Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 18:10 5 360 9

Така ще изглежда летище „София” (ВИДЕО)

  • летище-
  • визия-
  • sof connect-
  • софия-
  • концесия

Терминал 3 ще бъде изграден до 2030 г.

Така ще изглежда летище „София” (ВИДЕО) - 1

Консорциумът SOF Connect, който спечели концесията на летище „София”, беше специално създаден за участие в надпреварата за това кой да управлява през следващите 35 години столичния аеропорт. В него с 99% участие е френския инвестиционен фонд Meridiam и с 1% базираната във Виена строителна компания Strabag. Трето лице в процеса се явява летище Мюнхен. Идеята е много от дейностите, които се реализират там да бъдат пренесени и на софийското летище.

Според договора за концесия първата задача на концесионера е да реновира Терминал 1 и Терминал 2. Какво точно ще бъде променено? На първо място ще бъде създадено повече използваемо пространство. Ще се оптимизира процесът на обслужване на пътниците с цел подсилване репутацията на летището по отношение на експедитивност и удобство. На второ място ще бъдат построени нови сгради, съоръжения и внедрени свръхмодерни технологии. Третият акцент е разработване на нови инструменти с цел подобряване усещането на пътниците и въвеждане на най-високите стандарти на летището. Ще бъдат внедрени нови технологии, включително средства за информация и забавление.

При наличието на бързо развитие на технологиите няма как да не бъдат внедрени и улеснения за пътниците преди полет на обновената интернет страница на аеропорта. Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, стоки, услуги и удобства.

Фазите на развитие на летище „София”

Поетапната стратегия на концептуалния план за развитие се ръководи основно от развитието на пътническите терминали, които ще се разширяват на няколко етапа според нарастването на броя на пътниците. Това осигурява подходящ график на инвестициите и съответно - ограничено увеличаване на летищните такси, за да се стимулира последващ ръст на трафика.

Първата фаза включва преустройствата на Терминал 1 и Терминал 2. Целта е да се подобри тяхната оперативна ефективност. Фокусът ще бъде върху повишаване на удовлетвореността на пътниците. Проверката за сигурност и паспортният контрол за международните полети ще бъдат засилени с допълнителни филтри.

Терминал 2 не само ще увеличи капацитета си, но планът за развитието му ще включва нови локации на атрактивни търговски площи, подобрявайки по този начин преживяването на пътниците. Освен модернизацията на съоръженията за обслужване на пътниците на Терминал 2, търговската зона също ще бъде разширена с нови магазини, предназначени за заминаващите пътници, както и обособени места за хранене.

През първите 2 години от концесионния период консорциумът планира да преустрои Терминал 1 в съответствие с увеличаващия се пътникопоток, да повиши нивото на обслужване и удовлетвореността на пътниците.

Местата, на които ще бъдат
направени първо инвестициите

До 2022 г. ключовите инвестиции, които ще бъдат забелязани незабавно от потребителите, са новото конфигуриране на Терминал 1 и Терминал 2 (в т.ч. ръкавите за качване в самолета) и новият паркинг за автомобили. Ще бъдат реализирани серия от технически инвестиции, като например такива във водоснабдителното съоръжение, пречиствателната станция за отпадни води, система за наблюдение на диги по бреговете на р. Искър.

Значителни средства ще бъдат вложени в летищното оборудване и инфраструктура, които ще подобрят значително оперативната ефективност на летище „София”. Те включват преустройство на обозначителната система на перона на Терминал 1, противопожарна станция с чисто ново учебно съоръжение, обновяване на съоръженията за поддръжка и много други инвестиционни проекти. Идеята е да бъдат въведени най-високите стандарти на летище София, включително „задкулисно“ оборудване и инфраструктура, които потребителите няма да виждат, но които имат огромно влияние върху техния комфорт.

До 2030 г. ще бъде изграден новият Терминал 3. Това ще е основният фокус за този период и ще се осъществи наред с извеждането от експлоатация на Терминал 1.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крайно

    19 7 Отговор
    време,е Терминал 1, наистина да бъде изведен от експлоатация.Все пак,е повече от 70 години.
    От всички Европейски летища на които съм бил, Летище София е най-лошо устроеното.А,и тоалетните,са отвратителни.
  • 2 Doko

    13 1 Отговор
    Браво,нов проект за малко летище .
  • 3 Цолата

    4 2 Отговор
    чакаме го с нетърпение да го ева
  • 4 ГОСТ

    15 0 Отговор
    Ми то......до тогава ша има ли някой,останал у Бегето...????
  • 5 Журнала

    3 1 Отговор
    Стягайте чадърите, че "супер " модерния Терминал 3 дори ръкави няма да има.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гладен брокер

    2 0 Отговор
    Няма купувачи в София, имоти има, но няма плащачи. Що ли тъй стана?

    Коментиран от #8

  • 8 Брокерът

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гладен брокер":

    Няма защото има лимит на тези, които са готови да платят за това
  • 9 .....

    3 0 Отговор
    Ххахаха хванали са и са копирали 80% от нещата които ги има в плановете изготвени от летището.