4 875 5

20-годишен ипотечен заем без лихва

Две банки в Дания вече дават кредит за жилище с отрицателна лихва

20-годишен ипотечен заем без лихва
Снимка: Shutterstock

Амбицията на централните банки на редица държави да стимулират икономическия растеж води до някои аномалии. Пример за това е Дания Там лихвите по жилищните заеми отдавна са ниски. Новото е, че на 7 август Nоrdеа Ваnk Аbр обяви своя нов ипотечен заем без лихва. Срокът на кредита е 20 години.

Това не е всичко. През миналата седмица друга банка – Јуѕkе Ваnk А/Ѕ, обяви, че отпуска ипотека за срок от 10 години с отрицателна лихва в размер на 0.5%. Де факто банката ще връща на кредитополучателят пари всеки месец. Наскоро и Nоrdеа се причисли към банките с отрицателни лихви по жилищните заеми. „Очакванията са това да допринесе за повишаване цените на недвижимите имоти. Това е добре за собствениците, но тенденцията е и плашеща. Heпpиятнo ми e дa cи пoмиcлям, чe имa инвecтитopи, ĸoитo ca гoтoви дa дaдaт зaeм зa 30 гoдини и дa пoлyчaт eдвa 0,5% oбpaтнo”, казва Лиc Hитoфт Бepгмaн, глaвeн aнaлизaтop в Nоrdеа.

Дания
Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 08:17  09.08.19
  Това с отрицателната лихва е като намаленията !!! Всеки е виждал примерно стока струваща 200 лева намалена на примерно на 140 лева !!! Какво значи това ? ЗНАЧИ НЕРЕАЛНА ПЪРВА ЦЕНА !!! Със заемите по ипотека е същото. Първоначалната оценка е нереална !!!
 • 2 21:01  09.08.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патето яки
  Отговор
  3 11:14  10.08.19
  Откога чакам Дания да ни анексира.
 • БОНБА В ПИГ
  Отговор
  4 09:38  11.08.19
  Е нищо, бе, ние сме богата и „стабилна“ държава с положителен естествен прираст и най-голям брой щастливи хора на глава от населението в цяла Европа. За разлика от бедните датчани, що да не можем да си плащаме!? Питайте ГЕРБ - като искаш да ползваш и да имаш, ще си плащаш. Искаш дете, семейство, образование, здраве, стабилна работа и респективно доход - плащаш си, където трябва. Това е! Ако не, бегай у пропаднала Дания, нали така!? Това е толкоз просто и логично. Неслучайно такива държави ги наричаме „западняци“ и „пропадняци“. Индустриалната зона на Видин вече достига крайните квартали на Монтана. Гледам по Сливен и Странджанско също има движение... бабките хвърлят ли, хвърлят хилядарки на „ало измамниците“. Иначе и завод на VW ще си имаме скоро. Ще пълним охранената гуша на Цеко Минев и останалите прасета около него. И ще си живеем добре.
 • Vuio
  Отговор
  5 18:45  12.08.19
  Скоро и по вашите телевиизори....АХАХХАХАХА

Напиши коментар:


Публикувай