Last news in Fakti

28 Септември, 2019 09:21 10 944 11

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

  • епископска базилика-
  • пловдив-
  • голямата базилика-
  • мозайка

Уникални за света мозайки могат да бъдат видени само в Голямата базилика в Пловдив

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©
Голямата базилика – новият символ на Пловдив беше официално открит. В двуетажната сграда се съхранява едно от най-ценните културни наследства не само в България и на Балканите, но и в целия свят. „Като специалист ще ви кажа, че подобна цветна мозайка от естествени камъни никъде не съм виждала по света. Цялата е направена с камъни от местен произход от територията на България”, каза Елена Кантарева, която от 2015 г. ръководи реставрацията на мозайките на Епископската базилика. Гoлямaтa бaзиликa нa Филипoпoл е къcнoaнтичнa църквa в Плoвдив. Функциoнирa прeз V-VI в. и e нaй-гoлeмият рaннoхриcтиянcки хрaм, oткрит нa тeритoриятa нa Бългaрия, както и eдин oт нaй-гoлeмитe нa Бaлкaнcкия пoлуocтрoв. Бaзиликaтa e трикoрaбнa, c eднa aпcидa в изтoчния крaй нa cрeдния кoрaб, кaтo към мoмeнтa ca прoучeни южният и чacтичнo cрeдният кoрaб.

Културният център епископска базилика е разположен сред едно ново обществено пространство. Както сградата така и площада ще има много богата функция. „Самата сграда и общественото пространство спомага за добрата връзка между бъдещия културен център и останалата част от града. В близкото минало това беше археология разположена сред едно кръстовище. На кръстопътя на два основни булеварда на Пловдив. В момента имаме пешеходна пространство и културен център”, каза по време на официалното откриване главният проектант Красимир Тодоров.

Основният подход към сградата е на оригиналното археологическо ниво. Самата постройка функционално и пространствено следва оригиналната функционална организация на античната базилика. „В антриумния двор е имало приемна част и ние също разполагаме такава там. В науса (в основния кораб) е било основното пространство. Предстои да се открие основното експозиционно пространство на това място”, допълва Тодоров.

При строежа на сградата също е използвана нова за България и като мащаб и като сложност технология. Използвано е специално стъкло, със специална светлопропускаща вата, която спомага както за топлоизолацията и за вътрешния климат, така и за създаването на равномерно мека светлина, идеална за експозиционно нужди.

Голямата базилика ще се превърне и в любимо място за децата. „Ще има различни активности за най-малките. На тъч скринове ще могат да редят мозайки. Заниманията са напълно интерактивни и съобразени със съвременните технологии. Поне 20 деца ще могат да играят едновременно в обособената зона. Съоръженията са направени така, че всяко едно да бъде ползвано по едно и също време от две деца”, казва арх. Пламена Андонова от проектантския екип.

Базиликата също така разполага и с пространство за открити уроци и малко по-задълбочено обучение с микроспоки, за да може да се види структурата на различните камъни, които са използвани, тъй като всичките тесили (бел. ред. така се казват камъчетата) не са оцветени. „Има също така една малко по-научна зона, за по-големите деца, която може да се ползва за провеждане на открити уроци и обучения”, допълва арх. Андонова.

За запазването на разкопките в случая не се налага някаква специална температура. Добре е да е между 18 и 25 градуса по Целзий. Става дума за естествени камъни, които не са много „капризни” относно атмосферните условия. От самото начало на строежа на сградата е обърнато специално внимание на осветлението. „Важно бе да има разсеяна естествена светлина, а не пряко ослънчаване, защото това може да влияе върху цветовете и да се променят. Също така не е добро възприемането на мозайките, когато има светлосенки върху тях. Затова и единственият прозорец, който е на второ ниво гледа към катедралата и е на север”, допълни арх. Андонова.

Работата по възстановяването на мозайката е била изключително трудна. Причината за това е, че тя е престояла близо три десетилетия на открито и атмосферните условия до известна степен са я компрометирали. Археолозите е трябвало да я стабилизират и почистят и едва след това да я отделят от терена. „Днес (бел.ред. 26 септември 2019 г.) върнахме последните 10 фрагмента и сме изключително доволни. Не мога да ви опиша какво е да обработите 800 кв.м мозайка в такъв кратък срок”, каза Кантарева и допълва: „След като вдигнахме мозайката от терена, разкрихме и отстранихме хоросана, който беше между двете мозайки. Разкрихме долния слой на базиликата. Под мозайката има два прекрасни пода, които са доста по-различни един от друг, защото са полагани в различно време. Според мен, мозайката на втория етаж е правена средата и края на 5 век. Подредбата ѝ е отнело много време, тъй като става дума за изключително голяма площ. Колкото и бързо да са работили по онова време, дейността отнема десетилетия”.

