Last news in Fakti

16 Август, 2019 10:37 4 855 26

Темпът на поскъпване на жилищата се забавя

  • жилища-
  • софия-
  • българия-
  • цени-
  • поскъпване

От 2013 г. досега натрупаният ръст за София е 62%

Темпът на поскъпване на жилищата се забавя - 1
Снимка: М. Богданова ©

Темпът на поскъпване на цените на жилищата в София и големите български градове се забавя през първото полугодие на текущата година. Според анализатори пикът е бил през 2018 г. „През 2018 г. се постигна рекорден годишен растеж от 7.2% средно за страната и приблизително 20% от 2015 г. насам, когато цените на имотите започнаха да растат за първи път след кризата. През първото шестмесечие на 2019 г. цените на национално ниво се увеличават с 6.5% на годишна база, като очакванията ни са темпът на растеж да продължи да се забавя през следващите няколко години“, казва Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк. Според анализ на банката направен съвместно с агенция Bulgarian Properties средната цена на квадратен метър жилищна площ в столицата през първото полугодие е 1117 EUR, спрямо 1105 EUR/кв.м през 2018 г. Натрупаният ръст от 2013 г. насам е 62%.

Значителен ръст през последните 3 години се наблюдава в Пловдив – 33%. Причината до голяма степен е наличието на много нови и в етап на строеж жилищни сгради. Средната цена към средата на текущата година е 765 EUR/кв.м.

Най-плавно се променят цените на апартаментите във Варна. Към днешна дата следната стойност е 837 EUR/кв.м. За последните 3 години ръстът е 7.6%.

В другия голям морски град – Бургас, цените на жилищата са се увеличили за разглеждания период с 19.5%. Средната цена на квадратен метър вече е 863 EUR.

„Еуфорията се разпростира и към Русе, Ст. Загора, Плевен и Враца, като в големите областни градове все по-често наблюдаваме сделки „на зелено”, които се сключват далеч преди достигане на етап груб строеж“, казва Георгиев.

Що се касае до темпът на продажба, то той бележи ръст от 4.4% през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. В Агенцията по вписвания са вписани 7600 сделки. Акцентът остават 2-стайните жилища, като те се купуват предимно за лично ползване.

Ръст при цените на жилища има, но той далеч не е този, който се наблюдаваше преди кризата. Поради тази причина не е уместно да се говори за образуването на балон на пазара на недвижими имоти, коментират анализатори. Коефициентът на достъпност – квадратните метри жилищна площ, които могат да се купят с една средна заплата, към момента е 1.23 за София и 0.84 за страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каролев

    27 18 Отговор
    Задава се рецесия и нова криза,цените ще паднат и с крик не можеш ги вдигна.

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    49 5 Отговор
    Тия цени от къде ги вадите? Изглеждат като от обявите. Но обаява за 1200 евро на квадрат за 80 кв.м. жилище много бързо се разбира, че има 20 кв.м. са общи площи, а други 10 кв.м просто липсват, защото брокера е решил да ги добави от себе си. И изведнъж цената на квадрат, ако я сметнеш по квадратите от нотариалния акт става 1500-2000 евра.
    Привидно цените не се вдигат, но лъгането в квадратите расте. Едно време знаехме, че 70 квадрата е просторен двустаен апартамент, днес 70 квадрата значи маломерка, в която няма място едновременно за кухненска и холска маса.
  • 3 Morgoth

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "Каролев":

    Ще паднат с 20%, ще се задържат ниски за 3-4 години след това и пак ще скочат, като ще акумулират повишение с 30-40%. В дългосрочен аспект (20-30 години) в София инвестицията в жилище се очаква да продължава да бъде печеливша и сигурна.
  • 4 Боко тиквата

    21 13 Отговор
    При така бързо нарастващи заплати,яко печатане (т.нар.количествени облекчения от всички централни банки) на пари няма как да чакате падане на цени каквито и да било,а само нагоре и все нагоре.Все едно да чакате да падне тавана на лятното кино.

    Коментиран от #11

  • 5 Броки

    19 6 Отговор
    Купувайте и теглете кредити, пък каквото ще да става!
  • 6 гост

    28 12 Отговор
    преди 3 години исках да си купя на зелено за 850 Евро/кв.м в Младост 1. Прочех в този форум, че 2016 вече балона е пред спукване, цените са надути до небето. Останах на наема в панелката. 2019 цената на същия апартамент е 1400 евро, а наема хазяйна го вдигна с 200 лв. Какъв е извода?!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 хахо

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Извода в ,че е трябвало да го купиш и сега вече да го обзавеждаш твоят СОБСТВЕН апартамент.
  • 8 наблюдател

    23 7 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    извода е, че по аксиома пишещите тук не разбират движещите сили на пазара или още по-малко характерните за България особености и след като не могат да си позволят да си купят жилище значи 100 % цените са балонни; иначе няма как да има друго обяснение, като например, че нямат добра работа, образование, бизнес и т.нат.
  • 9 Икономист

