Last news in Fakti

28 Август, 2019 10:50 3 019 9

Кметове се обявиха срещу решение на министерство на отбраната

  • черноморие-
  • имоти-
  • кметове-
  • министър-
  • отбрана

Ведомството разпродава апетитни имоти по Черноморието

Кметове се обявиха срещу решение на министерство на отбраната - 1

Министерството на отбраната обяви за продажба апетитни имоти по Южното Черноморие. Това се случи по силата на решение на МС от 28-и март. Имотите са част от бивши военни поделения с отпаднала необходимост и се намират на първа линия до морето.

Срещу действията на МО остро реагираха кметовете на Поморие и Черноморец - Иван Алексиев и Добри Добрев. Жители на Черноморец пък твърдят, че земите на бившите военни поделения са частни и възстановени на собствениците им от Областната дирекция „Земеделие и гори“ в Бургас, предаде БНР.

В Поморие изоставените казарми в местността Кротиря се намират на площ от 56 декара. Те са включени в изготвения градоустройствен план, а идеята е крайбрежната зона да се превърне в градски крайморски парк. Кореспонденцията между общината и МО за този имот има дълга история, разказа кметът Иван Алексиев.

В писмо до Министерството на отбраната Община Поморие отново настоява бившето военно поделение да ѝ бъде безвъзмездно предоставено за превръщането му в градски крайморски парк. Ако искането не бъде уважено, Общината ще оспорва по съдебен ред предстоящия публичен търг за продажба на имота, категоричен е кметът Иван Алексиев.

За военните поделения в местностите Червенка, Акра и Таласакра край Черноморец историята е още по-дълга и заплетена. Там бившите военни поделения се намират на частни земеделски земи. 375 дка е площта на военния имот в местността Акра, 173 дека е на полуостров Червенка и 114 дка в местността Таласакра. Близо 150 са наследниците на тези земи, които твърдят, че не са получили обезщетения за отчуждаването им. Мария Димитрова и Васил Жечев от „Сдружението за защита на собствениците на земеделска земя в село Черноморец обясняват:

"Това са много декари, с които хората са ощетени, те не са получили обезщетение. Тези имоти са признати като право на собственост на наследниците, но не ги връщат, защото попадат в МО и би трябвало да бъдат обезщетени. Сега МО настоява, че земята е била платена тогава, че е бил завършен целият процес на обезщетение, което е странен казус. Една държавна служба - Поземлената комисия - удостоверява, че това не е станало, а сега военните настояват, че това е станало".

Още две общини през годините са искали военните поделения да им бъдат прехвърлени като публична общинска собственост. Това са Несебър и Царево. Министерството е давало уклончиви отговори, но така и до конкретни действия и процедури не се е стигнало. А дали сега тези златни имоти ще попаднат в ръцете на инвеститори, предстои да разберем, жителите на Черноморец няма да се откажат от наследството си, каза кметът на Черноморец Добри Добрев: "Земята на хората трябва да бъде върната!".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    27 0 Отговор
    НЕ СЕ НАКРАДНАХТЕ БЕ ГАДОВЕ МРЪСНИ!
  • 2 мдаа

    25 0 Отговор
    Пак "наши" хора се уредиха а ?
  • 3 Мале....малеее....

    22 0 Отговор
    30 години и още има за продаване.
  • 4 koko

    14 0 Отговор
    Очаквайте скоро бившия къмпинг нестинарка да я презастроен, че сега му е малко...
  • 5 Облигационен заем

    18 1 Отговор
    Всичко за фонд ф 16 блок 70, че има да се връща облигационен заем взет от Боко тиквата и шкембе войвода
  • 6 КомунистИдиот

    3 5 Отговор
    ГЕРБ.
  • 7 Черноморски бряг - Застроен бряг

    10 0 Отговор
    Сега черноморието съвсем ще заприлича на град с отпадъчен воден басейн и ниско ниво на обслужване, но затова пък с високи цени...
  • 8 Аспарух

    4 0 Отговор
    Как са ги платили, така на хриказка без орден. Нагли крадци.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.