Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 10:05 8 255 16

Малмьо - един от най-чаровните градове на Швеция

  • швеция-
  • архитектура-
  • сгради

Градът край протока Йоресунд предлага не просто вълнуваща природа и кулинарни удоволствия

Малмьо - един от най-чаровните градове на Швеция - 1

За да посетите шведския град Малмьо е най-добре да вземете самолет до … Дания. Летище Каструп в Копенхаген се намира само на 25 километра от града. След това до Малмьо се стига най-лесно с влак или кола по моста Йоресунд. Тук човек бързо започва да се чувства сякаш пътува към нищото - пред погледа се простират единствено водите на протока Йоресунд, който свързва Балтийско и Северно море. Човек никак не може да си представи, че скоро ще се озове пред индустриалните съоръжения на шведския бряг край Малмьо.

През 19 век Швеция разполага тежката си индустрия именно в най-южния край на страната, в провинция лен Сконе, тъй като мястото осигурява перфектен достъп по вода до Северна Европа. Така наближавайки шведската страна на Йоресунд, постепенно на хоризонта се откриват очертанията на старите корабостроителници и кранове, както и бившите работнически жилища. Дори съвременната архитектура е вдъхновена от индустриалната архитектура - търговският център „Емпория", със своята стъклено-метална фасада, е една от първите сгради, които посетителите виждат, когато пристигат през моста Йоресунд.

Чарът на старото и новото

Повечето туристически забележителности се намират в старата част на Малмьо. На площад „Сторторгет", който съществува още от 16 век, може да се види статуята на крал Карл X Густав, царувал от 1654 до 1660, който завладява различни територии на Дания и ги присъединява към шведската империя в средата на 17 век. Площадът е връзката между миналото и настоящето, защото тук се намират и важните сгради на кметството и областната управа.

Зад ъгъла е следващото място, което всеки турист трябва да посети: площад „Лила" (Lilla torg). Това е най-изкусителното място в града - то предлага разнообразие от кафенета и ресторанти, в които гостите и местните жители се отбиват, за да усетят “лагом” - шведската философия за перфектен баланс и наслада от живота. В едно от местните капанчета, „Moosehead" („Главата на лоса"), се сервират различни ястия с месо от лос.

Всъщност това не е типично за местната кухня, в Швеция смятат за деликатес по-скоро месото от елен. За любителите на маринованата риба, най-подходящият сезон за посещение на Малмьо е декември. Най-вече за коледните празници на много места в града има празнични трапези с рибни деликатеси. Може да ги опитате в един от най-добрите ресторанти в града - “Rathauskeller”.

Модерен дизайн и архитектура

След подобаващо угощение се препоръчва разходка по търговската улица Södra Förstadsgatan. Освен многобройните стоки и изкушения, районът предлага интересни образци на модерен шведски дизайн, който е прочут в цял свят. В Малмьо се намира и една от централите на мебелния гигант IKEA. Освен разнообразието от магазини за мебели и обзавеждане, за туристите още по-интересно би било да се разходят из някои места с ултрамодерна архитектура в града.

През последните 15 години обликът на Малмьо се измени радикално с построяването на няколко уникални сгради. Една от тях е Търнинг Торсо (т.е. обръщащият се торс), построена през 2005 г. като жилищна кула в северната част на града. Със своите 54 етажа 190-метровата, многократно награждавана кула днес е най-високият небостъргач на Скандинавския полуостров.

Замъкът на Малмьо, пък би бил интересна цел за тези, които предпочитат непреходното в архитектурата. Най-старите части на замъка в Малмьо датират от XV век. Тук може да научите много за датския крал Кристиан III и норвежкия крал Ерик Померански, а и за Джеймс Хепбърн, третия съпруг на известната кралица на Шотландия, Мери Стюарт, който е бил затворен тук през 16 век.

За онези, които искат да пътуват из останалите части на Скандинавия, Малмьо се явява удобна отправна точка - Дания е само на половин час път, а шведската столица Стокхолм - на около четири часа с влак.

Малмьо - един от най-чаровните градове на Швеция


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    20 5 Отговор
    Ако България беше продължила в правилната посока щяхме да сме като нормалните европейски държави, със нормален живот.Всеки да погледне бившите под руско управление
  • 2 Pompev

    18 7 Отговор
    Тъй ли?А за гърмежите,мафиятай това че е на първо място по убийства в Швеция,нищо.
  • 3 Pompev

    20 1 Отговор
    B MALMÖ 60% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО СА С HEЕВРОПЕЙСКИ КОРЕНИ
  • 4 Nadejda

    8 6 Отговор
    Наистина е красив град. Била съм там. Има какво да се види
  • 5 Nadejda

    6 5 Отговор
    Наистина е красив град. Била съм там. Има какво да се види
  • 6 Риана

    3 3 Отговор
    Боже искам и аз да видя тази шведска красота, пък мъжа ми не иска да ме заведе..!

    Коментиран от #7

  • 7 Boxer 3.0

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Риана":

    Там от чалмосани патладжани не моиш са размина. Нидей рива! ;)
  • 8 Д-р Ох Боли

    19 2 Отговор
    Не пропускайте и араб-африканския квартал, ако искате да видите как ще изглежда Могадишу със сняг 🎃
  • 9 Xxx

    14 3 Отговор
    Kaкъв е официалният език в тоя град? Арабски най-вероятно??
  • 10 Пътник

    9 1 Отговор
    Наистина е пълно с Арабески, както и в по-големите Швецки градове.Чалмите си правят обшности и променят чара на това място. Не е добре да замръкваш в центъра. Кражбите не са рядкост. И не на последно място, пълно е с наркомани. Трева се пуши навсякъде, дори пред супермаркетите.

    Коментиран от #11

  • 11 Пирата

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Пътник":

    Така е, България е по добре, аз вземам 136 лева пенсия и съм много щастлив, че живея в България, и че съм работил 42 години
  • 12 Pompev

    2 3 Отговор
    Хубу де,тия дет ми слагате минуси,кво? не е така ли,кво?нещо невярно в написаното ли,що теe минуси?
  • 13 Адаша

    3 1 Отговор
    Направете обиколка на каналите с лодка. Замъците и парковете са чудесни. Хубаво е да се пътува и да се виждат нови неща.
  • 14 Бай Шиле

    3 0 Отговор
    Както винаги DW премълчават проблемите на шведските градове с емигрантите.Платени педали.
  • 15 Коmapak

    3 0 Отговор
    До Малмьо билета е 19.99 eur до Копенхаген около 120. Ако искате да видите подтиснат индустриален град, добре. Ако обаче искате да видите купон и забележителности, Копенхаген е мястото. Автора на статията е платен 100%. Не може да става дума за сравнение. Малмьо има обаче едно съществено преимущество - точно два пъти е по евтин.
  • 16 Не отивайте там

    1 0 Отговор
    Каспичан е по красив от Малмъьо