8 Ноември, 2019 09:21 5 449 23

Ръст от 60% при готовите жилищни сгради

  • жилища-
  • готови-
  • строителство-
  • нси

Строят се най-много двустайни жилища

Ръст от 60% при готовите жилищни сгради - 1

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през третото тримесечие на 2019 г. е 740, а новопостроените жилища в тях са 2 892. Спрямо третото тримесечие на 2018 г. сградите са с 280 повече, или с 60.9%, а жилищата в тях нарастват с 948, или с 48.8%, посочват от Националния статистически институт.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през третото тримесечие на 2019 г. със стоманобетонна конструкция са 76.6%, с тухлена - 20.4%, с друга - 2.4%, и с панелна - 0.6%. Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (72.2%), следвани от жилищните кооперации (16.5%). В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. се наблюдава увеличение в броя на всички видове новопостроени жилищни сгради (табл. 2 от приложението).

Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 134 сгради с 603 жилища, Пловдив - 77 сгради с 217 жилища в тях, Бургас и София - 76 сгради, съответно със 764 и 102 жилища в тях.

Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (38.8%), следват тези с три стаи (31.3%), а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи - 3.4%.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през третото тримесечие на 2019 г. е 281.5 хил. кв. м, или със 71.9% повече в сравнение със същото тримесечие на 2018 г., а жилищната площ се увеличава с 63.2% и достига 196.1 хил. кв. метра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище също нараства от 84.2 кв. м през третото тримесечие на 2018 г. на 97.3 кв. м през същото тримесечие на 2019 година.

Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Силистра - 191.4 кв. м, и Габрово - 190.8 кв. м, а най-малка - в областите Видин - 46.0 кв. м, и Разград - 71.9 кв. метра.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    24 2 Отговор
    ПочнА се! Купувай народе.
  • 2 miko

    59 5 Отговор
    Жилищен балон пред спукване, лоши жилища, малка квадратура, никакъв контрол за качество и др., скъпи - все едно продават в Париж, най долно качество материали, с една дума мафия...
  • 3 Иванчо

    35 6 Отговор
    Трагедия е новото строителство. Продават ти гарсониера за двустаен апартамент. 80 кв., обаче като чистата площ е не повече от 60. Но докато селяците, които не могат да си произнесат дори името правилно си избиват компексите, ги купуват, няма да се реши проблемът с презастрояването.

    Коментиран от #10

  • 4 gggw

    27 2 Отговор
    а нови квартали няма.. тоест - новите жилища са част от политиката за презастрояване, в която сьпьтстващата инфраструктура е неглижирана и не може да обслужва нормално ни новите, ни старите имоти.. а именно недостиг на: детски градини, училища, спешна помощ, полиция, пожарна, паркове, улици, транспорт, паркиране и др.
  • 5 боцмана

    19 1 Отговор
    Не е виновен който яде баницата. Кой , как , защо , и за колко позволява това варварско презастрояване в големите градове , ето в тези 4 въпроса е проблема. А отговора и на четерите е един и същ , и всички го знаем.
  • 6 gggw

    19 0 Отговор
    за сьжаление няма ни визия ни мисьл в кварталите. всяка сграда си е сьс собствен стил.. без сьобразяване с околността.. за инфраструктурата спонех. сиреч преврьщат кварталите в гета, които вече няма как да се оправят освен сьс сьбаряне
  • 7 nikoi ne kupuva

    12 7 Отговор
    апф хаха кой купува сега бе хахаха ?!
    Чакаме да фалират "инвеститорите" и да купуваме на 600 еур/м2 с акт16

    Коментиран от #8

  • 8 Да ама не

    9 15 Отговор

    До коментар #7 от "nikoi ne kupuva":

    Напротив търсенето в София е яко- купува се още на зелено всичко до 100000 евро. Чао на всички останали на перона.
  • 9 Коментатор

    16 2 Отговор
    И за чий ... ми е малка кутийка ..., в която няма как 4 членно семейство да живее нормално?!? Затова си преустроих жилище старо строителство, като му се направи супер основен ремонт от - до, но пък си имам 2 детски /по 20 кв.м./, спалня /25 кв.м./, хол, трапезария и кухня в един обем /40 кв.м./ + 2 тераси /едната затворена и преустроена в зимна градина, другата нормална/, 2 тоалетни + баня /двете тоалетни са задължителни за 4 човека/, към апартамента си има и таванско помещение, което го преустроихме в нещо като гардеробна /12кв.м./ + изба /9км.м./ + гараж /27кв.м./ :)

    Коментиран от #11, #15

  • 10 Да да

    7 11 Отговор

    До коментар #3 от "Иванчо":

    Я ми обясни, как селяк дето не може да си произнесе името правилно си купува апартамент за 80-100 хил. лв.? И видно от статията, в София не се строи толкова много, колкото във Варна, където българският е със специално разшифриране! Мрънкането по подразбиране е досадно!
  • 11 Коментатор

