Last news in Fakti

20 Август, 2019 11:11 31 198 46

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

  • банско-
  • цени-
  • апратаменти-
  • imot.bg

Градът е залят от ваканционни апартаменти за продажба

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години - 1
Снимки: М. Богданова ©

Амбициите Банско да се превърне от зимен в целогодишен курорт се сбъдват макар и бавно. Провеждането на различни фестивали, концерти и други културни събития привличат туристи от цял свят и през горещите месеци. По улиците на малкото градче може да се чуе не само английска и руска реч. Туристи има също така от Испания, Италия, скандинавските държави.

Три-четири години след кризата от 2008 г. цените се „стопиха” значително – до такава степен, че станаха атрактивни дори за бедните българи. За съжаление, през последните години ситуацията не се е променила много. Днес цените на ваканционните апартаменти остават двойно по-ниски в сравнение с преди 10 години, а предлагането е в пъти по-високо от това преди десетилетие. Ако през лятото на 2009 г. са се оферирали малко над 30 1-стайни апартаменти на цена от около 750 EUR/кв.м, то днес техният брой надхвърля 250, а стойността на квадратен метър е 440 EUR/кв.м, което е понижение от 45%, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg. Аналогична е картината и при апартаментите с 2 стаи. Цената е спаднала от 728 EUR/кв.м на 472 EUR/кв.м за 10 години, а за същия период предлагането се е увеличило от 70 на над 650 имота. Най-малка е ценовата разлика при тристайните апартаменти – 19 % спад. Причината донякъде се крие във факта, че преди десетилетие инвеститорите не залагаха на строителството на големи апартаменти, заради високите цени и предлагането тогава беше минимално. Днес в Банско могат да се купят над 250 апартамента.

В някои части на курорта ни напълно завършени сгради, дори цели комплекси от постройки, стоят празни от години. Според анализатори, има интерес към придобиването на имоти не само от известните ни европейски държани. В последно време огледи, а и сделки, извършват граждани на Израел и Кувейт. Необходимо е обаче значително по-високо търсене, за да могат да се размразят част от тези вече готови комплекси, тъй като обслужването е цялостно. Не е целесъобразно да се продадат 5-6 апартамента от една сграда с 30-40 единици, тъй като в някои отношения поддръжката касае цялата сграда.

След 2008 г. много строежи бяха замразени. Банско не прави изключение. Днес обаче, на фона на силното строителство от едно време, броят на недовършените сгради е относително малък.

Това, което е необходимо да се направи за повишаване на търсенето, е градът да бъде по-оживен през летните месеци. Доста от хотелите това лято не работят. Част от магазините и заведенията също са затворени. Причината е, че местните предприемачи не са убедени, не само, че няма да са печалба, но че едва ще съумеят да покрият разходите си, ако са отворени през летните месеци.

Цени на ваканционни апартаменти в Банско (в EUR/кв.м)

1-стайни 2-стайни 3-стайни
авг.09 авг.19 изм.% авг.09 авг.19 изм.% авг.09 авг.19 изм.%
786 438 -45% 728 472 -36% 595 484 -19%

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години

Само във ФАКТИ: Цените в Банско се „стопиха” наполовина за 10 години


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    157 32 Отговор
    ТО ТАКА ЩЕ СТАНЕ И В СОФИЯ.БАЛОНА СЕ НАДУВА,НАДУВА СЕ ОТ БРОКЕРЧЕТАТА.НО НАКРАЯ ЩЕ ИЗДИША.

    Коментиран от #5, #6, #29

  • 2 Очаквайте и на морето

    87 2 Отговор
    За сметка на цените в заведенията. А обслужването е надолу със същия процент както цените на нощувките. Ама се чудя, защо преди 10 години заплатите не бяха наполовина по-високи?!
  • 3 Силвия

    50 36 Отговор
    В Банско е добре през цялата година, не само зимата. Даже за лятото си е чудничко, вместо да се буташ по морето с цялата лудница там. Бях на джаз феста и се накефих на макс, определено си струваше. То там нон стоп има някакви дейности и инициативи, така че когато и да отидеш все ще е яко.
  • 4 цццццц

    130 4 Отговор
    Проблемът в България е, че всеки иска да изкара пари с това, от което комшията му е изкарал пари миналата година. Бум на магазини по левче, бум на магазини за дрехи втора употреба, бум на дюнерджийници, бум на ваканционни апартаменти, и после 90 процента фалират.

