Last news in Fakti

8 Август, 2019 10:11 5 834 6

20-годишен ипотечен заем без лихва

  • дания-
  • лихва-
  • ипотечен заем-
  • илищен кредит-
  • банка

Две банки в Дания вече дават кредит за жилище с отрицателна лихва

20-годишен ипотечен заем без лихва - 1
Снимка: Shutterstock

Амбицията на централните банки на редица държави да стимулират икономическия растеж води до някои аномалии. Пример за това е Дания Там лихвите по жилищните заеми отдавна са ниски. Новото е, че на 7 август Nоrdеа Ваnk Аbр обяви своя нов ипотечен заем без лихва. Срокът на кредита е 20 години.

Това не е всичко. През миналата седмица друга банка – Јуѕkе Ваnk А/Ѕ, обяви, че отпуска ипотека за срок от 10 години с отрицателна лихва в размер на 0.5%. Де факто банката ще връща на кредитополучателят пари всеки месец. Наскоро и Nоrdеа се причисли към банките с отрицателни лихви по жилищните заеми. „Очакванията са това да допринесе за повишаване цените на недвижимите имоти. Това е добре за собствениците, но тенденцията е и плашеща. Heпpиятнo ми e дa cи пoмиcлям, чe имa инвecтитopи, ĸoитo ca гoтoви дa дaдaт зaeм зa 30 гoдини и дa пoлyчaт eдвa 0,5% oбpaтнo”, казва Лиc Hитoфт Бepгмaн, глaвeн aнaлизaтop в Nоrdеа.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    9 3 Отговор
    Това с отрицателната лихва е като намаленията !!! Всеки е виждал примерно стока струваща 200 лева намалена на примерно на 140 лева !!! Какво значи това ? ЗНАЧИ НЕРЕАЛНА ПЪРВА ЦЕНА !!! Със заемите по ипотека е същото. Първоначалната оценка е нереална !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Патето яки

    6 1 Отговор
    Откога чакам Дания да ни анексира.
  • 4 БОНБА В ПИГ

    2 0 Отговор
    Е нищо, бе, ние сме богата и „стабилна“ държава с положителен естествен прираст и най-голям брой щастливи хора на глава от населението в цяла Европа. За разлика от бедните датчани, що да не можем да си плащаме!? Питайте ГЕРБ - като искаш да ползваш и да имаш, ще си плащаш. Искаш дете, семейство, образование, здраве, стабилна работа и респективно доход - плащаш си, където трябва. Това е! Ако не, бегай у пропаднала Дания, нали така!? Това е толкоз просто и логично. Неслучайно такива държави ги наричаме „западняци“ и „пропадняци“.
    Индустриалната зона на Видин вече достига крайните квартали на Монтана. Гледам по Сливен и Странджанско също има движение... бабките хвърлят ли, хвърлят хилядарки на „ало измамниците“. Иначе и завод на VW ще си имаме скоро. Ще пълним охранената гуша на Цеко Минев и останалите прасета около него. И ще си живеем добре.
  • 5 Vuio

    0 0 Отговор
    Скоро и по вашите телевиизори....АХАХХАХАХА
  • 6 Магистър банкер

    1 1 Отговор
    Тези банкери не знаят защо и как работят банките, определено не са учили банково дело. Това са мошеници, ръководещи престъпни групи за пране на пари от наркотици, проституция, рекет, измами и всякакви престъпления. Хора, влагайте си спестяванията от труд за старини в злато, докато тази паплач, наречена банкери и банки с отрицателни лихви измре и изчезне.