Last news in Fakti

15 Август, 2019 19:27 1 389 2

ДНСК обжалва решението на съда по казуса „Златен Век“

  • златен век-
  • днск-
  • артекс-
  • решение-
  • съд-
  • обжалване

Бизнес проектът се равнява на 0,2% от брутния продукт на България

ДНСК обжалва решението на съда по казуса „Златен Век“ - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дирекцията за национален строителен контрол, чрез Административен съд – София град, e внесла касационна жалба до Върховния административен съд на Република България във връзка с решението на Софийския административен съд по казуса „Златен век“.

С Решение № 5229/30.07.20190 г. на Административен съд – София град, постановено по административно дело № 4829/2019 г., съдът отменя като незаконосъобразна заповед РД-08-1/15.04.2019 г. на началника на ДНСК, с която е наредено спиране заради нарушения на строежа на сградата „Златен век“. С нея е наредено спиране и на незаконен строеж на изкоп/насип в съседен имот за обществено обслужване, подземен гараж и трафопост, извършвани от „Артекс инженеринг“ АД. ДНСК счита, че е нарушен материалният закон.

За да постанови решението си съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона. ДНСК обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото в неговата цялост.

Решението на ДНСК изненада „Артекс”, които само няколко часа след обявяването му излязоха със становище. „Компанията продължава да подкрепя усилията на правителството да се спазва законността. В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти”, пише в официална позиция на фирмата по повод жалбата на ДНСК срещу решението на съда строежът на небостъргача "Златен век" да бъде възобновен. От строителната фирма заявяват, че са очаквали ДНСК да се съобрази със съдебното решение, което според тях е "явно и недвусмислено от правна гледна точка".

Бизнес проектът "Златен век" се равнява на 0,2% от брутния продукт на страната ни и има своя малък, но важен принос за запазването на добрите показатели на нашата икономика, подчертават от "Артекс".

От строителната фирма уверяват, че всички документи и разрешителни, касаещи строежа на "Златен век", са изрядни и валидни. Те изразяват своята увереност в безпристрастността и върховенството на закона, поради което очакват ВАС окончателно да потвърди законността на небостъргача. Според тях това ще бъде "пример за законността и стабилността, която да насърчи родните и чуждестранните инвестиции в България".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 прокуратурата

    5 3 Отговор
    Значи според съда, поправката в закона наистина е била лобистка - в полза на точно тази фирма, продала след това евтините луксозни апартаменти на Цв. и сие...Прокуратурата не следва ли да се заеме с тази поправка или чака да минат поредните избори....
  • 2 туй беше

    4 0 Отговор
    Оставете хората да си построят сградата ! Хиляди гафове прави власта всеки ден а сте се хванали да спирате една красива сграда !