    Коментиран от #10

  • 5 Буко Баламата

    52 6 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Какво издишане направо ще има ТРЯС.
  • 6 Тони

    61 7 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Не брокерчетата надуват цените, а собствениците на апартаменти. Чу ли, че комшията продал апартамента си за 100 евра, и веднега те искат за двустайната панелка в люлин и те да вземат 100 евра
  • 7 Начо

    81 3 Отговор
    Пълна набутвация.купуваш и после те доят с такса подръжка 200 лева на Месец
  • 8 Светла

    33 33 Отговор
    Това лято 3 пъти бяхме през уикендите в Банско. Всичко е чудесно, да не говорим за Пирин планина. Тихо, чисто и спокойно, а не като на морето. Мръсно и лудница. Преди два ни се върнахме, а вече искаме пак.

    Коментиран от #12

  • 9 асдф

    63 2 Отговор
    Само да купиш и те започват: поддръжка, данъци, ДДС, такси макси. Мятат се като вълци на агне от всички страни...
  • 10 густо майна

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "цццццц":

    много точно си го описал,така е в БГ,гледат един от друг
  • 11 Реалист

    95 17 Отговор
    Грозният бетонов комплекс Банско го сполетя залужена участ. Курорт с никаква инфраструктура. Сграда до сгрда, строеж до строеж. Кални улици, селяния и гъзараия ди шия. Дано се срути целия имотен пазар. Храним едни лакоми бездарни брокери.

    Коментиран от #18

  • 12 Ехоооо

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "Светла":

    Тишина и спокойствие..... изоставено и недовършено. Давай по-бързо направо към планината
  • 13 КАлина

    13 33 Отговор
    Малко по-малко нещата стават все по-добри за Банско и всеки сезон, лято или зима, туристите са все повече
  • 14 Бат СтроиТЕЛ

    29 40 Отговор
    Пазара си е много добре . Всъщност цените станаха реални , а не балонни . Надявам се всички разбирачи и коментатори на имотния пазар , поне веднъж да си позволят ново жилище или да успеят да излязат от квартирката/родителското ложе . Пък дай боже на всяки мързеливец и лентяй,който е коментирал статията, по един имот я в Бнаско , я на Влас :)))
  • 15 koko

    66 2 Отговор
    Там като си купиш и се заробваш, уж си купил а плащаш такси все едно си под наем и после няма продаване...
  • 16 Да уточним

    43 2 Отговор
    Брокерчетата са просто маши на т.н. ИНВЕСТИТОРИ и Строители.
    А какви хора са теее...

    Една умерена оценка: простовати и лакоми.
  • 17 сори майна

    60 4 Отговор
    Банско беше една голяма перачница на пари!!! Тези комплекси, празните, така и ще си останат.. както и не достроените призраци! Свърши далаверата с прането на парички и зарязаха всичко мафиотите! Факт!
  • 18 Михаил

    9 37 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Ами не знам каква заслужена участ е сполетяла Банско, ама е факт, че всеки сезон е пълно с туристи, нещо, с което май другите курорти не могат да се похвалят. Банско е предпочитано място не само от българи и чужденци и така като гледам тенденцията няма да се промени, за твое голямо съжаление.

    Коментиран от #23

  • 19 Мартин

    70 4 Отговор
    Цените на имотите може и да падат, но това не пречи да ти съдират кожата. Преди 3-4 месеца хапнах в една механичка която не беше кой знае какво. Пилешка супа, пърленка със чесън и 1 кока кола - 19 лева. Почуствах се изнасилен.

