Last news in Fakti

7 Ноември, 2019 09:37 7 100 7

Жилище за 100 EUR на месец

  • германия-
  • жилище-
  • наем-
  • цена

Берлински архитект с иновативна концепция за евтин имот

На разгъната застроена площ от 6.5 кв.м са разположени легло, маса, тоалетна и бокс. Пространството е максимално функционално. Според автора на мини имота Ван Бо Ле-Менцел, наемът му не трябва да надхвърля 100 EUR на месец, като тук са включени разходите за отопление и интернет. Досега подобно предложение в Германия не е имало, споделя брокери. Нещо повече – в големите градове наемните нива продължават да растат, както и цените.

С въпросната концепция Ле-Менцел се стреми да демонстрира, че достъпните жилища са възможни в големите градове. Но, според него, човек просто трябва да включи въображението си. Нещо повече – проектът е екологичен и социален.

Автор на иновацията е университета Tinyhouse в Берлин, основан от Ле-Менцел в сътрудничество с Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung. Подобно мини жилище може да бъде видяно на ул. Carl-Herz Ufer 9 в берлинския квартал Kreuzberg до 17 март 2020 г. Къщата е обитаема, за да може да се види, че функционира добре. Архитектът е поканил в нея да живее бездомната жена Амелия, с цел да провери удобствата и функционалността на имота. Въпросният модел е на колела, но това не означава, че става дума за мобилна къща. В действителност това ще е голяма сграда с няколко жилища с различна големина. Въпросният модул може да бъде разширен настрани и на височина до максимум 5 етажа.

Обединявайки няколко модула, ще се получи просторен жилищен комплекс със зони за общо ползване, макар че всеки наемател ще има собствена баня и кухня.

Ле-Менцел признава, че с идеята си е нарушил редица стандарти и правила. Отбелязва обаче, че по друг начин подобно достъпно от ценова гледна точка жилище няма как да се получи. Височината на помещенията е 3.6 метра, като при известните стари сгради на Берлин, построени в края на XIX век.

Ле-Менцел има все още шанс да вплете идеята си в реалния живот. Църковната жилищна асоциация вече е проявила интерес към проекта и оглежда места, където да започне строителство. По думите на архитекта, инвеститорът ще получава годишна печалба до 7%.

Жилище за 100 EUR на месец

Жилище за 100 EUR на месец

Жилище за 100 EUR на месец


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    13 1 Отговор
    Няма как да стане при минимум от 10квм за отдаване дори на стая под наем, при студентските WoGe примерно. Не съм сигурен дали килиите в затвора не са по-големи от това дори...
  • 2 1111

    14 0 Отговор
    Тоз е преоткрил караваната.
  • 3 321

    7 4 Отговор
    Глупости. Ако се вгледате този мобилен дом е доста по-голям - почти двойно от паркирания Голф. Голфът е 4.5 х 1.7 м =7.65 кв.м. Тоест, това е поне 10 квадрата. Като се сложи предвид и височината - тоест може да има полуетаж за леглото - стават около 15 кв.м. Концепцията не нито нова, нито иновативна - пускаш Дискавъри или подобно и там постоянно има филмчета за строителството на тези малки къщички на колела. Лошото е, че като стойност излизат почти на цената на стандартно строителство. Другото лошо е, че трябва да се поставят на земя, на която наемът в голям немски град ще е повече отколкото да си наеме апартамент. В примерът - като го паркираш това в платените зони на Берлин например - поне 300-400 евро ще се плаща за паркомястото.
  • 4 Гладен брокер

    5 0 Отговор
    Аре купувайте в София! Много ще ви е хубаво.
  • 5 гост

    14 0 Отговор
    При толкова пустеещи жилища извън градовете защо не помагат на хората без доходи и в затруднение да си устроят живота там, а не да се гъчат в 7квм жилище? Малоумно е. В Япония и Китай наемат коли, за да преспиват в тях, ама това не е редно и един такъв работохолик колко ще издържи докато не прихване някоя тежка болест, която после всички данъкоплатци ще трябва да му плащат? Защо не се стимулира гръцкото спокойно живуркане, седиш си на село, образование имаш, болници имаш, доволно високи пенсии, море, разходки, музика и песни и ето колко дълголетници има в завидно добро здраве.
  • 6 мани мани

    6 3 Отговор
    то т'ва трябва цялото да струва 100 евро, а не самият наем :)
    и да мога да си го паркирам където си искам из дойчланд :) обаче нито ще мога да го слагам където си искам, нито ще струва толкова... там всичко е много скъпо и не може да се паркира където си искате! факт! само ви лъжат колко евтино било! ходят в едни смотани магазини за бедни и затова ви казват цените били като у нас хахаха пълни глупости! и много се кефят наще гастербайтери гащльовци като умножават по две :) ех тия евра беее хоп по две и имате двойно парички ехаааа браво радвате ли се :) мишки! вижте ги хубаво в какви кочини живеят германците! не могат да си позволят къща, а я изплащат сума поколения! колите и те на лизинг! телефоните им на лизинг! все задлъжнели! ето това е запада! да си мечтаеш за ей такава кочинка за 100 юро наемчето хахаха мечтата на черньовците, с които е залят запада!
  • 7 Blackthorn

    3 0 Отговор
    А аз си мислех, че само София е гето :)