    19 3 Отговор

    До коментар #9 от "Коментатор":

    В допълнение само да спомена, че имахме нов апартамент в нова кооперация, в който от 114кв.м., реално бяха само 80кв.м. и то с терасите, гаражът беше "огромните" 14кв.м., в който семейното ни комби не се събираше, паркирахме само на жената колата /въшка/ вътре - изобщо ... крива работа. Продадохме го и се върнахме на вариант старо строителство и реална квадратура, без да влизат тераси, стени и общи части в обявената квадратура за жилищна :)

    Коментиран от #19

  • 12 Гост

    10 3 Отговор
    Купувайте, че още много ново ще има!
  • 13 Умен

    13 4 Отговор
    А кога ще видим цените по тримесечия, накъде са? Нещо вървим към 4-то тримесечие без цени т.е. явно са надолу!
  • 14 Радо

    6 2 Отговор
    За Видин на картинката е отразено 1/1, т.е. е построена една къщурка с площ 46кв.м.
  • 15 Умен

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "Коментатор":

    Къде е това старо строителство с над 100 квадрата реална площ? Пък и с гараж!?

    Коментиран от #17

  • 16 наблюдател

    7 11 Отговор
    Цените вече паднаха до под нулата, балонът се спука. Сега в центъра се намира стара тухла след основен ремонт за минус 200 Е кв.м. най-много до нула Е. кв.м. Това са фактите
  • 17 Наследствения

    9 4 Отговор

    До коментар #15 от "Умен":

    ми апартамент е построен 1969 година, 120 кв. м., таванска стая 22 кв. м. със санитарен възел, мазе 22 кв. м. и два гаража по 20 кв. м. в двора.

    Коментиран от #18

  • 18 Умен

    7 2 Отговор

    До коментар #17 от "Наследствения":

    Айде пак да попитам къде е това старо строителство със спалня, колкото хол в панелка? А гаража по-голям и от спалните?! Има и двор за гаража. А черешката е, че е на цената на ново строителство!
  • 19 Икономист

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Коментатор":

    На огледа къде точно гледахте? Не видяхте, ли че ще ви е малко жилището или че комбито няма да влизе в гаража? То нали затова се правят тия огледи... за да се видят квадратите на хртия как са разпредлени и дали ще са ви ок. Старото строителство колкото и да е добре има ключовия фактор, които няма как да се промени- съседите! Предпочитам да живея около нормални хора, с нормално ежедневние, които ходят на работа и знаеят стойността на вложените пари в имотите си, защото са си ги изкарали, а не нефелни бабички и сие във вмирисан вход с гадни мозайки, които се циганят за поддържка на общите части. И варианта в които вие ставате домоуправител и ги строявате пак не важи, защото 90% от тия хора са психопити и ще ви правят на опаки... ни се водят, ни се карат.

    Коментиран от #22

  • 20 Гост

    5 1 Отговор
    И още нещо по драмата ново- старо. "Ново строителство" е всичко което е построено, проектирано и пуснато в експлоатация през последните 5 години- тоест 2015. Другото е "старо- ново". Трябва да се прави разлика. Старото- ново е добре от гледна точка на това, че се вижда как е остаряла сградата и дали се поддържа. Има си и своите предимства, но наистина много зависи- както при старото де- как и от кого е построена сградата. От 90-те има доста прятни на много хубави места с хубави разпределения и качествено построени блокчета. Например към южния парк- по ул. Козяк. Хубавото е, че в този тип строителство- от 90-те навлезе кухненския бокс, но той все още се проектираше като същински такъв отделна от хола ниша, често разделена с барплот от хола с място за нормална трапезария, а не просто извод за мивка в хола, както е масово в строителството от 2005 до 2012-3. Занимвал съм се с имоти и съм се нагледал на блокове от 2013-4, които са с вече разкрити битумни покриви, течащи тераси, хол с кухня и трапезария в едно с размер от около 20 кв.м... и такива от 90-те с 50 кв.м. дневна с бокс и съвсем прилични спални, метални покрити, хубави разпределения и страхотни локации.
  • 21 бай Ганя

    9 0 Отговор
    И Жорж Ганчев се беше напънал като американец и си купи жилище в затворен комплекс на Витоша, пък след няколко години такси, данъци и други разходи, го накараха да го продаде и се нанесе до Женски пазар. Лека му пръст!
  • 22 Няма

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Икономист":

    гаранция какви ще са комшиите. И аз живея в жилище ново строителство, но една от съседките ми е реститутка, която с наследствени пари си купи апартамент и се пазари за всяка стотинка за входа. А тя дава под наем други имоти в центъра. Отделно не се къпе и във входа мирише от нея, а се мисли за голямото добро утро.

    Коментиран от #23

  • 23 666666

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Няма":

    Пести защото събира помощи за Ало измамници