8 222 25

Как изглеждат жилищата в Северна Корея (СНИМКИ)

Хладилникът и канапето са белег на лукс

Туристическият бизнес в Северна Корея и днес е доста слабо развит. Все пак тук всичко зависи не от желанията на туриста, а от това какво е разрешила държавата. Естествено, достъпните за чужденците жилища са строго определени и целта им е да покажат до каква степен се е развило севернокорейското общество. До имотите на средната класа в страна те нямат достъп.

Жилищният бум в Северна Корея е бил през 50-те години на миналия век. Построените тогава апартаменти са се превърнали в „спасителна сламка” за хиляди корейци. Интериорът напълно повтаря епохата на социализма у нас. Доскоро стандартните жилища са били много малки. Интересно е да се отбележи, че корейците не знаят какво е това входно антре в апартамента. При тях то е заменено от мини антре с площ, на която могат да се поставят не повече от три чифта обувки.

Странна е и банята. Няма тоалетна чиния, а клекало и специален извод за водата за душ. В по-съвременните жилища има и мивка. Доста по-късно в интериора на банята се появява ваната, но малцина са тези, които могат да се възползват от това удоволствие, тъй като централното топлоподаване е лукс, а и да имат бойлер това едва ли би им свършило работа, като се има предвид честото спиране на тока.

Холът в стандартните жилища не разполага с много мебели. Ярките покривала, репродукциите и снимките на политическите лидери по стените са неизменна част от интериора на всеки корейски дом. Шкафовете и извезаните салфетки са навсякъде. Ако в помещението има плосък телевизор, то това е белег, че семейството е много богато. Често в хола може да се види и хладилник, който също е доказателство за заможност и се поставя на най-видното място. Аналогична е ситуацията и с меката мебел. Тези предмети се явяват символ на богатство, макар хладилникът да не се ползва във всеки дом, отново поради честата липса на електричество. Централното отопление, дори в големите градове често липсва. Поради това всеки собственик отоплява дома си както може. В повечето случаи се монтира системата „топъл под” (различно е от подовото отопление). Най-вече това се прави в спалните. По-голямата част от населението спи на матрак, който е сложен направо на пода. Леглото и дивана се смятат за лукс.

По-съвременните жилища се отличават от тези строени в периода 1950-1953 г. Причината е, че Ким Чен Ир е приел нови норми за жилищната площ за едно семейство. Съгласно тях едно жилище е разчетено на трима души и разгънатата му застроена площ не трябва да е по-малко от 130 кв.м. И най-интересното е, че когато децата пораснат и създават собствено семейство, те са длъжни да напуснат жилището на родителите си. Изключение е само този случай, когато родителите се нуждаят от постоянни грижи.

Северна Корея
Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 майстор тенекеджия на криви глави

  79 25 Отговор
  Ха такааа четете ли добре статията ? Според техните норми тричленно семейство трябва да живее в не малко от 130 кв.м жилище !!!!!!!!А питам ние при "демокрацията " и според нашите " норми" как сме ? И колко българи живеят натикани в 35 кв.м гарсониерки че и в по малки жилища М ?Ма в статията не пише най главното-правят си независима политика и най важното централната им банка е НЕЗАВИСИМА ха сетете се от кого да не го пиша аз !!!

  Коментиран от #14, #15

 • 3 Йозеф

  63 16 Отговор
  Прекрасни жилища, юмрук в лицето на империализма! Виждат се и граждани, придвижващи се с модерни велосипеди, в резултат на мерките за намаляване на замърсяването в развитите градове и ограничаване на емисиите СО. Хладилници липсват, но това е защото всяко семейство от Северна Корея, благодарение на икономическият растеж и модерната социална политика на Ким Чен Ун може да си позволи да се храни всеки ден в някой от многобройните квартални ресторанти! Където има комунизъм народа е добре, икономиката процъфтява и благоденствие дебне от всякъде.

  Коментиран от #19

 • 4 8627

  41 15 Отговор
  До всички "демократи" и "капиталисти": Драги съграждани, отворете си съзнанието и помислете, комунизмът има уродливи дефекти, но такива има и западния строй. Икономичесото развитие не ознсчава нищо. Щастието е еднакво и при едните и при другите , сега и преди 2000г. В дългосрочен план, аз мисля , че пазарната икономика и делокрацията са най-лошите форми на управление. Защо ли? Помислете сами. Само времето ще покаже истината и няма значение кой лидер как я пречупва през лъжливи идеологически призми.
 • 5 Кореец

  24 7 Отговор
  Хайде всички българи дружно да плеснем с ръце, да се прегърнем и да емигрираме в Северна Корея. А пък ония 2 000 000 които се мъчат и страдат при джендърите - да са мислили...
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 Браво

  34 1 Отговор
  Мани ги тея,друга я ганяаа да сприе пърдялнико пред блоко, набор 95'и да пуфти че някой му е спрял на местото което той си мисли че е купил.
 • 8 Пол Пот

  43 1 Отговор
  От утре във всяка българска панелка снимка на Вожда Тиква,щеминавам да проверявам
 • 9 Съдбата

  7 14 Отговор
  им е такава нещастна, какво да правят хората.
 • 10 той

  13 21 Отговор
  В соца и тук беше същото.

