29 Октомври, 2019 17:35 2 555 8

Ръст на китайските инвестиции при съседите

  • гърция-
  • китай-
  • златна виза-
  • инвестиции

Плащане чрез POS терминал на имотни сделки

Ръст на китайските инвестиции при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцките власти предлагат да се разреши на китайските инвеститори, които искат да се възползват от програмата „Златна виза” да ползват плащане чрез POS терминал. Доскоро този начин на плащане беше забранен.

Близо 70% от заявилите желание да участват в програмата „Златна виза” са именно от Китай. Гражданите на азиатската държава обаче не могат да изнасят в чужбина повече от 50 000 USD в рамките на една година. Тази рестрикция, обаче не е попречила на 57 000 китайци да изнесат от страната над 44 млрд. USD за последните 10 години именно по гръцкия вариант на програмата „Златна виза”, но като цяло е затруднила процеса.

Преди година атинска инвестиционна компания по недвижими имоти, оглавявана от бившия изпълнителен директор на една от най-големите гръцки имотни агенции, се оказа в центъра на голям скандал, затова, че е приемала пари за покупката на гръцки имоти чрез POS терминали, принадлежащи на гръцки банки в Китай. Към онзи момент собственикът на компанията отговори, че процедурата по покупко-продажба на имоти е напълно законна от началото до края.

Днес практиката, която преди година се смяташе за незаконна, ще се превърне в официална благодарение на внесената поправка от министъра на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис в законопроектът „Инвестирайте в Гърция”.

В случай, че поправката бъде приета, то тя ще обхване всички операции от 1 януари 2017 г. Договорената цена на имота ще трябва да бъде изцяло платена от двустранен банков чек по сметка на получателя, чрез кредитен превод или чрез POS терминал, определен от доставчика на платежната услуга, действащ в Гърция. Горните методи за плащане могат да се ползват от съпрузи и кръвни роднини.

Всички данни на платеца трябва надлежно да бъдат регистрирани и предоставени на нотариуса, който изповядва сделката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Насам натам

    26 0 Отговор
    На картинката е знамето на израел.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Насам натам":

    Не са имали друга снимка!!!
  • 4 Милена Богданова

    10 0 Отговор
    Най прекия път за Брюксел от България е през Могадишу!
  • 5 Ба си

    3 1 Отговор
    Ба си лъжлйовците тия китайчета.
    А обещаха да додат у нас.
    Що ли ни прецакаа?
  • 6 Свръх..... неграмотната

    5 0 Отговор
    ... отново в действие. Израелски знамена в статии за Гърция. Нов правопис в другите й статии...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Токо

    0 0 Отговор
    Глупости на таркалета и.... Какво ще инвестират китайците в Гърция???
    Там няма кой да им работи ! Грък ще работи на киайци в неговата държава , айде бе !!! ДДС 24 % ! Дебели данъци . Китайски ресторанти там на практика са предварително обречени . Може би амбулантни търговци бягащи от системата в Китай. С такива на Илиенци е пълно . Крупни инвестиции от Китай в Гърция НЯМА!!! Каквото и да произведеш там ще е по скъпо от колкото в Китай или БГ . Стига писахте глупости .