Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 19:51 3 201 3

Превръщат ж.п. гара в модерен жилищен комплекс

  • прага-
  • проект-
  • комплекс-
  • гара-
  • жижковска

Прага ще има нова атрактивна зона

Бившата товарна ж.п. гара Жижковска в пражкия Район 3 ще бъде превърната в ултрамодерен многофункционален комплекс. Цената на промяната на облика на района ще струва на инвеститорите 2 млрд. USD.

Sekyra Group, която основно се занимава със строителство на търговски площи и отдаването под наем на жилища, планира да построи на юг и на изток от основната сграда на гарата жилищни блокове. Релсите ще бъдат демонтирани. Плановете са в новия квартал, който ще се обособи, да живеят 15 000 души.

Проектът трябва да бъде реализиран през следващите 2 години. Към момента се финализира процеса по одобряване на проекта. Разрешение за реализирането му трябва да дадат Министерство на културата, районния кмет, чешката железопътна компания, компанията Sekyra.

Предната част на сегашната сграда на гарата трябва да бъде превърната в център на Националния киноархив. В северното крило ще се разположи училище, а в южната част ще бъдат реализирани търговски помещения, като ще има и двуетажна надстройка с жилища, които ще се отдават под наем.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    8 0 Отговор
    Същото може да се случи и зад Ц.гара в София.Но неграмотната визия за развитието на града непозволява......

    Коментиран от #3

  • 2 ke da

    4 0 Отговор
    А защо не и огромната постройка на Гара Елин Пелин - да стане многофункционална сграда за община и софиянци!!! С дискотека и фитнес зала , кафе , ресторант, и магазини !
  • 3 Сеянин

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кой68":

    Основно правило е да бъдят затворени като овцете, на малко и контролирано пространство! А земя ипустещи къщи в провинцията достатъчно! За да изхранят 3х България! Ама.това е бъдещето, на бившите соц страни! Всички в клошарката! Доенето и стриженето е сигурно! Къща в провинциално село до 5хил лева! Един декар дворно място! Ама Столицата да е!