  Коментиран от #20

 • 11 Behemoth

  26 0 Отговор
  Ба,не сте влизали у комшията (стар ерген)....ако ви кача снимки и напиша типична гарсониера в България, има да се обяснявате после пред чужденците....
 • 12 боцмана

  37 2 Отговор
  Бил съм на гости в Южна Корея , и там хората си живеят в скромни жилища и си спят на пода , а човекът на когото гостувах беше капитан на кораб и доста добра заплатен. Така , че всяка нация си има манталитети и не можем да съдим по видяното за живота на хората.
 • 13 Гоуст

  15 10 Отговор
  Абе вие не четете ли?Показват ви и ви казват това което искате да видите и чуете.Действителността в СК е коренно различна.
 • 14 Borislav Popov

  17 18 Отговор

  До коментар #2 от "майстор тенекеджия на криви глави":

  Ми ко прайш тука бе, каскет? Бегай в Кореята да се шириш нашироко. Живот ще си живееш. Сигурен съм, че много ще ти се зарадват, а и ще те дават по телевизора като пример за един от малкото дебили, избягягали от Запад на Изток.
 • 15 гост

  18 6 Отговор

  До коментар #2 от "майстор тенекеджия на криви глави":

  Никой не ги тика. Обаче като отидеш в общината и като направиш адресна регистрация трябва да ти откажат, а не да има 20 човека записани на един адрес. Това, че някои се тъпчат в 40кв 4 членно семейство си е техен избор, не е тъпкане. Една къща в съседното село може да струва 10х.лв, да има двор и тройна квадратура, ама кауна ще се набута в панелната гарсониера и ще я изплаща 20г. само и само да каже, че живее в града. В развитите страни е престижно да живееш извън града в предградията и в къщи с дворове, градинки, идилия. А у нас това се забравя и още от соца всеки от село тръгнал и си взел панелка, зъзне и няма пари за ток, живее мизерно, ама е гражданин. Хората, останали по селата и работещи в градовете са много по-добре отколкото тези в панелките. Сега един овчар взима 600лв на половин работен ден, магазинерката взима 700лв чисто, а в града работиш по цял ден за 500лв. Къде му е смисъла?

  Коментиран от #16

 • 16 Гост,

  10 3 Отговор

  До коментар #15 от "гост":

  ти много така се изразяваш,кат на гости. В града един бекяр-копанар днес не ги харесва едни 200 лева...надник плюс частно.За Варна ти говоря...Занаят си трябва,полезен и заплатен...и бачкане съответно!

  Коментиран от #25

 • 17 Гост

  14 7 Отговор
  "А портрета от стената тихо ни следи".... Това е най-затвореното, най-контролираното, най-следеното и най-самонаказващото се общество в света. Човешката глупост никога не е стигала до такива върхове. Идете, вижте го и никога не го забравяйте.

 • 18 Мариноов

  10 1 Отговор
  Къде ги видя тези 200лв. Повечето са от 40 до 70
 • 19 Чичо Си

  4 1 Отговор

  До коментар #3 от "Йозеф":

  Ти много прав си
 • 20 тя...

  2 0 Отговор

  До коментар #10 от "той":

  Аз като заема точилката ще видиш ти
 • 21 Само да кажа

  11 5 Отговор
  Стига с тия комунисти, фашисти и т.н. Колко трябва да ти е промит мозъка, че да мислиш, че там, където има комунисти, всичко е лошо. Пример. Някога имаше Гръцка Комунистическа Партия. Разпадна се на две фракции. Фракцията на твърдолинейните комунисти се обедини с друга лява партия и бе наречена СИРИЗА. Та, същата тая СИРИЗА управлява през последните четири години. Да сте чули за концлагери? Да сте чули за вкарани в затвора без съд и присъда и ред други простотии? Не ви ли се струва, че има различни форми на комунизма? То в С. Корея думата "комунизъм" е отречена. Има "чучкхе", ама откъде да го знае форумния писач. Той не чете, той пише. То и с капитализма е същото. И у нас капитализъм и в Швейцария, ама май има някаква разлика.
 • 22 г-н Голямата Работа

  7 5 Отговор
  Май пишем без да поддържа четем, а:) Много е важно, да разберем колко е льошо, льошо.....там в Кореята. Само дето тази лошотия се разваля някак си с този пусти "стандарт" 130 кв.м. за тричленно семейство.
 • 23 Бай Шиле

  2 1 Отговор
  Един кореец ме попита : какво значи "усвоен балкон"
 • 24 незнайко

  1 0 Отговор
  130 кв/м за семеиство с едно дете ! Кога ще ги стигнем КОМУНИСТИТЕ от Северна Корея ?
 • 25 Глей ти

  1 0 Отговор

  До коментар #16 от "Гост,":

  200лв. надник? По-полека, че голяма имиграция ще настъпи към Варна. Включително и от Западна Европа.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.