Last news in Fakti

4 Ноември, 2019 14:25 5 995 1

Светло бъдеще за този имотен пазар

  • юар-
  • кейптаун-
  • имоти-
  • цени

Кейптаун очаква ръст на чуждестранните инвеститори

Светло бъдеще за този имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

За пазара на недвижими имоти в Кейптаун годината не стартира добре. През първите три месеца се отчете най-силния спад на тримесечна база за последните 10 години в рамките на 3.2%. Въпреки това анализаторите са оптимисти и очакват възстановяване. За периода 2007-2017 гг. цените на жилищата в ЮАР са се понижили с 4.8%. Възстановяването на пазара през разглеждания период не е било с един и същи темп, сочат данните на Националния статистически институт на страната.

Опасността от експроприация на земята още повече затрудни възстановяването на пазара на недвижими имоти. Новата поправка на Конституцията на ЮАР от есента на 2019 г. внесе яснота в законодателството. И въпреки, че тя все още официално не е одобрена от парламента в съчетание с майските избори възстанови част от доверието в сегмента. Според анализатори, обаче едва ли жилищният пазар ще бъде повлиян.

„След изборите през месец май забелязваме бавно, но стабилно възстановяване на пазара на фона на значително подобрена политическа обстановка, която стабилизира икономиката. Независимо от общата несигурност, перспективите са добри”, казва Андрю Холдинг, изпълнителен директор на Pam Golding Properties.

За последната година и половина предлагането на недвижими имоти в ЮАР отчита ръст. Основно продавачите са южноафриканци, които продават жилищата и къщите си и напускат страната. След изборите тази тенденция отчете лек спад, тъй като продавачите видяха повече стабилност в местната икономика.

През третото тримесечие ръстът на цените е 3.8%, сочат данните на отчет на Националната банка на страната. Инфлацията обаче е по-висока – 4.3%. Търсенето се подобрява, а прогресивните лихви по ипотечните заеми обещават перспективно развитие на имотния пазар.

Що се отнася до чуждестранните инвестиции в недвижими имоти, то максимумът им беше през 2016 г. Тогава 5.72% от всички реализирани сделки са били с нерезиденти. През четвъртото тримесечие на миналата година делът им е спаднал до 2.98%. През третото тримесечие на текущата година 3.74% от сделките в цялата страна са били с чужденци, а в Кейптаун делът им е достигнал 6.5%.

Най-силно търсене има към къщи в затворени и охраняеми комплекси, както и тези разположени по атлантическото крайбрежие и предградията Констанс и Хаут Бей. Също така се отчита и ръст в търсенето на имоти извън пределите на Кейптаун. Средно купувачите отделят около 1 млн. USD за къща.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 222

    5 0 Отговор
    Най-прекрасната страна в света преди ''демокрацията''и да дадат властта на негрите. Вече повече от 25 години невежите негри се опитват да съсипят държавата, но тя все още се държи. За жалост накрая ще успеят.