Горният слой на мозайката е сравнително еднороден, докато долният е полаган по друго време. „Всъщност по време на нашите реставрационни дейности направихме стратигравски проучвания на мозаичните подове и установихме, че имаме не два, а три пода един върху друг, като първият е много евтин хоросанов под. Вероятно са използвали целия си финансов ресурс, за да построят сградата и за да я пуснат в експлоатация. След това са продължили да събират средства и след това са полагали подовете в различните части на базиликата. Затова най-ранният ни под е в централния кораб, който е най-важен от литургична гледна точка. Това е най-ранната ни мозайка. Тя е много по-едра като мащаб, по монохромна, почти в три цвята, докато другите са изключително многоцветни”, обяснява Кантарева.

В Голямата базилика ще работят минимум 20 души, каза за ФАКТИ кметът на Пловдив Иван Тотев. Ще се влиза с билети, като средствата от тях ще отиват в общинската хазна. Парите от тях обаче няма да стигнат, за да покрият разходите по поддръжката на сградата и заплатите на персонала и ще има допълнително общинско финансиране. По предварителна прогнозна годишно разходите на Голямата базилика ще са между 500 000 лв. и 550 000 лв. Официално за посетители базиликата е бъде отворена на 7 октомври.

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)

Откриха уникална за България сграда (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видя ли костюмари

    15 23 Отговор
    Мутрите ще я превземат. Жалко нищо не остана. Вие ни унищожихте бг продукцията. По времето на Бай Тошо имаше всичко българско.
  • 2 Умберто

    8 5 Отговор
    Супер
  • 3 Plovdiv

    16 20 Отговор
    Като пловдивчанин съм от една страна горд, както всеки човек, в чийто град се е случило нещо такова. Но от друга, при мисълта, че това е направено от Сатаните "америка Срещу България" на Сатанорос, ми иде да ги заключа там и да ги взривя!

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Атеист

    2 15 Отговор
    Ако е религиозно значи не струва и стотинка да се изхвърли че да не цапа плюшкин събира секви боклуци
  • 5 ЕПравиСи

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Plovdiv":

    Е прав си, все пак подпомага и популяризира не-основни религии ... за да станат по-популярни. Америка е наследила правилото: раздейляй и владей ... гледай как си избират президенти с 30% одобрение и после коалиране с разни паразитни формации. И това му викат демокрация: 30% ( от кой: най-умни, най-млади, най-...) ? Така че колкото повече разделение има толкова повече и с 20% ще можеш да си сложиш "правилния" кандидат на власт в някоя държава. Това им е политиката и не могат да преживеят, че има държави, където избират лидерите си с 60-80% от вота.

    Коментиран от #8

  • 6 Филип II

    8 1 Отговор
    Това хале което прилича на средноголям цех запуши всякъква гледка към архитктурния ансамбъл с храма Свети Людовик.
    Иначе мозайките са изключително ценни, а огромната базилика ще кара много български управници да се срамуват ( ако могат ), че Пловдив и до днес няма истински голям катедрален храм. Мястото му е върху цялата площ на паркинга пред Тримонциум. Древните жители на Филипопол са отделяли средства за Голямата Базилика. Днес никой няма да си мръдне пръста за такъв катедрален храм.
  • 7 МАЙНА

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Plovdiv":

    АМА РАЗБИРА СЕ, ВЕ МАЙНА, ВИЕ СТЕ СЪЗДАДЕНИ ДА ВЗРИВЯВАТЕ, ДА ТРЕПЕТЕ, ДА НАЛАГАТЕ. САТАНИТЕ АМЕРИКАНЦИ ДАВАТ ПАРИ ЗА БЪЛГАРИЯ, Е, ДА БЯХА РУСНАЦИ И ТРЕПЕХА НАРЕД ДА ГИ ОБИЧАШ, ТИЯ АМЕРИКАНЦИТЕ КАКВО ДА ГИ ОБИЧАШ
  • 8 АМА ПРАВ СИ

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "ЕПравиСи":

    УМНЬО, ПРАВ СИ, ЧОВЕЧЕ, НЕ Е КАТО ДА ИЗБИРАШ ПРЕЗИДЕНТ СЪС 100% ИЗБОР НА БЮЛЕТИНИ, Е ИЗВИНЯВАЙ НЕ 100, А 99%, ОСТАНАЛИТЕ 01% ГИ ЗАСТРЕЛВАТЕ, ТАКА ДЕ, ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА, ДРУГОТО Е ФАЛШ
  • 9 Голем смях

    2 2 Отговор
    Ще работят ..20 човека .Голяма работа ще падне.3 чистачки и 17 хрантутници на общинска ясла.

    Коментиран от #10

  • 10 Забрави секретарките

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Голем смях":

    Тея хрантутници кво ще плющят!
  • 11 100

    0 0 Отговор
    Атриум и наос се казва.