    Коментиран от #28, #42

  • 20 пак ли

    25 10 Отговор
    Стига с тия брокерчета, те са само посредници. Всички злини прехвърляте върху тях, говорете по-добре за по -високи заплати и нормална бизнес среда.С нашите заплати ,няма низки цени,всичко е скъпо.
  • 21 sve

    62 4 Отговор
    Няма по голям кенеф в България от Банско. И това придружено с факта, че там са най-гадните, злобни, прости и алчни селяни в цяла България.
    Банско е по зле от Слънчев бряг, кръчми, магазини, всичко е кенеф. Имат си и ключар даже, ама ключа който в София ми е 8 лв., в СЕЛО банско е 40. Бягайте далече от там.

    Коментиран от #27

  • 22 Банският зет

    36 4 Отговор
    Срвъшен анализ на това което се случва днес в Банско! Ширещата се имотна мафия спомагана от алчни адвокати руши и разграбва това което е сътворено в китното курортно градче.Общината е безсилна защото се касае за частни имоти обладани от некоректни фирми за поддръжка,стопанисване и управление.Влезли дълбоко в сенчестия бизнес ,няма как да се контролира тяхната дейност и печалба от което Банско губи десетки милиони лева! Една такава "фирма" в разрез с ЗУЕС си позволява да иска "такса"поддържане от по 145 паунда на легло за година като същата се внася в предложена банкова сметка,без разписка и счетоводни документи! Престъпление след престъпление а държавата мълчи! Това е "сивото"Банско днес! Е как няма цените на имотите да падат! Поздрави!
  • 23 Реалист

    48 3 Отговор

    До коментар #18 от "Михаил":

    Явно си голям мазохист щом харесваш тая бетонова джунгла. Банско имаше шанс преди 20 години да стане европейски ски курорт от висока класа , а му такова мамата. Знам , че са идвали чужденци с идеята да го направят като Куршавел, Зермат и С. Мориц. Имал е голям потенциал. Пустата българска лакомия го докара до днешния му хал. Цените още падат. Само им гледай сеира.

    Коментиран от #26

  • 24 Токин

    22 19 Отговор
    Вече повече от 10 години "зелената" мафия у нас не позволява на този чудесен курорт да се развива! Дори не може да се изгради втори кабинков лифт, който да поеме потока от туристи и да не караме любителите на ски да чакат с часове на опашка...
  • 25 ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС

    37 1 Отговор
    И В СОФИЯ Е ТАКА! ПЪЛНО Е С ПРАЗНИ НЕПРОДАВАЕМИ АПАРТАМЕНТИ НА ХОРА ЖЕВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА! ВЪРНАХА СЕ ПЪРВАТА И ВТОРАТА ГОДИНА....И СЕ ОТКАЗАХА ДА СЕ ВРЪЩАТ ДОРИ И ЗА ВАКАНЦИЯ!!! КОМПЛЕКСА НИ Е ОТ 2007, ВСИЧКО Е ПРОДАДЕНО...И ПРАЗНО!
  • 26 ivan

    16 3 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    kakvi 400-500eu,pulni gluposti,otivash v centura i se svurzvash napravo s anglichani,nqma brokeri nqma 5 leva,moi priqtel si kupi tristaen na 10godini,ot do za 125eu kv.m.,bqgat i prodavat masovo,zashtoto gi chaka pulna nemotiq sled 31 oktomvri,te go kazvat,sushtoto e po moreto
  • 27 Ефрейтора

    34 2 Отговор

    До коментар #21 от "sve":

    Евала братле, точно в десетката.!! Най злобните и алчни селяци са събрани в тоя кенеф , в който отпадните води отиват в реката!!! И те така
  • 28 Петър

    37 2 Отговор

    До коментар #19 от "Мартин":

    Ако това ще те успокои- в центъра на Банско порция свински джолан е по-скъпа от колкото в Хайделберг! Ако искаш! А мие не искахме....
  • 29 Марко

    3 20 Отговор

    До коментар #1 от "Коментар📝":

    Спукването на балона се очаква от 2008......нещо май не се случи в предполагаемите размери....?

