9 Октомври, 2019 17:27 16 325 30

Криза в хотелския бранш по южното Черноморие

  • imot.bg-
  • хотели-
  • пазар-
  • продажба-
  • бургас

Продават се близо 260 хотела

Криза в хотелския бранш по южното Черноморие - 1
Снимка: М. Богданова ©

Несъмнено фалитът на Thomas Cook, както и последвалият на „Астрал Холидейз”, няма как да не се отрази на пазара на недвижими имоти в частта хотели. Днес излезе информация, че застрашени от фалит са близо 60 хотела. Реална е опасността част от тях да излязат на пазара и да се присъединят към близо 260-те хотела, които в момента са на пазара. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че най-евтиният офериран търговски обект от сегмента, е на стойност 132 000 EUR. Тризвездният обект се намира в близост до центъра на новия град в Созопол. Състои се от 4 апартамента, като всеки е с площ между 40 и 50 кв.м. В другия край на класацията са хотелски комплекси с цена над 5 млн. EUR. Най-скъпият обект, който се оферира, е на стойност 12 500 000 EUR. Става дума за хотел, разположен срещу Стария град на Несебър. Разгънатата му застроена площ е 6700 кв.м. На шест етажа са разположени 60 двойни стаи, 2 студия и 1 апартамент. Комплексът разполага също така с ресторант, басейн, фитнес и сауна. Плюсовете са, че постройката е сравнително нова – 2009 г. и че работи целогодишно.

Най-големият хотелски комплекс, който към момента се продава по южното Черноморие, е с разгъната застроена площ от 24 500 кв.м. Разположен е в Созопол и се състои от хотелска и жилищна част. Броят на апартаментите е 145, като те са разположени в 13 сгради. Независима оценителска институция е определила цена на обекта над 7 млн. EUR.

Не липсват и предложения на банки. Повечето са хотели от семеен тип, а причината за продажба чрез банка е необслужен кредит. Така например, началната тръжна цена за хотел в Ахелой с разгъната застроена площ 1303 кв.м, е малко над 201 000 лв.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гларуса

    64 69 Отговор
    Глупости всичко е точно сезон 2019 е най силния от 30 години насам догодина се очаква да е още по силен. Благодарности министър ангелкова

    Коментиран от #4

  • 2 Хъшове

    14 0 Отговор
    Стария гард.
  • 3 колко мъка има у тоя сайт

    67 5 Отговор
    Къде е ония трол "Хотелиера" 'дето много се праскаше тука ???? Аааа явно си пише обявата в имоти, смуче вакуми от Лидъл, подготвя се за тежката зима и гледа у фейсу снимки на приятелчета от гръцките плажове ;))
  • 4 Миризлив пор

    50 22 Отговор

    До коментар #1 от "Гларуса":

    И какво ти е виновна министърката или премиера или президента, ако искаш и омбудсмана? В случая "едни бизнесмени" са ламтяли за голямата печалба и са сключвали изгодни договори, в един момент бизнес-партньора им (по-големия тарикат) ги е завлякъл. Само не разбрах какво е виновна нашата държава?

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Мария Атанасова

    110 4 Отговор
    Бизнесът се научи да хленчи и мрънка, и НИКОЙ не ги закача. Щото са зле, умрели от глад, хвърлят си децата пред влаковете-товарните, че са с повече вагони. И искат намаляване ДДС; държавата да ги рекламира безплатно; нисколихвени кредити; чужди работници на по 400лв, обучени ПАК от държавата, на 12часови смени, осигурявани на 4часа; лекар с ценоразпис като в Бевърли Хилс; да си свалят дюните с багери през официалните почивни дни; да строят мега хотели с пясък от плажа в бетона; и да не участват в компютърната система за нощувките, АКО МОЖЕ. Страхотна тактика!

    Коментиран от #28

  • 6 Koko55

    66 1 Отговор
    Айде стройте още!
  • 7 Мария Атанасова

    22 15 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Не можеш ли да приемеш поста на колегата #1 без сарказъм? Сезонът по морето не беше слаб, ДАЖЕ НИКАК, на фона на блатото, в което живеем... Виж, ти ако си "АйТи в София", и си говориш на различни езици по слушалката-микрофон, решавайки нечии проблеми по света, е нормално да си готов да дадеш живота си за каузата на Джелял Касапина - да СТОИ на власт докато закопае грешните милиарди в Хемус. И после асансьорът външен ще ни се струва като за 3.50...
  • 8 Буко Баламата

    23 4 Отговор
    А добро утро.Догодина пишман хотелиерите на Сулата с хляб,сол и поклони до земята да чолят нуристите да се върнат барем за два дни.
  • 9 тнт до Мария Атанасова

    17 7 Отговор
    Точно така се пише!Браво!
  • 10 Васко

    81 3 Отговор
    Така им се пада, нека да фалират всичките!!!
    Изгониха Българите в Гърция и Турция и докараха изметта от
    Англия ,наркоманчета на които им продават дрога и проститутки и сега реват.Да не говорим и за презастрояването и високите цени на плажовете .Те са си виновни и бездействието на държавата!
    Няма оправия и това си е!
  • 11 Кой68

