Last news in Fakti

5 Ноември, 2019 14:37 9 857 10

Тайланд: Нов данък върху земята

  • тайланд-
  • земя-
  • собственици-
  • данък

Въвежда се от началото на 2020 година

Тайланд: Нов данък върху земята - 1
Снимка: Shutterstock

Новият данък върху земята, който ще влезе в сила от началото на 2020 г., ще е още едно предизвикателство пред тайландския пазар на недвижими имоти. Основно промяната ще засегне пустеещите парцели, които в района на Банкок са предостатъчно. На собствениците на подобни имоти ще им се наложи да плащат значителна сума под формата на данъци и то за първи път. В момента те усилено мислят как точно да използват земята си за търговски цели.

Според местни брокери, рискът за много от собствениците се крие в желанието им да развиват търговска дейност, като по този начин създават значителна финансова дейност за себе си, разработвайки нерентабилни опции. Повечето от собствениците нямат опит и позиции на пазара. Това означава, че има опасност да построя нещо, за което няма търсене и по този начин да задлъжнеят със значителни суми към дадена банка, които значително да надвишават размера на новия данък.

На много от собствениците парцелите им се намират на места, които не са подходящи за строителство на офиси, жилища или търговски обекти, които да се отдават под наем. Въпреки, че цените на апартаментите растат, най-популярен остава сегментът на имоти в жилищните комплекси.

„Първо собствениците трябва да видят размера на данъка, който трябва да платят, а после детайлно да проучат вариантите. Например, строителството на паркинг и отдаването му под наем може да се окаже много по-печеливша стъпка, ако се изгради на място, където много от хората имат автомобили, но не разполагат с достатъчно паркоместа в комплекса, в който живеят”, казва управляващият директор на консултантската компания CBRE Thailand for the Nation's Property Аливас Патнадабутр.

Втората алтернатива е отдаването на земята под аренда на трета страна. Това може да бъде както краткосрочно, така и за по-дълъг период от време. Тук обаче също е важно местоположението на парцела. Има места с потенциал за развитие и търсене от страна на предприемачи.

Анализатори предполагат, че след 2019 г. на пазара ще се появят парцели, достъпни за продажба и балансът между търсене и предлагане ще намали разликата между офертната цена и тази, която купувачите могат и са готови да платят.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гост

    12 1 Отговор
    И затова Б.Б. не се е сетил, вероятно и съжалява както съжалява за това, че бил научил народа да кара по безплатни магистрали.
  • 3 Дългият

    19 0 Отговор
    Не може да си представите колко много ме интересуваше тази информация...Благодаря ти Миленче...
  • 4 Очаквайте скоро и в бегето

    6 3 Отговор
    Боки ше иска и умрелите да му пращат кинти от отвъдното😂😂😂😂
  • 5 onq s konq

    9 1 Отговор
    За разлика от Тайланд,в БГ Пустеещи земи ПОЧТИ НЯМА,като Земеделската земя е НАПЪЛНО ОСВОБОДЕНА ОТ ВСЯКАКВИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И РЕНТАТА която получават Собствениците.Което пък е абсолютно логично,след като Земеделието СЕ СУБСИДИРА.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Броки

    2 1 Отговор
    Като вдигнат да наците в СФ, ще се нормализират цените.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.