9 Октомври, 2019 15:27 2 042 1

Кадастърът готов до края на 2019 година

  • кадастър-
  • агенция-
  • обект-
  • стратегическо значение

АГКК вече е обект със стратегическо значение

Кадастърът готов до края на 2019 година - 1
Снимка: Shutterstock

Приключване на дейностите по преобразуване на картата на възстановената собственост в кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР), възлагане създаването на нови КККР, подобряване на тяхното качество и това на предоставяните кадастрални услуги са приоритети в приетата от Министерския съвет Програма за дейността по създаване на кадастъра и имотния регистър през 2019 г. Поддържането и развитието на информационна система на кадастъра е също сред целите в Програмата. С нея е приет и Отчет за дейността по създаването на кадастъра и имотния регистър през 2018 г.

През тази година се предвижда обявяване на процедури за възлагане на обществени поръчки за създаването на КККР на урбанизираните територии, попадащи в землищата на 311 населени места. Продължава изработването и одобряването на такива за землищата на 253 населени места в 14 области. До 31.12.2018 г. са одобрени КККР за 80 049 кв. км, представляващи 72,12% от територията на страната, като набраната информация обхваща 14,5 млн. недвижими имоти. С одобрени КККР са всички населени места от 30 общини. Обхванати от кадастъра са областните градове, 126 общински центъра, 754 населени места и територии с развит пазар на имотите и инвестициите, включително Черноморското крайбрежие и планинските курорти.

През 2019 г. Агенцията по геодезия картография и кадастър (АГКК) продължава надграждането и развитието на информационно-комуникационната си среда и интеграцията на информационните процеси, което е от основните предпоставки за успешно реализиране на електронното управление и предоставянето на електронни административни услуги. Административната информационна система КАИС трябва да се развие до среда, която обхваща и контролира всички процеси по достъпа до данните и предоставяне на услугите от всички ресурси.

Предвижда се Агенцията по вписванията да доразвива Интегрираната информационна система, обслужваща дейността на службите по вписванията към Агенцията и адаптирането ѝ към промените в нормативната уредба. Продължава въвеждането на стари актове в информационната система за попълване на информационния масив.

В подсистемата „Имотен регистър” на интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър е заложено осигуряването на поддръжка, дигитализация на документи, съхранявани в архивите на 113-те служби по вписванията към Агенция по вписванията, оптимизиране разпределението на работа, повишаване ефективността на служителите и сигурността на информацията.

Агенцията по вписванията през настоящата година продължава изпълнението на проект „Надграждане на имотния регистър за интеграция с кадастралния регистър и предоставяне на допълнителни е-услуги“ по Оперативна програма „Добро управление“. Чрез него ще бъдат реализирани минимум 9 нови електронни услуги, както и разработването на проект на Наредба за създаване, поддържане и ползване на информационните системи за кадастъра и имотния регистър и за прекия достъп до данните в тях (съгл.чл. 7, ал. 3 ЗКИР).

Изготвен е проект на Наредба за условията и реда за осъществяване на двустранната връзка и обмена на данни между кадастъра и имотния регистър (съгл. чл. 6, ал. 3 ЗКИР) от междуведомствена работна група към министъра на правосъдието.

На днешното си заседание правителството също така реши Агенцията по геодезия, картография и кадастър да се превърне в обект със стратегическо значение, като прие допълнение на ПМС № 181 от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност. С промяната Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) се определя за обект със стратегическо значение. Целта е гарантиране на безпроблемното функциониране на информационните системи на кадастъра - Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър (ИИСКИР) и Кадастрално-административната информационна система (КАИС).

Основна задача на АГКК е създаването на кадастралната карта и кадастралните регистри в цифров вид за територията на цялата страна, поддържането им в актуално състояние и осигуряване на основни кадастрални данни за нуждите на планирането, инвестиционното проектиране, изграждането на инфраструктурни обекти, решаването на проблеми при бедствия, опазване на околната среда, при реализиране на сделки с недвижими имоти и други дейности.

Чрез двете информационни системи се реализират процесите по създаване на кадастралната карта и кадастралните регистри и дейностите по предоставяне на услуги и данни от кадастъра. Чрез тези системи АГКК изпълнява и задълженията си по внедряване на електронното управление, предоставяне на електронни услуги и създаване на предпоставки за автоматизиран междурегистров обмен.

За да изпълняват своето предназначение, ИИСКИР и КАИС трябва да отговарят на съвременните изисквания, на ГИС системите за предоставяне на данни и електронни услуги, както и да бъдат в съответствие с действащата нормативна уредба. Това налага надграждане на информационните системи с необходимите функционалности, които да осигурят нейното безпрепятствено функциониране.

Чрез включването на АГКК в единния списък могат да бъдат предприети всички възможни мерки за предотвратяване и ограничаване на рисковете и негативните последици за АГКК и за потребителите на кадастрални услуги, произтичащи от липсата на информационни системи на кадастъра със съответните функционалности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Slavi

    2 0 Отговор
    Кадастърът готов до края на 2019 година, едно от малкото неща което е направено за 30 години. сега е добре имотният регисър да оправят, така че с един клик на мишката да провериш кой дом на кой е, и колко данаци е платил а също да въведът 30 годишни присъди за измама при имотите и отстрелване на боклуците .