5 Ноември, 2019 09:37 12 634 2

Собственици ще могат да гонят наематели

  • кипър-
  • наемател-
  • наемодател-
  • промени-
  • закон

Промените ще бъдат гласувани на 22 ноември от кипърския парламент

Собственици ще могат да гонят наематели - 1
Снимка: Shutterstock

Процедурата за изселването на наематели в Кипър, които съзнателно не плащат месечната си рента или имат задължения, ще бъде опростена, след като в парламента вече са внесени за гласуване промени на Закона за контрол на наемите. Очаква се те да бъдат гласувани от депутатите през текущия месец. Мярката ще облекчи наемодателите при изгонването на наематели, които имат дългове или не възнамеряват да си платят месечната рента. Основната промяна е, че собственикът няма да е необходимо да доказва, че клиентът му не съблюдава задълженията си, съобщава Cyprus Property News.

Депутатите са „за” промените, внесени от техните колеги от групата DISY, която се стреми да реши сложните отношения между двете страни. В промените е записано, че всеки наемател, който не е внесъл в срок месечната рента, ще получава писмено предупреждение. Последният ще има на разположение 21 дни, за да се издължи. Ако не го направи, собственикът има право да започне процедура по изселването му като подаде заявление в съда. От този момент наемателят ще има 14-дневен срок да предостави квитанция за платен наем. В противен случай през следващите 3 месеца той може да бъде изселен, ако става дума за търговски обект. В случай, че нарушението се отнася за жилище процедурата продължава 6 месеца.

Промените също така изискват наемателите да искат документ, че са платили наема си. Това ще спомогне за намаляване на сивия сектор в сегмента.

Не липсват и скептици на закона. Според тях промените ще доведат до определени проблеми. Предаването на властта в ръцете на съда ограничава правото на живущите от защита и лишава съда от власт.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Селяндур

    4 3 Отговор
    Ще се местя на софиата, га паднат цените