 Усмивката

    14 2 Отговор
    Преди да потъне кораба мишките взимат кво могат и бягат

    Коментиран от #9

  • 4 Бум, па, па,

    0 3 Отговор
    Е ли е фазан? Бууум!
  • 5 Ееее

    21 4 Отговор
    Имали още балами да купуват?

    Коментиран от #10

  • 6 коча

    7 11 Отговор
    Сега ли разбрахте че ПЛОВДИВ вече е столицата на БЪЛГАРИЯ .....
  • 7 боцмана

    14 5 Отговор
    От край време Пловдив е бил и е , столицата на най дивите селяни. Такъв ще си остане , каквото и да стане. А , столица може да стане , но столица на рогачите!
  • 8 Кой68

    16 1 Отговор
    Трябва да се изперат едни милиони......Кой ще живее в тия жилища?
  • 9 Колко пъти потъва тоз кораб

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Усмивката":

    От 30 години е все дълбоко потънал
  • 10 Продадох го

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ееее":

    Да има,аз си продадох апартамента за съжаление ги проиграх в казиното и сега живея при сестра ми .
  • 11 Гост

    7 2 Отговор
    Колкото повече готови апартаменти, толкова повече избор! Добра новина за всички, които живеят под наем и искат да си купят.

    Коментиран от #12

  • 12 Като гост

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Като разбереш цените ще продължиш да си плащаш наема.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Варненец

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Като гост":

    Съществува 18-годишен цикъл на пазара на имоти, който важи за всички свободни пазари. Този автор въобще не е чувал за него. Та според този цикъл през следващите 7 години се очаква рязко повишаване на цените на имотите, и то по целия свят. Имотите са най-големият актив на капиталовия пазар. Актив стотици и дори хиляди пъти по-голям от всички останали активи взети заедно. Цената на този актив влияе и се влияе от състоянието на световната икономика и в тази връзка си има свои икономически закони на които се подчинява. Основният закон, описващ движението на цените на имотите във времето е именно 18-годишният цикъл. В този цикъл в момента сме в 11-тата година и през следващите 7 години ще наблюдаваме драстичен скок на цените. След това разбира се че ще има спад, но до тогава……..

    Коментиран от #14

  • 14 куку лекар

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Няма да е зле да се объреш към специалист в най-близката болница.

    Коментиран от #15

  • 15 Наблюдател

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "куку лекар":

    "Варненец" е напълно прав, теорията за 18-годишния цикъл на имотния пазар съм я срещал в учебниците по икономика в Харвард, или накратко Харвард (Harvard University) Бостън, щата Масачузетс, САЩ. Можеш да провериш. Четирите цикъла, наблюдавани от войната до момента, показват почти пълна повтаряемост на събитията - 4-годишна стагнация на пазара на имоти, последвана от 7 годишна стабилизация с възвръщане на част от загубените позиции и последни 7 години със скок на цените /така наречения балон/. В момента балонът не е започнал да се надува! Ще видим до къде ще са стигнали цените след 7 години - може би ще са два пъти по-високи от днешните!?

    Коментиран от #18

  • 16 Пловдивчанин

    0 0 Отговор
    До Варненец - Добри предположения за цикъл от 18 години. По морето се наблюдава точно това което започна 2002-2004. Тогава се търсеха по едни 1000 евро на м2 от инвеститорите, сегашните собственици вече се опитват да кешират по 350-400 евро на същия квадрат.
  • 17 Манго

    1 0 Отговор
    Бум не само на разрешителните, но и на банковите сметки на общинските чиновници. С пари всичко става, особено в БГ.
  • 18 балон

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Наблюдател":

    защо си ми откраднал ник-а, бе момче? Аз съм завършил УНСС, какъв Харвард - казвам ти, че в София алчните строители, банки и брокери надуха страшен имотен балон, който вече се спука и ще ни залее!

    Коментиран от #20

  • 19 hahaa

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Като гост":

    В грешка си. Наемите в момента са по-високи от вноската по кредит :)
  • 20 Купувач на имот

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "балон":

    Приятелю, балонът ще се надува през следващите 7 години! Още не е започнало надуването, гледай само какво ще се случва много скоро. И съжалявай, че си пропуснал момента за апартамента :).
    Продавай къщата на село и купувай!