29 Август, 2019 10:11 30 201 34

Странно явление у нас преди Брекзит

  • британци-
  • имоти-
  • българия-
  • инвестиции-
  • полина стойкова

Британците отделят между 40 000 и 60 000 EUR за имот в България

Странно явление у нас преди Брекзит - 1
Снимка: М. Богданова ©

Преди повече от 15 години първата асоциация, която се правеше при споменаването на англичани, беше инвестицията им в стари къщи в българските села. През 2008 г. интересът на британците секна. На мода дойдоха руските инвестиции, но те бяха значително по-малко и предимно в Черноморски ваканционни апартаменти. Преди две-три години братушките също спряха да купуват и „обърнаха” пазара като започнаха да разпродават българските си имоти. От началото на 2019-а обаче се наблюдава връщане на британските купувачи на българския пазар. Кои са факторите, които водят до това явление? Къде, какво и за колко купуват? Отговори на тези въпроси специално за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg дава Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Госпожо Стойкова, кои са факторите, които водят до това именно през тази година да се наблюдава ръст на британските купувачи на имоти в България?

Странно явление у нас преди Брекзит

Много е странно това явление, особено точно преди Брекзит и на фона на всички години, в които сме влагали огромни усилия да популяризираме България и да върнем интереса на британците. Може би всичко това, което сме направили, дава ефект. Те виждат, че тук цените са наистина изгодни, връзките чрез авиокомпании, включително и нискотарифните, са доста по-добри и имиджа на България се подобрява. Също така се появяват повече позитивни материали за страната ни в тамошната преса. Всичко това дава своя ефект, макар и по-бавно от очакваното.

Доказателство за нарастващия интерес и за по-доброто благоразположение на британските медии към България е това, че в момента текат снимки на хитово английско риалити шоу за покупка на имоти в чужбина, в което нашата страна не е представяна през последните 15 години.

Към кои райони се насочват британските купувачи?

Интересът им е насочен в три направления - ски, морски и селски райони. Това винаги са били техните приоритети, като най-популярни сред британците са Банско, Велико Търново и района около Варна. Напоследък забелязваме нарастване на интереса и към традиционно английски територии като селата около Стара Загора, Ямбол и дори в Северна България.

Какъв тип имоти купуват и на каква цена?

Евтини селски къщи или ваканционни апартаменти или къщи, които да са в добро състояние, годни за обитаване в порядъка на 40 000-60 000 EUR. Има търсене за по-скъпи имоти, но за съжаление все още не сме много добре познати като дестинация в луксозния сегмент.

Какъв е профилът на купувачите?

Много разнообразни - и млади семейства, които искат да имат място за почивка, и по-възрастни с цел преместване след пенсия, писатели, пътешественици, хора със свободни професии, които могат да прекарват време в различни страни по света. Обединяващото между тях е, че те търсят слънце, хубаво време, забавления, природа, история и разбира се, достъпни цени на живота и на услугите, качествена храна. Ние все още имаме всичко това!

Кои са новите дестинации, които привличат чужденците, в частност британците?

Всичко ново е добре забравеното старо. Аз лично съм свидетел на нарастването на интереса им през 2003-2004 г. и напоследък много често картината ми прилича на тогава. Особено след пускането на новия ни сайт, който по още по-добър начин дава възможност за преглед на обяви и за избор сред десетки хиляди налични имоти за продажба, осезаемо усещаме как се връща настроението от едно отдавна отминало десетилетие, в което България беше ТОП дестинация за покупка на имот в чужбина от британците.

Освен британци наблюдава ли се интерес от други чужденци към придобиването на български имоти и ако „Да” на какви имоти и в кои региони на страната?

Чужденци има и винаги е имало от най-разнообразни страни по света, но такава голяма група като британците, както бяха те в периода 2003-2008 г. не се е появила още. През тази и през изминалите няколко години като че ли има по-голям интерес от съседни държави и от бивши социалистически страни като Чехия, Полша, Словакия. Но всичко е доста динамично и не мога да кажа, че има някаква трайна тенденция. Все още малко се знае за България и като туристическа дестинация и като място за покупка на имоти. Има доста какво да се работи в тази посока.

Инвестираме огромни рекламни бюджети за популяризация на страната ни в Европа и света, но трябва и силна държавна политика и реклама в тази посока, за да се постигне осезаем ефект. През изминалите вече близо 20 години, това, на което съм пряк свидетел е, че разчитаме основно някой да се сети за нас и да ни оцени, да пише в медиите и това органично да привлече интерес, а така няма как да се постигне устойчиво развитие на туризма и на имотния сектор в сферата на чуждестранното търсене. Мисля, че е време за сериозни и добре планирани действия.

Странно явление у нас преди Брекзит


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кажи честно

    153 24 Отговор
    Фалшиви новини.Иде криза подобна на тази от 2007,всичко тръгва надолу,имотите също.

    Коментиран от #3, #21, #25, #33

  • 2 брекзит

    110 31 Отговор
    Няма нищо положително в това англичани да се нанасят в БГ !

    Коментиран от #30

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Елементарно, Уотсън

    36 3 Отговор
    Вероятно помощи за бедни не се отпускат при покупка на имот в държавата. Когато ние влязохме в ЕС статута ни член ограничи този вид помощи. Сега те излизат и работата се оправи..
  • 5 Умен

    33 13 Отговор

    До коментар #3 от "Тръгва друг път":

    Много си икономически неграмотен. Сети се защо няма статия за цените на имотите за второ тримесечие. Прочети някой икономически сайт да се образоваш какво става. Златото поскъпва, Комерц банк е пред фалит, още едно смъкване на лихвите и може да е пагубно за банката. Единствената причина да не сме в явна криза са ниските лихви, но банките изнемогват вече. Още преди половин година трябваше да вдигат лихвите(има статии, чети!!!), но ги хвана шубето и все го отлагат.

