30 Август, 2019 21:11 6 048 7

Замразиха строежа на най-голямото летище в Дубай

  • летище-
  • строеж-
  • спиране-
  • замразяване-
  • дубай-
  • оае

Планираният капацитет на Аl Маktоum е 250 млн. пътници на година

Замразиха строежа на най-голямото летище в Дубай - 1

Строителството на едно от най-големите летища в света – Аl Маktоum, е спряно. Плановете бяха през дубайския аеропорт годишно да преминават 250 млн. пътници. Финансирането също е замразено. Първият етап от съоръжението трябваше да е готов през 2025 г., но е отложен с 5 години, съобщи агенция Вlооmbеrg, позовавайки се на свои източници. Цената на инвестицията само на тази част е 36 млрд. USD.

Сред основните причини за проблемите със строителството се посочва бавният темп на нарастване на икономиката на Обединените арабски емирства от началото на десетилетието. Геополитическото напрежение в района също не е за пренебрегване, както и поевтиняването на петрола. От 2017 г. се наблюдава и застой в туризма.

Целта на новото летище беше да изиграе ключова роля при оптимизирането на националния превозвач Еmіrаtеѕ. Компанията изпитва все повече трудности при разработването на печеливши маршрути.

Най-новото летище на Дубай – Dubаі Wоrld Сеntrаl, отвори врати през 2013 г., като обслужва едва 11 авиокомпании. През миналата година капацитетът на съоръжението отчете 5 пъти ръст, като обслужи 26.5 млн. пътници. След разширението миналата година през текущата летището би трябвало да обслужи 130 млн. пътници. При окончателното му завършване през него годишно ще могат да преминават 260 млн. пътници. Това е двойно повече в сравнение с броя на пътниците на най-натовареното летище в момента в света.

Замразиха строежа на най-голямото летище в Дубай


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 эпсилон

    13 7 Отговор
    Хич не ги жаля. При тях всичко е най. Ще построят и най-голямото летище. Въпросна време е.
  • 2 Ernesto Guevara

    15 9 Отговор
    м.нгалска работа

    Коментиран от #4

  • 3 Майната

    4 6 Отговор
    В момента строят отново най-високата сграда в света-Dubai creek tower и се очаква за 2021 г. Иначе съм бил четири пъти в Дубай, а на това летище съм кацал три пъти. Есента пак отивам за четири дни живот и здраве.
  • 4 Защо така

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ernesto Guevara":

    Защо така мислиш поне парите са на лице а не като наще
  • 5 3454

    7 5 Отговор
    Дубай 0% престъпност!Бай Ганю може само да завижда на арабелите;))
  • 6 koko

    6 1 Отговор
    Бил съм в Дубай преди повече от 15 години, бума на строителството, още тогава си помислих, че няма кой да ги обитава тези новостроящи се "небостъргачи" това е един балон, който скоро ще се пръсне и ще стане ясно, че каквото и да правят, там си е пустиня и след време ще е мъртъв град... явно тази тенденция започва бавно да се задава...
  • 7 Един

    3 0 Отговор
    Кат свърши нефта - кой ще каца в тия пясъци!? Или кат свърши нефта това е "бърз изход" за бизнесмените с пресъхналия бизнес!