Last news in Fakti

27 Август, 2019 09:21 4 584 1

Ето къде ще е новата столица на Индонезия

  • индонезия-
  • джакарта-
  • калимантан-
  • столица-
  • преместване

Тя ще се намира на залесения остров Калимантан

Ето къде ще е новата столица на Индонезия - 1
Снимка: Shutterstock

Днешната столица на Индонезия – Джакарта, е разположена на остров Ява. Новата столица, чието име все още не е упоменато, ще бъде разположена в източната част на остров Калимантан, съобщи президента на страната Джоко Видодо. „Това стратегическо място за Индонезия, недалеч от растящите градски агломерации. Планирането на новата столица трябва да стане незабавно, за да може тя да е готова през 2024 г.”, поясни той

В днешна Джакарта живеят над 10 млн. души. Още три пъти повече живеят в сателитните градчета на индонезийската столица. Една от основните причини да се търси нова столица е, че сегашната е заплашена от наводнения. Поради прекомерното изпомпване на подземни води често се стига до наводнения в града. Също така градът е заплашен и от земетресения.

Новото място на столицата е разположено на 2000 км северно от сегашната и е едно от местата с най-малък риск от стихийни бедствия.

Съществуват също така и икономически и политически причини за преместването на столицата. По думите на Видодо, 54% от 260 млн. души в Индонезия живеят на остров Ява, който осигурява 58% от БВП на страната, а по време на предизборната си кампания той обеща по-равномерно разпределение на икономическото развитие, което да е отвъд пределите на Ява.

Амбицията е новата столица да бъде „умен град в гората”. Преместването на административния център ще струва не по-малко от 33 млрд. USD, от които държавата ще предостави 19%. Останалата част от финансирането ще бъде на база партньорство между държавата и бизнеса, а също така ще се разчита и на средства от частни предприемачи.

В най-скоро време правителството на Индонезия ще предостави на парламента проект за новата столица, както и технико-икономическа обосновка за преместването на столицата. Придобиването на земята на остров Калимантан ще започне през 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Болярка

    3 2 Отговор
    Дайте карта де!!!