24 Септември, 2019 16:36 4 206 9

Съседите се обявиха срещу краткосрочните наеми

  • румъния-
  • airbnb-
  • booking-
  • закон-
  • промяна-
  • данък-
  • конкуренция

Румъния подготвя законови помени

Съседите се обявиха срещу краткосрочните наеми - 1
Снимка: Shutterstock

Законови промени ще намалят печалбата на румънците, които отдават под наем жилищата си на краткосрочен принцип чрез платформи като Airbnb и Booking. Предвижда се нерегистрирани места за настаняване да не могат да рекламират дейността си.

Според специалисти, промените ще доведат до нарушаване на конкуренцията в туристическия бранш, като те ще облагодетелстват големите туристически оператори и ще ограничат печалбата на малките.

Получаването на разрешение за регистрация от държавата е своеобразна бариера пред бизнеса и налагане на повече данъци. Други смятат, че чрез новите мерки румънското правителство иска да намери нови източници на приходи, на фона на растящ бюджетен дефицит.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    14 2 Отговор
    Страхотна снимка от “Румъния”
    Нескопосници
  • 2 гражданин

    10 7 Отговор
    Ако си дадеш апартамента под наем за една година си плащаш десятъка всеки месец и това е. Но ако си даваш апартамента краткосрочно, което предполага доста по-висока доходност, поради значително по-високата цена на наемане, тогава нищо не плащаш, защото никъде нищо не се декларира. Някак не е справедливо. Това не е сив, а черен сектор.

    Коментиран от #4

  • 3 dragula

    12 1 Отговор
    И в двата случая, ако искаш декларираш, ако не искаш, не декларираш. Ако те проверят - проверят, ако не - не.
  • 4 хахаха

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "гражданин":

    А къде е гаранцията, че при краткосрочните наеми ще имаш пълна заетост, та да плащаш такси на държавата?!? И коя ще да е тая методика, по която да доят хората с данъци?!?
  • 5 Гост

    13 6 Отговор
    Краткосрочните наеми тип AirBnb са голямо зло за местните и само пречат- трябва да се забранят. Няма как да имаш де факто хотел за съсед в жилищна кооперация и над теб денонощно да се шуми, тропа, да преистигат различни льохмани по всяко време на нощта, когато нормалните хора искат да спят и да си почиват, защото утре са на работа. А пишман туристите спят за 40 евро на нощ в тристаен апартамент в топ центъра и вдигат шум и пречат на останалите живущи, чиито апартаменти струват 3000 пъти по толкова! Отделно това спомага за надуването на цените на имотите, липсата на свободни апартаменти за под наем и бие по хотелския бизнес, където работят хиляди служители лигитимно си плащат осигуровките и т.н. Окриването на данъци дори не го коментирам в случая!

    Коментиран от #6

  • 6 Гост

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Пък аргументът, че спомагали за туристическия бранш е умилителн в своята лишена всякакъв смисъл елементарност. Как по- точно един пиян англичанин тип Полфрийман спомага за икономиката? 20 евро полет с РаянЕър до България. 40 евро нощувка, която не се отчита в апартамент през еърбнб. 30-40 евро за пиячка и ядене от Лидъл. И София Фрий Тур, където безплатно ги разходжтат из центъра. Това ли искате да е лицето на потребителя на българския туризъм?!

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Гост

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    И преди да скочите, как хотелиерите били милионери, а Airbnb било свободен пазар, собствен бизнес модел и здравословна конкуренция. Не, не е конкуренция, защото не е равнопоставено на хотелския бранш. Не покрива никакви критерии за настаняване, не се плащат същите данъци, осигуровки, персонал, не подлежи на категоризация, респективно контрол, пречи на останалите живущи не само в кооперацията, но и на улицата и съсипва квартала- всеки ден нов мургав съсед. Или жълтичък. Или пияндурник от западна европа. Щом може да има хотел на 3 етаж да кажем защо аз не си направя чалга клуб на 5-тия примерно?! Пак попаа в графата "свободна частна стопанска инициатив". Пък това, че ще пречи на всички- то и AIRBNB прави същото, пък разни елементарници му се кефят колко било яко.
  • 8 гражданин

    9 3 Отговор
    Аз не съм против възможността да се наема краткосрочно, но трябва да съществува регламент. Удобно ми е да резервирам бързо и да ползвам самостоятелно и независимо от традиционното хотелско обслужване. Да, по-евтино е от хотел. Едно време е имало турисрически бюра, където са се регистрирали тези наемодатели и са си плащали данъците както всеки друг бизнес. Преди повече от 20 години беше - наета стая за десет дни в центъра на София. Поради нарушение на условията на ползване на наетата стая предявихме претенции на третия ден пред туристическото бюро, където ни беше издадена фактурата за платения наем и прекратихме взаимоотношения като парите ни бяха възстановени. А сега иди и се оплаквай по форумите в най-добрия случай.
  • 9 333

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Мисля, че има над милион туристи годишно в София. На ден да харчат по 60, 80лв, без наема. Все пак тия хора трябва да се хранят. Сам можеш да сметнеш колко са. Обикновено идват за два, три дни. Ще събереш повече от 300, 400 милиона пари, които идват в страната. Само в София. Все едно си изнесъл стока за толкова пари.