    17 7 Отговор
    Търговската война между Китай и САЩ се задълбочава, несигурният Брекзит предстои, немската икономика реално тъпче на едно място. А вие си вярвайте как икономиката и респективно пазарът на имоти ще е вееееееееечно във възход. Хайде да предположим, че не ви стига капацитета да анализирате тези фактори. Но поне памет трябва да имате... 2004 до 2008- бум на цените на имотите. 2009-2014 - Стагнация, а сега загадката на днешния коментар- 2015 до кога ще има растеж? Вечно ли? Или ако погледнем в близкото минало можем да предположим на базата на фактите, ако изобщо можем да мислим, което е прекосили на част от колектива тук, какво и дори кога следва.

    Коментиран от #10

  • 10 ИкономистМаУтре

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "Икономист":

    За да правиш подобна статистика трябва да знаеш кога е била кризата преди 2008 , за да говориш за цикличност. Брекзита може да е причина десетки хиляди нашенци с пари да се приберат в България. Съответно какво би станало с цените на апартаментите тогава, според теб ?

    Коментиран от #12, #21

  • 11 Highspirited

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Боко тиквата":

    При криза, ще има много голяма безработица, паралелно с голяма инфлация, а заплатите ще замръзнат. Лихвите по ипотечните кредити може и да са нулеви, но хората ще ги е страх да взимат. Ако си вложите парите в имот и останете без работа, как ще посрещнете ежедневните си нужди, при това заради инфлацията цените на хранителните стоки ще са само нагоре...Не ми се мисли, ако трябва да изплащате и кредит...дори безлихвен

    Коментиран от #13

  • 12 Highspirited

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "ИкономистМаУтре":

    Не само Брекзита, ако започне рецесия и прерасне в пълномащабна криза, много сънародници ще загубят рабтата си, някой ще се върнат, други ще се пренасочат в други страни или на по нископлатена работа. Но факта е че, почти всички имат в Бг жилища и то не едно, през последните години, масово влагаха парите си в Бг имоти. И ако нямат натрупани средства, ще продават за да преживеят кризата...
  • 13 Читател

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Highspirited":

    Инфлация казваш?! Приятел, лихвите са под нулата, таргета на ЕЦБ е 2 %, има дезинфлация в ЕС. Икономическата култура а бълхарина винаги е била пословично ниска

    Коментиран от #14

  • 14 Highspirited

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Читател":

    Икономическата култура а бълхарина винаги е била пословично ниска...
    Твоят коментар доказва това...
  • 15 Поскъпват

    11 6 Отговор
    С милиони. Защото лева е вързан за €врото. А €врото е вече тоалетна хартия. А като валутата ти е вързана за тоалетна хартия в отношение 1 към 2 значи твоята валута е още по-голяма тоалетна хартия с която може да си купуваш все по малко и по малко неща...
  • 16 Фернандо Алонсо

    5 3 Отговор
    1. Моля, дайте да се научим да се обединяваме, според мен, невъзможността да се отървем от тази пост комунистическа олигархия и корупция вече 30 години е, че българина не иска да се обединява, защото не може да разсъждава. Българинър дори и да вижда, че в дългосрочен план нещо е правилно, той никога няма да го поиска ако в краткосрочен вижда заплаха за себе си. 2. Кризата, направо "кризата", спрете се вече, особено що се отнася за имотите. Знаете ли, колко са необслужваните ипотечни кредити по време и след кризата, отнасящи се за покупка на основни жилища, където купувача живее в тях? Под 2%!!! Това са хора, които се надценяват(нямат квалификация, образование, елементарни икономически познания, обща култура, късмет и като цяло средата им е лоша). Има писани и неписани правила, когато човек прави големи инвестиции свързани с дългосрочна стратегия, ако хората ги спазват, а то в много голяма част се спазват, дори и при световната ФИНАНСОВА криза, нямаше големи сътресения точно в този сегмент на ипотепно кредитиране. Сътресенията бяха в "бизнеса",който в България е на отчайващо ниско ниво, що се отнася до управлението му(говоря за собственици, които си мислят, че знаят как се мЕлиони). Коментиращите над мен, за каква криза говорят? Финансова? Ако говорят за финансова, според мен категорично няма да има. Предишната криза с подобни размери е била през 20 - те и 30 те години на 20-ти век, едва ли толкова бързо ще се случи отново, все