    Коментиран от #15

  • 6 Eee

    63 7 Отговор
    И къде ги видяхте тия англичани да купуват имоти у нас?

    Коментиран от #7

  • 7 Ооо

    39 2 Отговор

    До коментар #6 от "Eee":

    Всичкото ром с малко пари изкарани в Англия като го изгонят - гледа да има къде да живее...
  • 8 Ганай

    29 6 Отговор
    ПочнА се ей! Ще се наредят нещата до към 500 € м²
  • 9 Жоро

    43 16 Отговор
    Негативно вляние. Цените на имотите и стоките ще поскъпват за нормалния български гражданин. Както не ни искат в Англия и ние не ги искаме в България.

    Коментиран от #14

  • 10 реклама

    29 3 Отговор
    1 от изтъкнатите доводи /ниско тарифни компании/ говори или за изсмукани доводи или за прошляци с претенции!
  • 11 One Wise

    59 11 Отговор
    Koза и софиянец не се пускат в двора защото всичко ще ти опасат. А англичанин е още по-лошо.
  • 12 no comment

    10 18 Отговор
    да я закрият тая прогнила държава
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българин един

    5 15 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Напротив те ще правят инвестиции в бизнесът.
  • 15 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Умен":

    За немските банки разбрахме и сме наясно, въпроса е какво ще стане с немската валута :)
  • 16 Ко каза ко

    21 6 Отговор
    След германските пенсионери,след гръцките пенсионери (а и много фирми)сега ни нападат и англичани.Боже ,дано скоро въведем визи ,че иначе целия западен свят ще се пренесе в България.Добре ,че 3 милиона българи се изнесоха , защото иначе няма да имаме място.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 О.Ч.З

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ко каза ко":

    То е така и сега като се нанесат 5 милиона англичанина и като започнат да си внасят осигуровките във НОИ възраста за пенсия ще падне поне със 15г че даже ще се съберат малко пари и за по голями пенсиики

    Коментиран от #19

  • 19 Ко каза ко

    17 3 Отговор

    До коментар #18 от "О.Ч.З":

    Е що да пада възрастта на пенсиониране??? Ще ги усвоим тези пари по други направления. Например за подводници ,фрегати или луксозни яхти за нашия флот.Интегрирането на роми също може да поеме няколко десетки милиона.
  • 20 О.Ч.З

    15 0 Отговор
    Да но идват избори и трябва да покажат че мислят за народа а ромите така ги интегрират че може ние да проговорим ромски от тях Сигорни половината не знаят български
  • 21 Комбина

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Кажи честно":

    Ако имаш такива надежди ги остави, само си злобей!
  • 22 Радо

    14 0 Отговор
    Тая статия малко наподобява като циганите навремето по автогарите с трите чашки с топчето - тука има, тука няма.
  • 23 Умен

    20 2 Отговор
    Верно това е фалшива и платена новина. Поредната лъжа на брокерите да оправдаят поредното помпане на цените. При положение, че се очертава брекзит без сделка т.е. визи за британците, няма логика да купуват в ЕС. Още по-малко в северозападна България на цени от 40к евра.
  • 24 незнайко

    7 4 Отговор
    Най общо казано БЕДНАТА ПРОСЛОЙКА В АНГЛИЯ !!! Вече и половината БЪЛГАРИ са в състояние да намерят 100 000 лева за имот в голямо село ! Но нали англичаните не са виждали такъв климат и природа на тях им е отлично !
  • 25 kkk

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кажи честно":

    Може само да си мечтаеш за криза като от 2007г.- този път нещата ще са много по-лоши и много хора в БГ съвсем буквално ще измрат от глад
  • 26 СПОКОЙНО БЕ

    5 1 Отговор
    Отново ще се чукат по главите както беше преди , но сега са поредните наивници . Нека купуват , строителите имат изгода и брокерите . После английски вестници ще тръбят за измами неуредици и български правов ред , нотариуси . . . КАКТО БЕШЕ И КАКТО ВЕЧЕ НЕВЕДНЪЖ СЕ СЛУЧВАШЕ ! МАЛКО ИМ Е ЩОМ КУПУВАТ ТУК !
  • 27 Марко

    5 0 Отговор
    Англичани купували , да и при първото налазване на мургавите шведи , бягат през девет планини в десетата
  • 28 КупувайтИ

    7 0 Отговор
    Имот в Младост на цената на такъв в Краков.
  • 29 123

    8 0 Отговор
    Никой нищо не купува. Не лъжете хората. Нито коли, телефони, камоли апартаменти. Идва криза.
  • 30 123

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "брекзит":

    факт !!! няма такива простаци и надувки без покритие като англичанита !!! сами излязоха от европа, сега ще бягат пак в нея да избегнат последствията в тяхната си страна, а именно глад!
  • 31 Зара

    7 0 Отговор
    В Испания са старите англичани, живеят си живота, направили са им всичко, лекуват ги безплатно. Само някой ненормален би дошъл у нас да го пребият за 50 лева и
  • 32 ???

    4 0 Отговор
    Спомняла си тя преди 20 години. Дръжки си спомняла.
  • 33 Др Нешев

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кажи честно":

    Позна. Само, че кризата е в главата ти. Търси квалифицирана помощ.

    Коментиран от #34

  • 34 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Др Нешев":

    Препоръчвам ти коментар 5. Явно и ти си икономически неграмотен.