2 Октомври, 2019 11:11 21 365 22

Германия: Кризата е близо

  • германия-
  • криза-
  • имоти-
  • цени

Надигащата се във ФРГ рецесия няма да засегне средния жилищен сегмент

Германия: Кризата е близо - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти в Германия е в период на спад. Това показват не само последните данни по отношение на строителната активност. Институт на германската икономика регистрира понижение в съответния показател вече няколко поредни месеца, съобщава германското специализирано издание Finanzmartwelt.

С 5.2% са поскъпнали жилищата през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на миналата. Спрямо първото тримесечие се наблюдава ръст от 2%. По данни на Федералното статистическо управление (Destatis) в рамките на последната година значително поскъпване се наблюдава при 1- и 2-стайните жилища (+10%) и жилищата със съвместно управление, т.нар. кондоминиуми (+8.6%) в седемте най-големи германски града: Берлин, Мюнхен, Хамбург, Кьолн, Франкфурт на Майн, Щутгарт и Дюселдорф.

В другите градове, с население над 100 000 души, цените на жилищата са се повишили със 7% за година, а на къщите – със 7.1%. Ръст в цените има и в селата – средно с 4.2% и при жилищата, и при къщите.

Кризата наближава, но тя няма да бъде с толкова драматични последици каквито наблюдавахме през 2008 г. в Дубай, Испания, Ирландия и САЩ. Причината е, че германските строителни предприемачи, не могат до безкрай да повишават цените на жилищата, а до ситуация на свръхпредлагане не може да се стигне, тъй като парцелите за жилищно застрояване са малко.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моля се за голяма криза и глад.

    65 31 Отговор
    Да наистина се моля за световна криза и глад само тогава може да стане етническо прочистване и границите да бъдат отново затворени и да се изградят големи и високи огради които да спират черните и мюсюлманите които прииждат от дупките си.

    Коментиран от #2, #9, #10

  • 2 хахо

    36 51 Отговор

    До коментар #1 от "Моля се за голяма криза и глад.":

    Ти явно мразиш и себе си,ама си го пропуснал да го напишеш,или не си го осъзнал,което говори за наченки на шизофрения.Посети психолог щото после ще се наложи да посетиш психиатър и то не по твоя воля.

    Коментиран от #5, #6, #21

  • 3 Брокера

    39 18 Отговор
    Който купува имот в Бг е малоумен

    Коментиран от #4

  • 4 Eeee

    12 10 Отговор

    До коментар #3 от "Брокера":

    Е само ще си изгуби парите.
  • 5 Моля се за голяма криза и глад.

    42 18 Отговор

    До коментар #2 от "хахо":

    Ей хахо ти си или турчин или циганин или някакъв странен мелез мразя точно такива като теб и вече няма друго решение за вашето премахване освен крайни мерки като война криза или нещо такова много станахте и много ви стана широко около врата затова този врат трябва да се извие и да бъдете натирени там откъдето сте излълзели.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вилхелм

    20 7 Отговор
    Не разбрах само какво общо има и тук темата за етническите малцинства в България с поскъпването на имотите в Германия... Но изглежда действително омразата към околните е тясно свързана със способността на някои да гледат по-далеч от носа си.
    Това поскъпване на жилищата в Германия, особено в източната си част, е изкуствено надут балон, поради непрекъснатото дъвчене на темата за недостиг на леглова база в градовете в медиите! Не виждам причина иначе как е възможно да поскъпват къщите по селата, при положение че почти в цялата страна обезлюдяват...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някой

    9 6 Отговор
    Този човек явно до обяд мрази себе си след обяд другите
    Като си мързелив и некадърен и че нямаш пари никой не виновен по скоро света има нужда от прочистване от такива като тебе. каква е връзката между статията и твоят коментар и а не разбрах.
  • 12 Мохикан

    7 6 Отговор
    Този или е психично болен или е някакъв социален аутсайдер.
  • 13 Бай туй

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Моля се за голяма криза и глад.":

    Ако българите правеха по 5 или 6 деца нямаше малцинствата да са повече от тях и българите в бъдеще нямаше да изчезнат.като динозаврите.
  • 14 Марчела

    13 6 Отговор
    Който не е свикнал на работа и на спокойствие..Не може да живее в DE.
  • 15 Гневен

    1 3 Отговор
    Не навсякъде в България.... по селата, искам да кажа, имотите са по евтини.... за пример в пловдивско.... искат средно по 30 хиляди евро за къщичка с двор.... ама те са доста поочукани.... е кой гражданин може да си го позволи?
  • 16 Galya

    8 10 Отговор
    Навремето нали изгонихте Турците оправи ли се Икономиката Забогатя ли Народа който остана в България .Като чета някои хора дето са ги пусали за Турците и Циганите Омразата та им е по голяма от целия Свят.Камилата умирала като дъвчела тръните от собстврната си кръв.На завистливия и господ завиждал.Господ ни е създал да живем заедна на Тази Българска земя Край нямат омразите на Някои хора.А че в Германия се работи то е друг въпрос ВГермания народ Колко искаш за Работа .Е че някои Хора не ускат да работят то е друг въпрос.Сяикнали са другите да работят те да ядат.Но недейте да забравяте че ума Госнод.Каквото правиш ще ти се върне рано или късно.Да ни пази Господ от злобните Амин Боже

    Коментиран от #20

  • 17 Zubar

    4 0 Отговор
    ФРГ отдавна няма
  • 18 До авторката

    6 0 Отговор
    А в ГДР как са цените? Щото децата ми живеят в Бавария. А сега разбирам,че били в ФРГ?
  • 19 гощо

    6 1 Отговор
    В цялата статия се говори за ръст от 2 до 10% а пък криза идвало?!?! В Софето криза нЕма! ВсичкУтУ индианци тук искат да живеят и да купят имот! Народопсихологията ни е да е наше жилището,не под наем! Мойят дом мойта крепост!
  • 20 Гошо

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Galya":

    Да бяхме се оправили ама зорлем демократковците ги върнаха
  • 21 Alfa Romeo 159 TI

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "хахо":

    Ти остави, ами гледай колко идиоти са му натряскали плюсове!
  • 22 Заслужават си кризата

    3 0 Отговор
    Нацистки боклуци