    Коментиран от #18

  • 17 Фернандо Алонсо

    7 4 Отговор
    Конкретно за цените на имотите: Не забелязвате ли каква е тенденцията в световен мащаб, Световен, не Европейски или национален, а в световен? Постоянно увеличение на градското население и то само в големите градове и мегаполиси, като се започне от Япония и Азия, Европа и спрем в Северна Америка, като това е най-отчетливо за развитите и ако мога така да се изразя "полу-развитите" държави. Това натиска цените нагоре, според мен това не е добра тенденция, но за съжаление е факт. Това оказва най-голямо влияние върху пазара. В България цените са ниски в сравнение с Европа, заради изключително тревожната демографска картина и от факта, че сме 6,5 млн на 111 хил. кв.км.изключението е София, но дори и там София е на дъното по цена на кв. м. От цяла Европа, но това е заслужено, заради лошите условия, които предлага от към инфраструктура, чистота, престъпност. Нагледно обяснявам : Купувачи:1. Родители на студенти от близките села и градчета, които са наясно, че детето ще остане в Сф. 2. Завършили студенти, реализирани в живота. 3. Двойки с малки деца. 4. Хора от други градове преместили се, заради липса на работа в родните места или повишение свързано с миграция към Сф. 5. Не обичащи да рискуват хора със свободни пари, които не са малко в България. 6. Чужденци. 7. Софиянци с големи апартаменти, но със слабо реализирани деца, които предпочитат да продадат един голям или къща и да купят два по-малки апартамента. Продавачи: 1. Инвеститори/стр
  • 18 Ганю

    4 6 Отговор

    До коментар #16 от "Фернандо Алонсо":

    Ти комплекси за малоценност имаш май , а? Искаш да ти обръщат внимание, ама дългите постове не ги четат.

    Коментиран от #20

  • 19 Фернандо Алонсо

    6 2 Отговор
    ....2. Хора с починали близки, независимо от Сф или чужбина,3. Обезщетени собственици на парцели и къщи. 4. Заминаващи за чужбина или друг град. 5. Дребен процент на търговци на имоти(купуват -продават). Доста по-малко са хората, които продават, това обуславя растежа на цените. Пазарът винаги има колебания, не е възможно постоянен тренд в една посока завинаги. При всип
    ки положения обаче е добре да има леко покачване в цените, защото обратното е тревожен факт. Като казах тревожен: Трябва да се хванем и задружно да променим, някой основни неща( съдебна система, здравна система, образователната система, пенсионната система и съкращаване на огромните раздути бюджетни щатове и харчове) в родината ни, защото оставяне един батак за децата ни. Всеки трябва да разбере, че има неща, които трябва да се спазват, независимо в конкретния случай на кого помагат или пречат. Трудно може да се случи ново преразпределение на капиталите В България към сегашния момент, каквото са превзели комунисти, гербаджии, дпс и всякаква друга паплач вече са го превзели, но дори и те трябва да разберат, че ще страдат техните деца и внуци, ако България продължава по този начин. Обезлюдяване, опростачване, нисък морал, наркомании и обърната ценностна система.
  • 20 Фернандо Алонсо

    10 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ганю":

    Брат ми, не ми се иска да влизам в спорове, особено за скромната ми особа, но как видя комплекс за малоценност, какъв ми е комплексът? Викаш трудно е да четеш дълго време, да пиша по-бавно ли? :) Остави, не чети, не е важно, някакъв луд съм и пиша някакви неща, защото избивам комплекси......който иска да разбере ще разбере. Лека вечер! Освобождавам те ГанЮ от дразнещото ми присъствие!

    Коментиран от #22

  • 21 Икономост

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "ИкономистМаУтре":

    В България през недалечната 1996-97, когато е имало хиперинфлация. А след едва 10 години- 2006 вече цените вече преминаваха 2000 евро за апартаменти в Центъра и Лозенец и Докторски Паметник. А за сънародниците ни и Брекзит... ако смяташ, че чистачките, перачките, берачките на ягоди и сие необразовано простолюдие ще спаси пзара на имоти от крах... сънародниците ни, които не попадат в горната категория- лекари и други специалисти, те едва ли ще се върнат- най- малкото работодателят им ще плати визата.
  • 22 Ганю

    1 8 Отговор

    До коментар #20 от "Фернандо Алонсо":

    Леле, :-) оди прай секс, шот ти личи
  • 23 Гост

    9 1 Отговор
    Темпът на поскъпва намалява=спад в цените на имотите. На оферта е едно, като идеш на оглед и пазарлъка става.
  • 24 гост

    8 1 Отговор
    Всичко е спекула и брокерите обещават как ще продължи да поскъпва имота,че сега е момента да се купи и ако клъвнеш хоп набутал се си.Трябва да се изисква макса за парите ,които ще се дават.Неможе да се влага евтини материали ,а да се иска висока цена.
  • 25 476

    6 1 Отговор
    Пазара се пренасища. Постоянно се строи, много от жилищата стоят празни.
  • 26 777

    3 1 Отговор
    Трябва да си много смел или глупав за да си купиш жилище в "държава" в която за болни деца се събират средства с sms,и в която е нормално посред бял ден да те разкъса куче на парчета !Не мога да си представя че някои би платил за да живее в ада !