Last news in Fakti

19 Август, 2019 13:26 6 178 5

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

  • градове-
  • население-
  • класация

Най-много хора живеят в Токио

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата - 1
Снимки: Shutterstock

Най-големите и най-многолюдни градове на планетата се явяват и един от основните двигатели на световната икономика. Те привличат хора в трудоспособна възраст. Посещавани са от милиони туристи на година. Също така се явяват и центрове на промишлеността и технологиите. Ето и градовете, които влизат в ТОП 5:

5. Сао Пауло (Бразилия)

Население: 21 297 000 души

Това е един от най-съвременните градове. По-голямата му част е застроена с небостъргачи покрити със стъкло и метал. Там е разположен и втория по височина небостъргач в Бразилия - Миранти-ду-Вали.

Сао Пауло е един от най-големите финансови центрове в южна Америка. В него се провеждат редица световни икономически конференции, което го превръща и в научен и културен център. Над 200 международни събития се провеждат в повечето дни на годината.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

4. Мумбай (Индия)

Население: 21 357 000 души

Основен център на международния железопътен превоз и разполага с най-голямото пристанище в Индия. През пътническите му терминали преминава половината от населението страната. Мумбай е един от най-големите индийски културни и икономически центрове. В същото време представлява град на силните контрасти, където богатството и луксът съжителстват с нищетата. Съвременните квартали са разположени непосредствено до най-бедните – северните райони на града, които се смятат за развъдник на различни болести.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

3. Шанхай (Китай)

Население: 24 484 000 души

Финансовия и търговски център на Китай. Както и редица други големи градове в страната и Шанхай преживява истински строителен бум. Съвременната архитектура на града се отличава със собствен стил. Така например, високите етажи на небостъргачите са заети от ресторанти, които напомнят на летяща чиния.

Един от символите на града е сградата на шанхайския световен финансов център.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

2. Делхи (Индия)

Население: 24 454 000 души

Спокойно може да се оприличи на един многонационален град, в който са смесени различни култури. Представители на различни етноси играят своята роля в икономиката на града. Основният сектор на икономиката е информационният сектор, както и телекомуникациите, финансите, туризма, средствата за масово осведомяване.

Производството също заема голям дял от местната икономика и продължава да се развива с бързи темпове, включва преди всичко производството на стоки за местното население.

Големият вътрешен пазар на Делхи и наличието на квалифицирана работна ръка привличат все повече чуждестранни инвеститори.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата

1. Токио (Япония)

Население: 38 140 000 души

Градът е столица на Япония – административен, финансов, промишлен и политически център. Токио е сред трите най-големи финансови центъра в смета, наред с Ню Йорк и Лондон и е една от най-развитите икономически англомерации в света. Тук щабквартирите са си разположили най-големите световни инвестиционни банки и застрахователни компании.

ТОП 5 на най-гъстонаселените градове на планетата


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мосак Фонсека

    14 8 Отговор
    Кинефи с шарени лампички
  • 2 От кочината

    25 14 Отговор
    Москва е най-големия, най-красивия и Най-богатия град в света, всичко друго е грозно , гадно и бедно.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 САП

    18 2 Отговор
    Това са градове в които няма да стъпя. Мразя тълпите, там хората са по нагъсто от мравките в мравуняк.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.