5 Октомври, 2019 13:47 3 480 10

Колко време се изплаща жилище в мегаполис

  • жилище-
  • мегаполис-
  • изплащане-
  • доход-
  • цена
Колко време се изплаща жилище в мегаполис - 1
Снимка: Shutterstock

От 2000 г. цените на жилищата в мегаполиси като Париж, Хонг Конг и Ванкувър са се увеличили със 150%. Ако не беше кризата от 2008-а, поскъпването щеше да е двойно по-голямо, смятат анализатори. Какъв е рискът именно в тези огромни градове „имотния балон“ отново да се надуе? Отговор на този въпрос дава доклад изготвен от швейцарската банка UBS. В него е посочено, че „цените на жилищата изпреварват значително ръста на доходите през последните няколко години“. В него се посочва колко време трябва да работи жител на съответния мегаполис, за да може да притежава там собствен дом. Изчисленията са направени на база средна цена на имот с площ 60 кв.м и среден доход на квалифициран служител.

Най-дълго време апартамент ще изплащат тези, които живеят и работят в Хонг Конг – 21 години. Причината за дългия срок е, че това е най-скъпия град в света по отношение цени на недвижими имоти. На следващо място е Париж. Жилище във френската столица се изплаща за 15 години. От тази година там пазарът е в рискова зона, смятат анализаторите на UBS. Това е европейската столица с най-скъпи имоти спрямо средните доходи. Към момента цената на квадратен метър жилищна площ е на исторически връх. Бронзовият медал е за Лондон. Средно жилище при средни доходи се изплаща за срок от 14 години. Според анализатори, бумът на имотния пазар там вече е отминал.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дракула

    7 2 Отговор
    1000 години.
  • 2 123

    11 6 Отговор
    Какво значение имат средните даоходи спрямо изплащането? Размера на вноската спрямо доходите е по важният фактор! Аз мога и да имам 8000 лева доход в семейството, но да искам вноска 500 лева! Е, за колко време ще го изплатя? И обратното, доход 3500 със вноска 1000 лева! Никаква логика, напълно безмислено статия!

    Коментиран от #5

  • 3 Бай Джордж

    10 1 Отговор
    Ми то София къде вя...тук средно се изплаща за 20- 30 години със средни доходи.........
  • 4 Риана

    5 0 Отговор
    За млад човек е добре, ако има добра работа и доход...!
  • 5 Фернандо Алонсо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    Напротив, вашият коментар е безсмислен :). Статията е написана, за да се ориентираме, къде по света, имотите са най-недостъпни. Връзката със средната годишна заплата се прави, защото в повечето страни хората ги интересува годишната заплата, а не месечната( което е логично). Отделно Вие коментирате, че било важно, на каква стойност е "вноската", но мога да Ви кажа, че дори и в България, сделките с недвижими имоти, финансирани от банки са горе-долу в съотношение 50 на 50 към тези без чуждо финансиране. За мен статията е интересна, но бих казал, че е доста постна : Хонг Конг, Париж и Лондон и край. Нека да е по-пълна статистиката. За мен е интересно къде сме ние в България, като цени, в сравнение със страните от Източна Европа, Централна Европа, защо не и от останалия свят. Проблемът в България със всички средни стойности, е че почти никоя от тях не е вярна. Средната заплата изкуствено се покачва от правителствата (НСИ), защото тя в последствие участва в определянето на пенсиите на хората и прсвителството има интерес да "изкарва" висока ср. заплата, защото след това когато се пенсионираш ти се казва, че си се осигурявал под средната РЗ. Отделно при сделките с имотите, всеки(продавач и купувач) гледа да е на по-ниска стойност, заради данъци и ДДС.

    Коментиран от #6

  • 6 123

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Фернандо Алонсо":

    Сигурно, може!
    Ти пък щом си толкоз умен и разбра статията, защо не ни светнеш как по точно да се разбере къде имота е недостъпен? След като говорим за годишна заплата, то колко годишни заплати са това, за база от жилище 60 квадрата от примера? Все си мисля, че не е все едно вноска от 500 и вноска от 750 лева, а? При еднаква заплата, времето за изплащане се различава, май??? Или юни???
  • 7 Хитлер

    1 0 Отговор
    Изплаща се за по кратък срок поради 2 причини:
    1- по-високи доходи и по ниски ежедневни разходи.
    2- по-ниски лихви от банките.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Правилния въпрос е

    2 0 Отговор
    Колко живота се изплаща кокошарник у града😂😂😂
  • 10 Целия живот е лъжа и измама

    1 0 Отговор
    Ние сме роби на хартишките което е лудост