Last news in Fakti

14 Септември, 2019 13:50 6 615 18

Емблематична сграда отива в историята

  • ипк родина-
  • сграда-
  • разрушаване-
  • софия-
  • цариградско шосе

40-годишната сага с ИПК "Родина" приключва до края на 2019 година

Емблематична сграда отива в историята - 1
Снимка: М. Богданова ©

До края на 2019 г. ще бъде премахната недостроената сграда на някогашната ИПК „Родина“. Процедурата по премахването на сградата е в действие. Теренът зад нея е напълно разчистен, както е и премахната ниската 3-етажна постройка откъм бул. „Цариградско шосе“. А до края на текущата година трябва да бъдат премахнати и двете високи сгради, съответно с 9 и 15 етажа. По информация на Mediapool, собственикът на имота Михаил Тиков, все още не е решил какво ще построи. Според анализатори най-подходящо е там да бъдат изградени офиси, както е в момента по почти цялото протежение в тази част на булеварда.

Историята на ИПК „Родина“ започна преди 40 години, когато държавата решава да построй най-модерната печатница на Балканите, като към нея има и редакционен корпус. Заедно с двете високи сгради и третата ниска, общата разгъната площ на обекта е трябвало да бъде 50 000 кв.м. В тях е предвидено да има 600 кабинета, както и басейн.

Първата копка е направена през 1982 г., а през 1987-а печатницата вече е готова. С идването на демокрацията държавата изпада в невъзможност да погасява заема, който е взела за строителството на колосалния обект и той е замразен. Това е и причината три десетилетия двете високи сгради да останат на груб строеж.

По време на правителството на Иван Костов имотът е продаден на търг с начална цена 7 млн. лв., но кандидати няма и така обектът остава в активите на държавата, докато през 2003 г. не е обявен за приватизация. Консорциум „Обединени български вестници“ придобива 51% от капитала на дружеството на цена малко над 6 млн. лв. След това с години там се печатаха вестниците на Делян Пеевски. Планираше се недовършения корпус да бъде достроен, но това така и не се случи през годините.

В периода 2005-2009 гг., когато България беше управлявана от тройната коалиция, се взема решение постройката да бъде разрушена, като на нейно място бъде издигната нова, в която да се премести НАП. Това трябваше да стане на принципа на размяна – НАП дава три сгради на „Обединени български вестници“, вече ръководени от майката на Пеевски – Ирена Кръстева, а не от своя страна дават имота на бул. „Цариградско шосе“. До сделка не се стига, тъй като се смята, че тя е неизгодна.

Следва опит да бъде реализирана идеята сградата все пак да бъде достроена с пари от Световната бланка. Конкурсът е спечелен от „Главболгарстой“, но до идеята остава само на хартия.

През 2012 г. с кредит от КТБ Ирена Кръстева и Цветан Василев придобиват останалите 49%, които до момента са били собственост на държавата. Премахнати са падащите сини прозорци. След 2013 г. сградите не се пипат.

През 2018 г. Михаил Тиков купува недовършената ИПК „Родина“ от частен съдебен изпълнител за сумата от близо 40 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Johansson

    24 0 Отговор
    3 коментара от един и същ болен мозАк.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 БЕгай от тук

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    АБЕ ЯЯЯЯ. Като не ти харесва какво правиш тук? Заминавай си в Турцията. Все се окаяни сте, АМАН!
  • 10 неграмотници

    17 0 Отговор
    "Да построЙ"... Неграмотници
  • 11 Знаещ

    27 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    Абсолютно съм съгласен с теб. По такива сметки обаче излиза, че Турция трябва да ни изплати над 3 трилиона долара за турското робство. Като приспаднем 60 млрд от 3 трилиона се получава, че Турция ни дължи 2.94 трилиона евро. Благодаря, че повдигна темата.
  • 12 БЪЛГАРИЯ АСАНЧО...НЕ ТЕ Е КАНИЛА

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Асан":

    И НЕ ТЕ ИСКА НА СВОЯТА ТЕРИТОРИЯ..КАТО СИ ГОУЕМ ТУРЧИН АМИ ВЪРВИ СИ В ТУЦИЯ ВЕ..НИКОЙ НЕ ТИ Е ИСКАЛ ЕЛЕМЕНТАРНОТО МНЕНИЙЦЕ КАКВО И КОГА ДА СЕ СЛУЧВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ..И..ЖИВКОВ СЕ ПИШЕ С ГЛАВНА БУКВА АСАНЧО..ДА ВЗЕМЕШ ДА СЕ ОГРАМОТИШ МАЛКО СЛЕД КАТО ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ И ПИШЕШ НА БЪЛГАРСКИ..И ДА ПЛАТИТЕ РЕПАРАЦИИ НА БЪЛГАРИТЕ И АРМЕНЦИТЕ..И НЕ ДА МИ КАЗВАШ КАКВО ДА ПРАВЯ В РОДИНАТА СИ..РАЗБРА ЛИ МЕ АСАНЧО...ЧЕ ЩЕ ТИ ОТЕСНЕЕ БОСФОРА..
  • 13 БУТАМ ТИ ГО ОТ ОТЗАД

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Надя":

    ВЪВ ОТПРЕД И ПРИКЛЮЧВАМ НА ЕЗИКА ТИ НАДЕ...
  • 14 гост

    5 1 Отговор
    Не знам какъв е бил крайният проект, но изглежда доста модерно замислено за времето си. Дано построят нещо красиво и функционално
    на това място. Тази част се оформи с красиви сгради.
  • 15 Боже боже

    6 0 Отговор
    Статията буквално гъмжи от грешки. Назначете в редакцията поне един човек с познания по писмен български език.
  • 16 Край

    9 5 Отговор
    Тая сграда е олицетворение на яловата българска демокрация. 30г. не можа да се намери предназначение на една хубава нова сграда. Градовете ни са пълни с такива паметници на демократичната ни некадърност.
  • 17 hmhmhm

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: държавата изпада в невъзможност да погасява заема? Как е възможно държава да изпадне в невъзможност да погаси и построй някаква скапана сграда?!!?
  • 18 Да бе да

    6 0 Отговор
    Около 30 милиона чиста печалба за тотаджийката на гърба на държавата.