    48 1 Отговор
    Стига сте ни облъчвали със глупости...Добре че тия фалираха за да може Мин.на туризма и "бизнесмените"по Черномарието да се оправдават? Кой е виновен за безразборното застрояване и асфалтиране;кой е виновен за съсипването на природата и кой е виновен за лошото обслужване със неадекватните цени?
  • 12 Йозеф

    59 4 Отговор
    Изобщо не ми пука за лайноморието. Хората вече букват в гръцко за догодина, беге хотелиерите не умеят да диверсифицират портфолиото си, скачат на пияни бритиши, щото се скубат лесно, пакетно на групи, обаче за следващия сезон - тишина. Това е от мениджмънта, то и той като персонала - за толкова пари толкова музика. Честито на новите концесионери!
  • 13 Нека

    12 1 Отговор
    Нека нищо
  • 14 Никой

    46 0 Отговор

    До коментар #4 от "Миризлив пор":

    Когато някой краде от крадеца е виновна държавата,а когато крадеца краде от народа няма виновен
  • 15 Еее

    37 2 Отговор
    Още нищо не сте видели от кризата.
  • 16 Къде беше държавата?

    43 1 Отговор
    Защо се допусна това презастрояване. Тогава държавните чиновници трябваше да пълнят гушки като пеликани от рушвети за разрешителни.

    Коментиран от #24

  • 17 Plovdiv

    31 1 Отговор
    "Светът се продава... Но кой ще го купи", както пееха Мегадет в златните години на хеви метъла...

    Коментиран от #25, #27

  • 18 ДОБРЕ

    17 2 Отговор
    Работници и работодатели взаимно се радват когато другия е с ниска или минимална заплата , или работи по принуда за без пари . В такива случаи винаги едната страна е доволна . . . Та и сега едната страна заслужено е доволна !
  • 19 Циганска држава

    6 1 Отговор
    От магарета европейци не става ! Дивото не само остава , зове но крещи и настоява да е диво ! Кой днес е професионал - политик ? Кой ? Есил е СПЕЦИАЛИСТ - НАГАЖДАНОВ за един ден !
  • 20 Предизвестен край

    35 1 Отговор
    Е, наиграха се! Хотел до хотела, а отвън тръни, боклуци, прахоляк! Нелюбезен, намръщен, некултурен персонал. На това туризъм ли му викате? Кой нормален ще дойде втори път?
  • 21 Васил

    35 1 Отговор
    Когато гониш Българският Турист от нашето Черноморие получаваш продажба на хотел
  • 22 Бях, видях

    35 0 Отговор
    Несебър. Красив до болка, възможности за първокласен туризъм.Но! Липсва култура на местните. Усмивката почти е непозната. В автобусите кондуктурките подвикват грубо и се карат на чужденците, някакви стари возила с нашарени платформи се ползват като атракция. В новите нагъсто застроени части няма места за паркиране на колите. Нашенци измислили да си пазят мястото с туби за вода докато се върнат от плажа! Руснаците си отиват. Западняците започват да се връщат, но те ще са по- взискателни.А иначе, старият Несебър е приказка, плажовете и морето са чудесни. Би могло да е незабравима ваканция за българи и чужденци!
  • 23 факт

    19 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Справка - Испания.
  • 24 гост

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Къде беше държавата?":

    На вас за всичко ви е виновна държавата! Това,че разни мутри са застроили морето се решава от ОБЩИНАТА.РАЗБРА ЛИ ??? Държавата не може да се намеси.Все едно Боко Тиквата да нареди на някой кмет да спре строителство.Може,ако е селски кмет.

    Коментиран от #26

  • 25 Killing is my business

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Plovdiv":

    Мирът се продава "Peace sells, but who s buying". Големи са Мегадет.
  • 26 Уйки

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Заблуждаваш се
    Именно твоя Бойко и ГЕРБ, а и преди тях узакониха много от мутренските привилвгии. Виж закониге кога сацласувани...
  • 27 Евреина

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Plovdiv":

    Светът е мой и не се продава !
  • 28 Грую

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мария Атанасова":

    Абсолютно съгласен! Не само по морето, това е манталитета на българина. Целия свят да продаде пак ще рече , че не му вървяло!
  • 29 Антон

    15 0 Отговор
    Аз друго не мога да разбера. Защо всички хотелиери реват че някой друг им е виновен - направили посредствени сгради, с посредствено обслужване, с най-долно качество храна, мизерно обзавеждане, собственик тъпанар цепещ стотинката на две, и те имат наглостта да реват че нямало туристи. Абе глупаци вие сте частници и ще се борите за клиента, ще му лазите в краката и ще правите всичко възможно точно вие да бъдете избран от клиента, който да си остави парите при вас. Ако не искате така, хотела ви ще стои празен.
  • 30 браво умници

    1 0 Отговор
    да им го … и на продавачите, и на купувачите им