Last news in Fakti

30 Септември, 2019 10:11 3 924 1

Предлагат безплатни жилища за месец

  • германия-
  • гьopлиц-
  • граждани-
  • привличане-
  • наем-
  • безплатно
Предлагат безплатни жилища за месец - 1
Снимка: Shutterstock

Германският град Гьopлиц е известен с два факта. Първия е, че там са най-ниските заплати в цяла Германия, а вторият – висок процент от жителите са крайно десни. След падането на Берлинската стена населението на града спадна с 25%, до 54 000 души към 2013 г.

Днес близо 7000 е броят на празните жилища, а безработицата е с 30% над средната за страната. Необходима е промяна. Затова местни политици са решили всеки, който иска да усети атмосферата на града да живее един месец безплатно в него.

Програмата досега е събрала кандидатурите на 150 души. Близо 70% са ог големите германски градове, а останалите са от Унгария, Великобритания, Чехия и САЩ. Що се отнася до професиите, които упражняват, то сред тях има дигитални предприемачи, продуценти на филми, модели и музиканти.

До момента по проекта в Гьopлиц са решили да се заселят четирима души. Някои от тях дори са известни, като например поетът Марк Малон и съпругата му Венла Саало. Причината да решат да напуснат Берлин е трафикът, шумът и високите наеми на жилищата.

Рецептата за успех не е нова. Американски градове, като например Детройт, също прилага подобен ход. Чрез него се опитват да привлекат млади специалисти. Там обаче общинските власти им поемат наема на жилището за 1 година.

На гръцкия остров Aнтиĸитиpa, в Tyлca и Oĸлaxoмa, привличането на нови граждани става като им се предлагат 10 000 USD.

Повечето от програмите, които се прилагат от малките населени места за привличане на граждани, са успешни. Причината е, че с всеки изминал ден расте броят на служителите, които могат да работят дистанционно. Също така спокойствието и уютната атмосфера на малкото градче привличат хората.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Броки

    3 2 Отговор
    Какво става бе купувачи? Защо не купувате вече в София?