19 Октомври, 2019 17:51 2 715 5

Продават парцели на атрактивни места

  • пловдив-
  • военни-
  • имоти-
  • продажба-
  • гладно поле

Министерството на отбраната продава и казармите в „Гладно поле”

Втори градски център на Пловдив или жилищно гето с огромни комплекси? Това са двата варианта пред квартал „Гладно поле”, а нещата изглежда отиват към втория сценарий. Въпреки намеренията на градските власти районът върху бившата казарма да се превърне във втори градски център, където да се изнесе администрацията и Hi-Tech паркове, военните се готвят да продадат имотите. Военните дадоха само 16 дка, а останалите 60 дка вече са предвидени за продажба, а търгът за тях ще бъде до края на годината, съобщава TrafficNews.bg. Само преди дни приключиха и първите търгове на имоти, собственост на МО в Пловдивска област. Близо 150 дка бяха продадени на общата сума от малко над 1.4 млн. лв.

Големият въпрос е какво ще се построи на мястото на казармите в Пловдив. В момента терените там са със специален статут, като новият собственик ще трябва да го промени, за да строи.

Действащият общ устройствен план позволява там терените да се променят на „Устройствена зона на районни центрове”, където се позволяват до 70% жилищно строителство. Другият възможен статут на земята е за „Смесена многофункционална устройствена зона”, която на практика се позволява над 15 метра височина на сградите с жилища и офис помещения. На практика върху огромните терени могат да изникнат безчет небостъргачи по 100 метра.

Кметът Иван Тотев бе заявил, че в новия Общ устройствен план е предвидено зоната да бъде за 100 % обществено обслужване. Новият ОУП обаче може да влезе в сила чак от 2021 година, а дотогава имотът да е продаден и със сменен статут.

Все пак, за да се промени ПУП-а на цялата зона, ще трябва да минат две гласувания на Общинския съвет, които могат да отложат нещата и дотогава да влезе новия ОУП.

Припомняме, че през юли миналата година Красимир Каракачанов заяви в Пловдив:

„Времето на подаръците в армията свърши! При наличието на няколкостотин военнослужещи без дом в Пловдив да подаряваме терени… По-добре да построим нещо на тези имоти,а не да плащаме наеми на военните”. След това дойдоха и решенията на Министерския съвет, с които се позволява продажбата на тези имоти.

Към този момент прехвърлените 16 декара са достатъчни за изграждането на инфраструктурата заложена в европрограмата. Очаква се до края на годината да започне работата по прехвърлените имоти.

Там се планира ремонт на уличната инфраструктура, също така ще се направят и вътрешни улици, както и удължаването на улица „Богомил” и „Георги Странски”, като така ще се свърже цялата зона от новия парк до мол „Плаза”.

Овен това ще се ремонтират и двата основни булеварда покрай зоната „Освобождение” и „Санкт Петербург”. За да могат да бъдат изцяло реконструирани, Община Пловдив ще участва със свое финансиране от 5 млн. лева. Крайният срок за реализация на дейностите е 2021 година плюс две години допълнително при стартирани ремонтни дейности.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджи хаджи Българин

    13 3 Отговор
    Шкембе войвода масово разпродава имотите на ВМО и подписва договори срещу тлъсти комисионни! Ф 16 и други ! Тоя е по- нагъл и от ББ!
  • 2 Гоце

    10 2 Отговор
    Абе Шкембе, нали ще въвеждаш Военна Служба. Що разпродаваш казармите? После държавата да купува на 5 пъти по-високи цени ли? Голям и дебел Ум си ти!
  • 3 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    0 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 4 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    0 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 5 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    0 0 Отговор
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