2 511 6

Повишен риск от имотни измами

Тревожното е, че никой досега не е информиран каква точно информация включват изтеклите данни от НАП

Повишен риск от имотни измами
Снимка: Shutterstock

Големият проблем е, че до момента никой не е информиран каква точно информация включват изтеклите данни от НАП. Респективно и рискът от имотни измами е завишен, предупреждават юристи. „Публичното оповестяване на ЕГН не е риск за собственика му, но ако изтеклите лични данни съдържат информация за имотното състояние, има голяма опасността от имотни измами”, обяснява адвокат Десислава Кръстева от Фондация „Право и интернет”, цитирана от БНР, коментира Десислава Кръстева. „От моя гледна точка най-големият риск за изтеклите данни не е толкова в това, че някой ни е узнал ЕГН-то, защото по принцип идеята на ЕГН-то не е да е тайна, въпреки твърденията на множество институции. Неговата идея е да ни идентифицира по уникален начин, за да не объркат една Десислава с друга Десислава. Нито един от нас в този момент не е информиран какво включват изтеклите данни и това всъщност е по-големият проблем“, допълва адвокатът.

Ако изтеклите в интернет лични данни съдържат информация за имотното ни състояние, тогава е необходим контрол върху дейността на нотариусите, защото е голяма опасността от имотни измами. „Ако недобросъвестни лица научат данни за имотното ни състояние, това може да е първа стъпка да се провокира престъпна дейност към лица, които разполагат с повече средства”, уточни Кръстева.

Хората няма от какво да се притесняват във връзка с теча на данни, тъй като нотариусът прави задължителни справки при сделките с недвижими имоти, коментират от Камарата на нотариусите. „Нотариусът влиза в масивите на МВР, но тези справки се съхраняват, съхраняват се доказателства защо е влизал, така че никой не може да злоупотреби с друга лична карта или с други лични данни. Това няма как да стане през нотариус“, обяснява Димитър Танев, председател на Дисциплинарната комисия към Камарата.

„За да се извърши имотна измама, е нужно да е налице престъпно съдействие на лице, което действа като нотариус. Контролът върху дейността на нотариусите може да предпази от измами", уточнява адвокат Кръстева.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Данъкоплатец
  Отговор
  1 16:36  06.08.19
  Докъде ни докара некадърната и некомпетентна държавна администрация, на която плащаме заплати и премии с данъците си. Неадекватната реакция на институциите ни, може да съсипе живота на хиляди български граждани.
 • Вярващ
  Отговор
  2 16:48  06.08.19
  Ще използват данните за избори пак едни и същи докато унищожат дуржавата напълно.
 • 3 16:49  06.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • А В СЪДА КОГА
  Отговор
  4 17:18  06.08.19
  А кога ще се появи контролът върху дейността на съдиите ? ? Контролът върху дейността на съдиите може да предпази от действащата съдебна практика която има одобрение на само пет процента от народа ни !!!
 • Диамантената ръка
  Отговор
  5 02:08  07.08.19
  Кръстева, каква адвокатка си ти, данните за имотите са достъпни онлайн свободно в Имотния регистър. И какъв контрол ще правиш на нотариусите, като те по закон имат достъп до личните данни отпреди теча от НАП? Аман от пишман юристи дето само плашат хората, които и без това са стресирани от какно ли не...
 • балон
  Отговор
  6 13:46  07.08.19
  Наду се балон от алчни брокери, банки, строители, хакери и сега ще чакам да се спука да си купя реална площ панел в Младост до метрото и да го мина на данъчна оценка

Напиши коментар:


Публикувай