    Коментиран от #33

  • 30 Гост

    5 15 Отговор
    Стабилен ръст в Банско, очаква се и тази година цените да нарастнат с 10 процента
  • 31 Станчо куфара

    25 1 Отговор
    скоро очаквайте този феномен в цялата страна
  • 32 надеждата умира последна

    10 1 Отговор
    Да не забряваме, че все пак Банско е зимен курорт.Когато отивам на почивка да карам ски си плащам.(цените каквито са такива - сам съм си избрал курорта). Ама да плащам да карам ски, а да стоя с часове по опашки и пак да си плащам??? Чакайте ме ама друг път.
  • 33 Марко много ги разбира

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Марко":

    Марко, а през 2009та какви бяха настроенията на пазара?
  • 34 Брокер

    3 10 Отговор
    Който има пари купува,какво само ревете над чужди гробища,мишки скъсани
  • 35 Агент

    2 3 Отговор
    Брокерите вдигали цените. КОГА е това.
    Продавачите така надигат цените поне с три комисионни и после си пишат на обавята без посредник без комисионни смешна работа и после брокерите надували балона нищо общо Некоректните ПРОДАВАЧИ те са виновни за този балон. А после мишките си църкат и църкат смешковци.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дид

    7 0 Отговор
    Ами съдете агенциите за това ,че рекламираха по всевъзможни начини лозунга "ГАРАНТИРАНА ДОХОДНОСТ".За въвеждане в заблуждение могат да отнесат доста сериозни шест-седем цифрени искове и глоби!
    А другият виновен е местната управа,която беше наясно,че няма как този призрачен град с това безразборно строителство да просъществува!
  • 38 Шабиха

    12 0 Отговор
    Колко тролове има тука от хотелската мафия ? Само като им видите претенциозния, селско-лексиконен стол на писане и ще ги познаете "Много ни хареса... върнахме се и пак искаме... Стабилен ръст... Невероятен курорт..." Кой пише така бе, бездарници ? Засрахте и съсипахте такова хубаво място като Банско ! От алчност и простотия. Яжте ся бетон. И десет лифта да ви позволят да направите, само ще съсипете планината и пак ще останете без клиенти. Кой ще ви дойде на презстроените, грозни квартали, при тия цени и това калпаво обслужване ? На фона на Австрия и сие. Де Ямбол, де Стамбол. Паляци.
  • 39 Густо Майна

    1 11 Отговор
    45 лева за нощувка със закуска за двама. През уикенда не може да се разминеш по центъра. Преобладават "софиянците" иначе има всякакви туристи. Банско е чудесна уикенд (и не само) дестинация за лятото стига да обичаш планината и да обикаляш по чукарите.
  • 40 АНЕНЕРБЕ

    8 0 Отговор
    МИСЛЕХ СИ, ЧЕ СТРОИТЕЛНИЯТ БАЛОН ОЩЕ НЕ Е ГРЪМНАЛ.

    МАДАМ БОГДАНОВА ,
    БЛАГОДАРЯ , ВИ ЧЕ ГО НАПИСАХТЕ.
  • 41 Стефан

    0 8 Отговор
    Това е повод за чудесна инвестиция, като се отчете и това, че Банско е водещ европейски курорт.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Подпийнал

    12 0 Отговор
    Аз винаги минавам транзит през Банско за планината. Развалиха самобитната архитектура на града със самобитните бански къщи с високи дувари... Някогашното Банско го помня от дете и няма нищо общо със сегашното, продукт на алчността и лакомията на много хора...
  • 44 Бат' Гого

    8 0 Отговор
    Имам снимка ня Банско с Тодорин връх от 1937 г. Нищо общо със сегашния изглед на града и на върха... Осакатен град с осакатен от просеки и писти склон на Тодорка...
  • 45 Тудудуп

    5 0 Отговор
    В Банско джаз фестивал! Връх на идиотизма! А къде е фестивалът на старата банска народна песен?
  • 46 Трай коньо за зелена трева

    6 0 Отговор
    Винаги в Банско е била скъпотия до шия.