Last news in Fakti

29 Октомври, 2019 15:39 17 754 23

Видин: Слабо търсене и предлагане, но високи цени

  • imot.bg-
  • видин-
  • жилища-
  • цени

Видин: слабо търсене и предлагане, но високи цени

Видин: Слабо търсене и предлагане, но високи цени - 1
Снимка: Shutterstock

Слабо търсене и предлагане, но високи цени. С това се характеризира пазарът на жилища във Видин. Средната цена на гарсониерите и двустайните жилища са малко над 300 EUR/кв.м, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Офертите обаче не са повече от 50. Най-много се предлагат жилища с три стаи – над 60 броя. Средната цена е около 360 EUR/кв.м.

„Имаше леко раздвижване през летния сезон, когато хората си идваха от чужбина, предимно те търсеха. Всяка година е различно, тази година търсеха тристайни апартаменти, тухла в квартал Калето най-вече. Има търсене на гарсониери, но няма почти никакво предлагане. Предимно имаме последни етажи, крайни райони, но си стоят от отдавна на пазара и няма търсене. Самият купувач разполага с определена сума пари, готов е да изчака ако няма това, което търси. Когато продавач дойде при нас, искаме първо да огледаме имота, правим една груба оценка спрямо предходни сделки в този район и казваме цената, която отговаря на имота, ако продавача иска да получи по-висока цена и е готов да чака, приемаме неговата цена и имота си остава на пазара дълго време”, казва брокерът Катя Цветкова, цитирана от БНР.

Над 50% от българите живеят в тухлени къщи, а 45% - в апартаменти в блокове, сочат последните данни на Eurostat. Близо 85% от българите имат собствено жилище, като продължаваме да сме на едно от челните места по този показател в Европа. Притежаваме близо 3.9 милиона жилища. От тях 2.6 милиона са в градовете, а 1.3 милиона в селата. Над 600 000 сгради са от бетон и тухла, а 1.5 милиона – от тухла и гредоред. От стоманобетон са 75 000 сгради. Броят на панелните постройки е близо 19 000 с над 900 000 жилища. Най-висок процент на необитаеми имоти има в селата.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GoGo

    32 20 Отговор
    Високи ще са цените.
    Ако аз продавам също ще търся висока цена ,защото после няма да мога да купя нищо на ниска цена

    Коментиран от #11

  • 2 СссереМ

    25 33 Отговор
    Е те 300 евра са си чисто без пари ,кво реват толкова.
  • 3 Последния софиянец

    89 9 Отговор
    Много им е мъка на капиталистите че ни останаха жилищата от социализма. Парите на народа обраха с разни схеми, сега трябва да измислят как да ни чопнат и жилищата. Искат като на запад да живеем под наем и всеки месец да им пълним джобчето.

    Коментиран от #5, #6, #10

  • 4 OptimistBG

    34 13 Отговор
    Ела да купите във Видин! Има голям потенциал този град! Ето, направиха Дунав мост 2 - има голям трафик на коли в двете посоки! Чудесна инвестиция е всеки имот който купите в нашия край!

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да така е😂😂

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "OptimistBG":

    И ше има завод за сателити на наса 😂😂😂😂 у видин а в кържали завот на нато за лазери😂😂😂😂
  • 8 асдф

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "OptimistBG":

    Дай парички и идваме да си купим :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Токо

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ами имаш опция , можеш да спиш на хотел!
  • 11 Пешо

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "GoGo":

    Ти може да търсиш каквото си искаш, въпроса е какво предлагаш. Щото Ганьо Балкански е свикнал много да иска, а да не предлага нищо и накрая да си остава гол само с едното искане
  • 12 Gost

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "OptimistBG":

    Наистина е голям трафика на километри извън града а средната скорост с която минава този "голям" трафик е 80 км в час така че потенциалът на най западналият град в България наистина е "много голям" Дерзаите
  • 13 алоооо

    29 11 Отговор
    какви високи цени бе, лъжци и манипулатори, цените не са ли 3 ПЪТИ по-евтини от софия??? затова и няма предлагане защото ако хората продадат 3 стаен тухлен след това не могат да купят и панелна гарсионера в покрайнините на замърсената,престъпна и пренаселена прехвалена софия. хората от безизходица се принуждават да се изселват към големия град заради препитание а не че им е кеф да висят в задръствания или да няма къде да запишат детето си на градина. за предпочитане е да се живее в по-малък и тих град, по-малко стрес,по-малко престъпност, по-подходящ за отглеждане на дете и още др. да не говорим че видинския край е най-здравия район от цяла българия от сеизмологична гледна точка и със достатъчно подземни водни запаси. ако удари едно яко земетресение гордите шопи да ги видя тогава, да не станат цените в софия 300евро а във видин 1300 евро, безумие е да се устроиваш на места които в дългосрочен аспект съществуването им е под въпрос, и в истанбул цените са по-високи от софия, но е по-сеизмологично опасен район, и в калифорния е по-скъпо но ще хвърлиш ли ако имаш една торба пари за имот който има опасносност да пламне заедно с др около теб??? объркан свят, ненормалното е вече норма, затова и ще дойде скоро края на тоя свят !!!

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Петър Андонов

    25 3 Отговор

    До коментар #13 от "алоооо":

    Пич, София е столица все пак. Видин,за съжаление, е според мен по-престъпен заради ц.ганското население, което е дори и в центъра на пълчища. Ходили сме все пак и ние във Видин. Отделно и че няма никаква перспектива този вече умиращ град,който политиците просто задраскаха от картата, а кметът е най-неактивният послушко, заради който няма никакви инвестиции в града.

    Коментиран от #18

  • 15 ДОКО

    8 5 Отговор
    ПОДДЪРЖАТ СЕ ВИСОКИ ЦЕНИ ЗАРАДИ ЦИГАНИТЕ...ДА НЕ ПРИПАРВАТ КЪМ ВИДИН ХА ХА ХА

    Коментиран от #20

  • 16 Да ама не

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "алоооо":

    Пич цените в ЦГЧ /централна градска част/ на София отдавна не са 1300 евро, а над 2000. За 1300 на квадрат само по кварталите.
  • 17 Една българка

    13 2 Отговор
    300 - 360 €/кв.м. си е нищо в сравнение със София - 1360 €/кв.м. А търсенето е слабо защото няма хора с пари, които да търсят жилище там. А, бе, то въобще няма хора в България.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гневен

    2 0 Отговор
    Защо ми изтрихте коментара бе,продажници? Господ вас да изтрие от лицето на земята!!!
  • 20 Дада

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "ДОКО":

    Кви ги дрънкаш бе?! Циганите отдавна са си купили апартаменти на пъпа на Видин и си живуркат щастливо, просто всички бачкат в Германия и вече имат пари да инвестират. Проблема ще дойде като се върнат обратно тук, че вече нема да живеят у махалата, а на центъра, ама ще са с европейско мислене(уж) :)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 мдда

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Една българка":

    ти виж какво е състоянието на жилищния фонд преди това..